Media

Johor Buka Pusat Rehabilitasi Islam Pertama Malaysia untuk Komuniti LGBT

Mohd Fared Mohd Khalid, pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Negeri, berkata, “Pusat ini ditubuhkan bukan sahaja untuk membantu mereka yang telah menyimpang dari akidah mereka tetapi juga untuk merehabilitasi mereka yang menjalani hubungan serupa sesama jenis.” Inisiatif ini mencerminkan komitmen untuk membimbing semua orang ke jalan yang benar.

Pusat rehabilitasi pertama Malaysia akan dibuka kepada orang yang dianggap bertentangan dengan kepercayaan Islam, dengan fokus khusus kepada komuniti LGBTQ+. Kerajaan Johor memimpin jalan dalam reformasi ini. Pusat inovatif ini, yang telah diperuntukkan RM400,000, dijadualkan akan mula beroperasi pada bulan Julai 2024.

Beliau juga menambah, “Pada masa ini, persediaan untuk pusat sedang dijalankan dengan pembentukan pejabat serta asrama latihan untuk peserta lelaki dan perempuan.” Mohd Fared berkongsi butiran ini semasa sidang Dewan Undangan Negeri Johor, menekankan kepentingan membimbing dan menyokong kumpulan-kumpulan ini.

Berhubung dengan itu, sebagai jawapan kepada soalan Abdul Aziz Talib tentang peningkatan program dakwah, Mohd Fared mendedahkan bahawa RM15 juta telah diperuntukkan kepada Pertubuhan Kebajikan Saudara Kita. Antara tahun 2020 dan November tahun ini, sejumlah 2,845 individu dari pelbagai latar belakang, termasuk Cina, India, Iban, Bidayuh, Kadazan, dan Orang Asli, serta warga asing dari Filipina dan Vietnam, mendaftar untuk menukar agama kepada Islam.

Jabatan Agama Islam Johor menubuhkan Pertubuhan Kebajikan Saudara Kita pada tahun 2020, menurut Mohd Fared, seorang wakil rakyat dari Semerah. Menurutnya, organisasi tersebut juga menyumbang kepada pelaksanaan Modul Pengajian Islam, yang merangkumi moraliti, agama, ibadah, muamalat, sirah, dan bacaan Al-Quran.

“Selain itu, ia juga berfungsi untuk memberikan panduan agama kepada penganut baru dalam usaha untuk meningkatkan pengajaran Islam dan juga menjaga kesejahteraan mereka.

“Antara kursus yang dijalankan adalah Islam Pilihanku, perkhemahan Sinar Ibadah, upacara Berbuka Puasa Ramadan, program Ziarah Riadah dan perayaan Maulidur Rasul,” kata Mohd Fared.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button