Technology

Figure 01 Berkuasa OpenAI Boleh Mengikuti Tindakan Manusia dengan Memerhati

Apakah fungsi robot itu?

Robot humanoid Figure 01, yang dibangunkan oleh Figure AI, direka untuk menjadi robot serbaguna pertama yang boleh digunakan secara komersial untuk pelbagai industri. Ia mempunyai faktor bentuk seperti manusia dengan tangan, kaki, tangan, dan kaki yang membolehkannya menjalankan tugas yang memerlukan kecekapan, mobiliti, dan manipulasi. Robot ini menggunakan teknologi kecerdasan buatan terkini dan berjalan terkawal-torque untuk mencapai locomotion bipedal dinamik, membolehkannya berjalan secara semula jadi dan kukuh tanpa terjejas oleh gangguan luaran atau perubahan dalam topografi.

Kerjasama dengan OpenAI

Figure AI bekerjasama dengan OpenAI untuk meningkatkan keupayaan robot humanoidnya dengan mengintegrasikan model kecerdasan buatan yang canggih untuk pemprosesan bahasa dan penalaran. Kerjasama ini bertujuan untuk memanfaatkan kepakaran OpenAI dalam kecerdasan buatan untuk membangunkan lagi keupayaan robot dalam berinteraksi dengan pengguna secara efektif dan menjalankan tugas secara cekap.

Industri Yang Diliputi

Robot Figure 01 meliputi industri seperti pembuatan, logistik, gudang, dan peruncitan. Keupayaannya yang serbaguna menjadikannya sesuai untuk tugas yang memerlukan automasi dan kecekapan di sektor-sektor ini. Dengan bekerja bersama manusia, robot bertujuan untuk mengatasi kekurangan tenaga kerja. Ini akan membantu meningkatkan produktiviti serta mengurangkan bilangan pekerja dalam pekerjaan yang tidak selamat, terutamanya dalam industri yang dinyatakan.

Robot humanoid boleh membuat kopi

Figure 01 Humanoid making coffee using coffee machine

Robot itu telah membuktikan kecekapan dengan mengendalikan mesin kopi Keurig setelah hanya 10 jam pemerhatian video. Ini telah menunjukkan keupayaannya untuk belajar dan meniru tugas secara autonomi. Tidak hanya itu, tetapi dengan mengagumkan, ia juga boleh membetulkan kesilapan sendiri. Dalam video di bawah, robot berjaya meletakkan kapsul kopi ke dalam mesin kopi.

Keupayaan keseluruhan selepas kerjasama dengan OpenAI:

  • Robot Figure 01 boleh berjalan secara dinamik tanpa tali, mempamerkan keupayaan locomotion bipedal yang canggih.
  • Ia menggunakan penalaran seluruh badan untuk mengkoordinasikan pergerakan torso, pelvis, dan tangan untuk keseimbangan dan kecekapan.
  • Robot itu dapat menjalankan tugas yang memerlukan kecekapan, mobiliti, dan manipulasi dengan faktor bentuk seperti manusia.
  • Figure 01 direka untuk bekerja bersama-sama manusia dalam sektor pembuatan, logistik, gudang, dan peruncitan.
  • Robot Figure 01 boleh bercakap, berfikir, dan berinteraksi secara efektif dengan pengguna secara real time.
  • Ia memahami kata-kata yang diucapkan dan menterjemahkannya ke dalam tindakan yang pantas dan rendah melalui rangkaian neural Figure. Ini membolehkan robot memproses maklumat.
  • Mereka dapat belajar tindakan yang dibuat oleh manusia dengan keupayaan menonton dan belajar mereka.
  • Mereka boleh membetulkan kesilapan sendiri.
  • Tanpa bimbingan, ia boleh beroperasi secara bebas selama hingga 5 jam.

Untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai pelan induk Figure AI dan pembangunan robot humanoid Figure 01, anda boleh merujuk laman web mereka di Pelan Induk Figure AI.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button