Technology

Menjaga Kebenaran: Mengesan Deepfake dalam Zaman Fitnah

Pastikah bahawa anda sedang melihat kandungan yang sebenar dalam talian?

Dengan perkembangan berterusan kecerdasan buatan (AI), ia mampu melakukan pelbagai perkara yang mengagumkan. AI boleh digunakan untuk mencipta artikel berita palsu, pos media sosial, video, dan imej yang menggambarkan peristiwa atau kenyataan yang tidak pernah berlaku. Menurut World Economic Forum, Global Risks Perception Survey 2023–2024, risiko maklumat dan disinformasi yang dihasilkan oleh AI adalah 53%.

Zaman Bahaya Fitnah

Percaya atau tidak, kita berada dalam zaman di mana maklumat palsu tersebar dengan cepat dan meluas, yang boleh mendatangkan bahaya kepada individu dan masyarakat. Dalam Islam, perbuatan ini dilarang sama sekali, dan orang yang terlibat akan menghadapi akibatnya. Sebagai umat Islam, kita tidak seharusnya mencipta, menyebarkan, atau bahkan terlibat dengan fitnah. Ini disebutkan dalam Al-Quran:

“Wahai orang-orang yang beriman, jika seorang fasik datang kepadamu membawa suatu berita, maka telitilah agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” [Surah al-Hujurat, Ayah 6]

Deepfakes, yang didorong oleh teknologi AI yang canggih, menimbulkan ancaman besar terhadap keaslian kandungan dalam talian. Ia boleh memanipulasi visual dan audio untuk mencipta naratif palsu yang meyakinkan tetapi tidak benar, mengaburkan garis antara realiti dan fiksyen. Orang ramai perlu sentiasa berwaspada dan menggunakan alat untuk mengenal pasti dan melawan deepfake.

Bagaimana kita boleh mengesan deepfake?

Dihasilkan dengan AI, deepfake boleh membawa bahaya yang tidak pernah kita bayangkan. Ia boleh dalam bentuk teks, imej, video, atau rakaman audio. Kreasi menipu ini meniru kandungan sebenar dengan begitu meyakinkan sehingga boleh menyesatkan, menipu, dan memanipulasi pendapat awam. Berikut adalah beberapa jenis deepfake:

Teks Deepfake

Sebarang kandungan bertulis boleh berpotensi dihasilkan oleh AI. Contohnya, untuk meniru seseorang, AI boleh mengesan gaya penulisan seseorang dan menggunakan ini untuk menyamar sebagai orang tersebut, yang boleh mengakibatkan bahaya. Bagaimana untuk mengesannya?

  • Baca teks dengan teliti. Adakah ia mempunyai frasa dan ayat yang berulang? Adakah ia mudah atau sukar dibaca? Bagaimana dengan gaya penulisan? Adakah gaya penulisan mempunyai corak dan aliran yang sama?
  • Semak fakta kandungan. Gunakan sumber yang dipercayai dan boleh dipercayai.
  • Periksa siapa yang menyiarkannya. Jika sumbernya bukan dari tokoh yang dipercayai, terutama akaun tanpa nama di media sosial, maka ia mempunyai kemungkinan besar untuk menjadi deepfake.
  • Kandungan dramatik atau luar biasa. Kandungan yang kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan atau sukar dipercayai mempunyai potensi untuk menjadi deepfake kerana ia boleh menimbulkan reaksi emosi yang kuat.

Imej dan Video Deepfake

Ia semakin sukar untuk membezakan antara video dan imej yang sebenar dan yang palsu. Ini disebabkan oleh kemajuan AI menggunakan rangkaian adversarial generatif (GAN). Ia menghasilkan imej atau video yang sangat realistik, sehingga sukar untuk mengesan sama ada ia adalah deepfake atau kandungan yang dihasilkan oleh manusia. Walaupun begitu, kewujudan watermark digital boleh membantu dalam isu ini. Untuk mengesannya, perhatikan dengan teliti kerana AI tidak dapat memahami kejadian semula jadi seperti pencahayaan dan bagaimana pantulan mungkin muncul pada objek.

Sebagai contoh, imej di atas menunjukkan imej yang dihasilkan oleh AI, menunjukkan pelbagai kejadian tidak semula jadi. Ia menunjukkan bahawa bayang-bayang tidak jatuh secara semula jadi di bawah jambatan. Terdapat juga tepi bangunan yang tidak semula jadi, wajah manusia yang kelihatan tidak semula jadi dan tekstur sungai yang tidak konsisten. Selain itu, kedudukan duduk wanita itu juga mencerminkan kejadian yang ganjil. Walaupun beberapa imej dan video deepfake yang realistik mungkin tidak mempunyai distorsi yang jelas, mereka masih boleh dikesan melalui butiran yang lebih halus. Teknik analisis yang canggih, seperti memeriksa pencahayaan, pantulan yang tidak semula jadi, dan ketidakkonsistenan dalam tekstur atau latar belakang, boleh mendedahkan tanda-tanda manipulasi.

Gunakan Alat untuk Mengesan Kandungan Deepfake

Jika anda berasa tidak pasti atau kekurangan masa, menggunakan alat boleh menjimatkan masa dan meningkatkan keyakinan anda mengenai kesahihannya. Alat seperti AI Image Detector oleh Hugging Face dan Quillbot AI Detector boleh membantu dalam mengesan imej dan teks yang dihasilkan oleh AI.

Kesimpulan

Deepfakes menimbulkan ancaman serius terhadap integriti kandungan dalam talian. Dengan maklumat yang dihasilkan oleh AI menyebar dengan cepat, adalah penting untuk belajar bagaimana mengesan dan melawan kreasi menipu ini. Dengan mengenal pasti ciri-ciri deepfake seperti penulisan berulang, kandungan luar biasa, dan ketidakkonsistenan dalam imej dan video, kita dapat mengenal pastinya. Menggunakan alat pengesanan juga boleh membantu mengenal pasti deepfake. Sebagai umat Islam, kita harus memegang teguh kepada kebenaran dan menghindari penyebaran maklumat yang salah. Dengan tetap berwaspada dan bermaklumat, kita dapat melindungi diri kita dan komuniti kita dari kesan berbahaya deepfake dan memastikan kebenaran terpelihara.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button