Uncategorized

Bagaimana Usahawan ‘Night Owl’ Menguruskan Masa Mereka?

Memanfaatkan masa ini boleh menghasilkan hasil yang tidak dijangka

Kita sering mendengar bahawa mereka yang bangun awal cenderung lebih berjaya. Walaupun itu mungkin benar, setiap orang mempunyai kronotip mereka sendiri. Terdapat juga usahawan night owl yang berjaya, seperti CEO Meta, Mark Zuckerberg, dan pengasas Reddit, Alexis Ohanian. Bagaimanakah mereka ini menjaga tenaga dan produktiviti sepanjang hari?

Maksimumkan tenaga sepanjang hari dengan gaya hidup sihat

Individu night owl cenderung terasa lesu pada pagi hari. Untuk maksimumkan tenaga, sarapan adalah penting. Alexis Ohanian memberi keutamaan kepada sarapan sihat dengan smoothie yang mengandungi pelbagai nutrien. Beliau juga mengambil bahagian dalam sesi gim pagi yang membantu beliau kekal bertenaga, meningkatkan mood dan tahap tenaga sepanjang hari. Mark Zuckerberg pula, walaupun beliau tidak lagi bekerja lewat pada waktu malam, memberi keutamaan kepada rutin pagi yang sihat. Mengikut beliau di Forbes, beliau cuba menjadikan paginya yang tidak memerlukan pemikiran.

Selain itu, berikut adalah perkara-perkara lain yang membantu meningkatkan tahap tenaga sepanjang hari:

  • Mendapatkan 7 hingga 8 jam tidur berkualiti
  • Makan diet seimbang
  • Tidak terlepas sarapan
  • Melakukan senaman ringkas secara berkala
  • Minum air secukupnya
  • Ambil rehat secara berkala

Memanfaatkan waktu malam

Ketajaman dan fokus meningkat pada waktu ini, usahawan night owl memanfaatkan tenaga mereka untuk menumpukan kepada tugas-tugas berat. Mereka boleh menumpukan kepada tugas-tugas yang memerlukan penemuan idea, membuat keputusan kritikal yang bijak, dan lain-lain yang melibatkan fokus yang lebih besar. Pada waktu malam, mereka kurang bimbang tentang gangguan, yang semulajadi dihilangkan sementara orang lain bersedia untuk waktu rehat mereka.

Miliki rutin petang

Menjadi night owl memerlukan tugas-tugas ringan dilakukan pada waktu pagi. Disebabkan tahap tenaga dan kepekaan yang rendah, mereka perlu mengatur hari mereka pada waktu petang atau malam sebelumnya. Dengan rutin ini, mereka mampu mengimbangi kelajuan dengan orang lain walaupun hanya tugas-tugas ringan dilakukan pada waktu pagi. Mereka juga perlu peka terhadap rutin yang boleh mengganggu tidur berkualiti mereka pada waktu malam. Pada waktu petang, mereka sebaiknya mengelakkan tidur siang, hadkan pengambilan kafein mereka, dan mengelakkan senaman lewat malam, kerana ini menghalang mereka daripada bersantai.

‘Night owl’ cenderung menjadi usahawan yang lebih baik

Night owl adalah individu kreatif. Idea mereka sering muncul semasa malam yang sunyi dan tenang berbanding dengan mereka yang bangun awal. Usahawan yang night owl dapat mempunyai fokus yang lebih baik, yang meningkatkan produktiviti disebabkan persekitaran yang tenang dan sunyi. Mereka juga sangat pintar, mengikut penyelidikan. Selain itu, mereka boleh memanfaatkan manfaat untuk terus berhubung dengan orang lain di peringkat global.

Sebagai contoh, seorang usahawan yang masih terjaga pada jam 2:00 pagi waktu Malaysia dapat menghadiri mesyuarat dengan rakan kongsi di Amerika Syarikat semasa waktu bekerja mereka. Ciri-ciri semula jadi seperti mempunyai pemikiran yang suka mengambil risiko, dan boleh menyesuaikan diri dengan jadual pagi, membuatkan usahawan night owl lebih cenderung menjadi usahawan yang lebih baik. Dengan kecenderungan kreatif mereka, mereka boleh mencipta penyelesaian inovatif yang dapat membezakan diri mereka daripada pesaing.

Kesimpulan

Usahawan night owl juga boleh mencapai kejayaan dengan rutin dan jadual yang betul mengikut masa aktif mereka. Ini menunjukkan peluang mereka untuk mendapatkan idea yang lebih baik semasa malam ketika orang lain masih tidur. Kehilangan tidur tidak bermaksud mereka melakukan lebih buruk; sebaliknya, ia sebaliknya. Mereka tidak seharusnya merasa bersalah kerana tidak bangun seawal 4 pagi, kerana setiap orang mempunyai perbezaan tersendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button