Entrepreneurs

Bagaimana Usahawan Ini Berhenti Dari Menjadi Seorang Doktor

Aimen Saifullah dahulu seorang doktor, tetapi kini beliau mencipta kandungan untuk usahawan yang mempunyai nilai Islam. Perjalanan beliau memberi inspirasi kepada ramai kerana beliau berpindah dari dunia perubatan kepada dunia keusahawanan yang berisiko. Melalui blog beliau, beliau berkongsi pengalaman dan memberi nasihat kepada orang-orang yang ingin mengejar impian mereka. Cerita Aimen menunjukkan bahawa dengan keberanian dan keyakinan pada diri sendiri, anda boleh mencapai apa sahaja.

Perjalanan Aimen bermula pada tahun 2018 ketika beliau memulakan blog, kini dikenali sebagai Muslim Empowerment, semasa bekerja sebagai doktor. Pada tahun 2020, beliau meninggalkan perubatan dan mula mencipta kandungan yang menghasilkan 50 hingga 80,000 tontonan sebulan, memperoleh banyak pengikut lebih dari 30,000 tontonan dan 10,000 pelanggan emel. Sama seperti usahawan yang lain, beliau mempunyai keraguan dan ketakutan tentang sama ada perniagaannya akan berjaya. Beliau tidak membiarkan ketakutan itu menghalangnya, malah, menghadapinya secara langsung. Beliau memutuskan untuk belajar lebih banyak tentang dirinya sendiri dan berkembang melalui cabaran yang dihadapinya.

Apa yang menginspirasikan beliau untuk meninggalkan kerjaya sebagai doktor?

Keinginan untuk autonomi

Aimen mendambakan lebih banyak kawalan terhadap hidup dan jadualnya sendiri. Sebagai seorang doktor yang bekerja dari 9 pagi hingga 5 petang, beliau merasakan dirinya letih dan mempunyai sedikit masa untuk dirinya sendiri dan keluarganya. Menjadi seorang doktor bukan sahaja membatasi autonominya, tetapi juga menyumbang kepada keletihan.

Menghasilkan kandungan memberi beliau kepuasan

Walaupun ada masa di mana menjadi seorang doktor sangat hebat, tahap kegembiraan itu tidak mencapai kepuasan. Beliau mendapati bahawa beliau lebih gembira dalam menghasilkan kandungan, merancang program, menawarkan perkhidmatan, dan berhubung dengan orang Islam lain yang sejiwa.

“Keusahawanan mengajar ketidakpastian, kekerasan, kelimpahan, dan kegembiraan hidup, semuanya pada masa yang sama dan dalam cara yang pekerjaan 9-5 tidak mampu lakukan.”

Selaras dengan nilai dan minat peribadi

Sebagai seorang usahawan dan juga seorang Muslim, beliau berkembang setiap hari. Beliau mencari jalan kerjaya yang membolehkannya mengintegrasikan iman, nilai, dan minatnya dengan lebih lancar, yang beliau dapati kurang dalam peranannya sebagai seorang doktor. Arah baru beliau membawanya kepada peluang yang lebih besar untuk ekspresi kreatif.

“Bagi saya, menulis, berbicara, mengajar, dan belajar tentang kehidupan adalah perkara-perkara yang kekal yang saya sentiasa idamkan dan akan lakukan walaupun saya tidak dibayar untuk itu.”

Mengatasi ketakutan untuk memulakan perniagaan

Sama seperti mana-mana usahawan yang berhasrat lain, beliau mempunyai impian. Tetapi, mempunyai impian bermaksud memikirkan tentang masa depan; kita akan mula mempertanyakan keupayaan anda sendiri. Oleh itu, beliau mempunyai pemikiran negatif ini, seperti “Apa akan jadi jika saya gagal?” “Apa akan jadi jika ini tidak berfungsi?” Bagi beliau, sikap mental terbesar yang akan menghentikan orang daripada memulakan adalah, “Apa akan jadi jika saya tidak cukup baik?” Oleh itu, beliau menasihati blog beliau bahawa cara mudah untuk menyelesaikan blok mental ini adalah dengan memperbaiki dan komited untuk mencapai matlamat perniagaan sehingga ia membawa kepada kejayaan.

Kuasa sikap mental dan komitmen

Beliau berkata bahawa keusahawanan membantu seseorang mencapai potensi penuh mereka. Pusat kejayaan Aimen sebagai seorang usahawan adalah komitmen dan sikap mentalnya yang teguh. Beliau tahu bahawa ramai usahawan mempunyai jenis sentimen ini.

“Keusahawanan jauh lebih tentang pembangunan diri dan sikap mental daripada taktik perniagaan.”

Dengan ketidakpastian, mengatasi cabaran, dan tetap setia pada nilai-nilai beliau, beliau dapat menetapkan laluan sendiri kejayaan.

Kesimpulan

Walaupun perjalanannya tidak mudah, kerana beliau datang dari keluarga doktor, beliau berjaya meninggalkan laluan hidup yang tidak memberinya kepuasan. Aimen dengan aktif seimbangkan imannya dan penciptaan kandungan. Beliau mengintegrasikan prinsip-prinsip dan pengajaran Islam ke dalam kerjanya sebagai seorang usahawan, blogger, dan jurulatih. Apabila beliau merubah arah ke penciptaan kandungan, beliau terus mengisikan kandungannya dengan hikmah Islam, berkongsi pandangan mengenai topik seperti keusahawanan dalam talian, produktiviti, sistem teknologi, dan mindset Muslim. Kesungguhan beliau untuk mengintegrasikan imannya ke dalam kerjaya profesionalnya berfungsi sebagai inspirasi bagi orang Islam sejawatnya.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button