Business Strategy and Planning

Bagaimana Perniagaan Anda Kuat Dengan Menggunakan Kaedah ‘Napkin’

Setiap usahawan dapat merasai apabila perniagaan mereka tidak berjalan dengan baik. Jika anda tidak pasti tentang arah perniagaan anda, mengalami penurunan jualan, menerima maklum balas negatif daripada pelanggan, atau menghadapi cabaran dalam menghantar produk atau perkhidmatan, itu adalah petanda jelas bahawa tindakan diperlukan. Anda mungkin mempertimbangkan untuk menilai semula dan menambah baik strategi perniagaan, anda menggunakan kaedah Napkin. Ia akan membantu mengukuhkan kedudukan anda dan memastikan kejayaan yang berterusan.

Apakah itu kaedah ‘Napkin’?

Kaedah “Napkin” atau sapu tangan, adalah kaedah menggunakan sehelai Napkin atau sekeping kecil kertas yang mengandungi rangkaian ringkas atau rumusan idea perniagaan. Ia adalah cara untuk menjelaskan dengan cepat titik-titik utama konsep perniagaan dalam beberapa ayat atau mata poin. Idea ini adalah untuk menjadikannya ringkas, jelas, dan mudah difahami, menjadikannya berguna untuk perbincangan informal atau penerangan. Idea ini tidak mempunyai asal usul yang khusus; ia digunakan secara meluas dalam keusahawanan untuk menyampaikan idea dengan ringkas.

Adakah ia berkesan?

Jared Yellin, Pengasas Project 10K, menyebut dalam Forbes bahawa kaedah Napkin adalah fenomena yang kuat dan sebenar yang telah membuktikan kejayaannya. Menurut pengasas Project 10K, kaedah ini adalah tren di kalangan startup dan beberapa perniagaan berjaya memulakan idea mereka yang tertulis di kain lap.

Bila harus menggunakan kaedah ini?

Ia tidak mempunyai peraturan. Ia boleh digunakan pada bila-bila masa yang anda inginkan. Menurut Super Heuristics, kaedah ini sangat berkesan apabila digunakan untuk mana-mana rancangan awal, seperti strategi perniagaan baru atau pelan perniagaan baru. Berikut adalah beberapa contoh bila anda boleh menggunakan kaedah ini:

  1. Memulakan pelan perniagaan baru
  2. Untuk memperluaskan perniagaan
  3. Menetapkan strategi baru
  4. Melancarkan produk atau perkhidmatan baru
  5. Memasuki pasaran baru
  6. Mencari pelaburan baru
  7. Menukar arah perniagaan
  8. Membangunkan strategi pemasaran baru

Bagaimana ia dilakukan?

Pertama, faham mengapa anda memerlukan kaedah Napkin. Adakah anda sedang menggariskan idea perniagaan baru, strategi, atau pendekatan penyelesaian masalah? Pertimbangkan bagaimana, kaedah Napkin boleh sejajar dengan matlamat dan objektif perniagaan anda. Perlu diingat bahawa rancangan Napkin ini bukan dokumen formal, tetapi lebih kepada dokumen tidak formal. Kain lap akan memvisualisasikan visi keseluruhan anda untuk mencapai matlamat perniagaan yang realistik.

Beberapa tip penting

Kaedah Napkin hanya sebesar beberapa sentimeter sahaja, oleh itu, mata poin anda harus sentiasa mudah, ringkas, jelas, dan padat. Fokus kepada elemen teras strategi perniagaan anda dan jelaskan bagaimana setiap mata poin dalam kaedah Napkin menyumbang kepada mengukuhkan rancangan perniagaan anda secara keseluruhan. Selain itu, beri keutamaan kepada apa yang perlu difokuskan, supaya strategi anda akan berkesan. Buat ia visual, sama ada dalam bentuk gambar rajah, mata poin, atau sketsa. Visualisasi akan membantu anda memahami dan jelas tentang apa yang perlu dilakukan.

Perlu diingatkan supaya semua mata poin adalah boleh dilaksanakan. Sebagai contoh, untuk menentukan ciri penjualan unik produk, anda perlu menyenaraikan bahan dan harga yang dikehendaki. Lebih daripada itu, kaedah Napkin harus relevan. Jika anda ingin mereka bentuk produk, buat

lah mengikut kehendak pelanggan, bukan menentangnya. Walaupun pembezaan adalah penting, adalah penting untuk mempertimbangkan perubahan dalam keutamaan pengguna, seperti minat yang meningkat dalam reka bentuk jam tangan minimalis.

Akhirnya, sentiasa dapatkan maklum balas untuk kaedah Napkin untuk penambahbaikan. Selain itu, ubah dan sesuaikan kaedah Napkin anda apabila diperlukan agar sejajar dengan matlamat dan objektif perniagaan anda. Dengan mengikuti langkah dan tip ini, anda boleh membuat kaedah Napkin yang berkesan dalam menyampaikan dan menguatkan objektif perniagaan dan strategi anda dengan cara yang jelas dan padat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button