Business Strategy and Planning

Seni Persuasif: Apakah Mungkin Rahsianya?

Seni mempengaruhi bergantung kepada keberadaan keaslian, iaitu tanpa manipulasi atau memaksa pihak lain untuk membeli produk atau perkhidmatan anda. Ia dianggap sebagai seni kerana melibatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang tingkah laku manusia, emosi, dan bagaimana untuk menghampiri pelanggan dengan lebih baik.

Apa kunci untuk persuasif?

Klien atau pelanggan akan memilih jenama anda, jika anda menunjukkan kebolehpercayaan dan mendapatkan kepercayaan mereka. Sebelum itu, anda perlu membuktikan bahawa perniagaan anda:

  • Menyampaikan produk atau perkhidmatan berkualiti tinggi
  • Telus tentang proses perniagaan anda
  • Memiliki testimoni atau maklum balas dari pelanggan yang berpuas hati
  • Imej konsisten jenama anda (contohnya, mesej, penjenamaan, pengalaman pelanggan)
  • Menunjukkan keaslian jenama

Apakah cara-cara untuk mempengaruhi mereka?

Selain daripada memberi tumpuan kepada perniagaan anda, anda perlu memahami klien atau pelanggan anda terlebih dahulu. Untuk melakukan itu, satu kajian perlu dijalankan. Ketahui apa cabaran mereka dan kenalpasti corak berulang di mana mereka menghadapi kesukaran.

Jangan hanya menganggap apa yang mereka perlukan

Setiap pelanggan mempunyai kehendak dan keutamaan yang berbeza, jadi, anda tidak seharusnya menganggap apa yang mereka mahukan. Ini boleh mengakibatkan miskomunikasi dan terlepas peluang. Cabaran tidak semestinya sama pada setiap tahun. Oleh itu, kita tidak tahu jenis masalah terkini apa yang mereka hadapi. Jika anda menawarkan penyelesaian lama, ia mungkin menjejaskan ekspektasi pelanggan. Bagi mereka, anggapan akan menunjukkan bahawa pasukan anda tidak mencuba untuk memberikan penyelesaian yang lebih baik untuk mereka tetapi hanya memberikan mereka apa yang telah ada. Mereka mungkin akan berasa atau kelihatan seperti pelanggan atau pelanggan yang kurang penting.

Kenalpasti titik sakit mereka

Dalam mempengaruhi orang lain, rahsianya terletak pada memahami masalah atau kebimbangan mereka. Dengan mengetahui apa yang mengganggu mereka, anda boleh menawarkan penyelesaian yang membuat perbezaan. Sebagai perniagaan, mendengar dengan teliti kebimbangan mereka boleh menunjukkan bahawa anda benar-benar ingin membantu mereka dengan penyelesaian mereka, yang boleh mendapatkan kepercayaan. Kemudian, tunjukkan bagaimana idea atau produk, anda boleh membantu mereka berasa lebih baik, dan bahawa masalah mereka boleh diselesaikan dengan mudah. Apabila anda dapat melakukannya dengan baik, anda menjadi lebih meyakinkan dan berpengaruh dalam komunikasi anda.

Kenalpasti corak dan tempat mereka menghadapi kesukaran

Dengan mengenalpasti corak, ini dapat membantu mereka mengenal pasti corak berulang, yang dapat menyelesaikan masalah mereka dengan ketara. Apabila kita mengetahui cabaran berulang atau isu umum mereka yang tepat. Dari sini, lebih mudah bagi kita untuk memberikan penyelesaian yang berkesan untuk mereka. Selain itu, kita juga boleh belajar dan menyesuaikan cara kita berkomunikasi untuk meyakinkan mereka.

Guna seni bercerita

Apabila bercakap tentang perniagaan, anda perlu bercerita sepanjang perjalanan. Ini kerana salah satu cara yang paling berkesan untuk menarik perhatian orang adalah melalui emosi mereka. Menarik pelanggan atau pelanggan melalui emosi mereka boleh membuatkan mereka terlibat dengan kandungan yang anda kongsi tentang produk dan perkhidmatan anda.

Cari masa yang tepat untuk membuat tindak balas

Beberapa kajian menunjukkan bahawa masa terbaik adalah semasa jam kerja, apabila tidak terlalu lewat atau terlalu awal dari masuk kerja dan pulang kerja. Walau bagaimanapun, perniagaan yang berbeza mungkin menghadapi cabaran yang berbeza. Sebagai contoh, dalam situasi jualan atau perniagaan, mengikuti dalam beberapa hari hingga seminggu selepas pertemuan atau perbualan awal mungkin sesuai. Ini memberi masa yang mencukupi untuk pihak lain mempertimbangkan perbincangan dan memberi peluang untuk menangani sebarang soalan atau kebimbangan yang mereka miliki.

Beberapa perniagaan mungkin juga memerlukan banyak tindak balas sebelum menutup perjanjian, dan beberapa mungkin memerlukan beberapa. Sebagai gantinya, perniagaan boleh mengukur keberkesanan tindak balas mereka. Menurut pakar, kadar respons, tahap penglibatan, kadar penukaran, pendapatan yang dijana, tahap kepuasan pelanggan, dan nisbah tindak balas adalah metrik penting. Walau bagaimanapun, kuncinya juga adalah untuk menyeimbangkan antara menjadi proaktif dan menghormati masa dan keutamaan pihak lain. Memberi perhatian kepada petunjuk seperti kecemasan perkara, nada perbualan, dan sebarang jadual yang disetujui boleh membantu menentukan masa yang sesuai untuk tindak balas.

Minta maklum balas mereka

Selepas menunjukkan kepada mereka semua penyelesaian terbaik yang anda boleh berikan kepada mereka, minta mereka memberitahu jika ia memenuhi jangkaan mereka. Juga, tanya jika ada sebarang cadangan atau bantahan, tidak kira betapa kecilnya, untuk menunjukkan bahawa anda benar-benar ingin membantu mereka. Untuk menambah lagi, tanya mereka produk atau perkhidmatan mana yang mereka minati dan apa yang mereka dapati sukar untuk memahami. Ini terutamanya benar jika melibatkan penyelesaian teknikal, yang memerlukan pendekatan yang lebih jelas untuk memahami bagaimana ia boleh membantu mereka. Melalui kaedah yang teliti ini, ia akan meningkatkan kemungkinan mencipta penyelesaian yang berjaya dan disesuaikan untuk cabaran mereka.

Kesimpulan

Membangunkan kepercayaan, sedar akan keperluan orang lain, dan memberikan penyelesaian yang sesuai adalah penting untuk mempengaruhi secara berkesan. Menahan dari membuat anggaran apa pun dan memberi perhatian rapat kepada apa yang mereka katakan. Ketahui apa yang mengganggu mereka dan bagaimana anda dapat menyokong mereka. Memahami masalah mereka membolehkan anda memberikan penyelesaian yang sesuai. Selain itu, menceritakan cerita dan memilih masa yang tepat untuk membuat tindak balas boleh memberikan impak yang besar. Meminta pendapat mereka juga penting. Pada akhirnya, kunci kepada memujuk orang lain dengan betul adalah dengan menjadi jujur dan bernilai.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button