EntrepreneursProductivity

Perniagaan Digalakkan untuk Meningkatkan Produktiviti dengan Productivity Grant

Korporasi Produktiviti Malaysia (MPC) memulakan Productivity Grant untuk mencari dan membantu mencipta produk baru yang dapat meningkatkan produktiviti pelanggan dan memperbaiki cara kerja perniagaan. Mengikut laporan daripada The Edge, MPC menyatakan dalam kenyataan pada hari Isnin bahawa geran tersebut bertujuan untuk merangsang inovasi dalam pelbagai industri. Mereka mahu syarikat-syarikat mencipta penyelesaian baru dan menarik yang dapat menyelesaikan masalah dan mencipta peluang pertumbuhan yang lebih besar.

Tujuan

Menurut Productivity Grant, matlamat rancangan ini adalah untuk mencari dan menyokong produk inovatif yang dapat meningkatkan produktiviti pelanggan dan kecekapan operasi perniagaan. Ia juga akan menggalakkan dan membantu membuat keadaan lebih baik untuk mendorong pertumbuhan ekonomi Malaysia, menjadikannya lebih produktif, dan menggalakkan inovasi.

Matlamat Blueprint Produk Malaysia termasuk mempercepatkan peningkatan produktiviti, membuat perubahan holistik dan sistematik dalam usaha tersebut, dan meningkatkan kesediaan perusahaan Malaysia, yang sejajar dengan inisiatif ini.

Proses permohonan akan melibatkan tiga peringkat.

Siapa yang layak?

Dengan permohonan dibuka dari 14 Mac hingga 14 April 2024, Productivity Grant menawarkan geran sepadan sehingga RM350,000.00, dengan projek yang perlu diselesaikan dalam tempoh 12 bulan. Untuk layak menerima geran ini, syarikat-syarikat perlu memenuhi kriteria tertentu.

Antaranya termasuk:

 • Memiliki pemilikan tempatan dengan ekuiti melebihi 50%
 • Beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun
 • Mencapai jualan tahunan melebihi RM3 juta
 • Menggunakan sistem pengurusan perakaunan

Fokus kepada tiga industri utama

Geran ini terutamanya memberi tumpuan kepada menyokong perniagaan dalam tiga industri utama, iaitu agro-makanan, pelancongan, dan perkhidmatan profesional.

Untuk meningkatkan produktiviti, inisiatif ini akan melibatkan perkara-perkara seperti berikut:

 • Sistem yang mampan
 • Penyelesaian hijau untuk mengurangkan penggunaan tenaga
 • Mempercepatkan sistem dan operasi
 • Mengoptimumkan peruntukan sumber
 • Memanfaatkan teknologi terkini, seperti AI
 • Meningkatkan pengalaman pelanggan
 • Tugas automatik

Dengan melaksanakan semua perkara di atas, Malaysia akan dapat meningkatkan produk dan perkhidmatannya, meningkatkan produktiviti di tiga industri ini. Bukan sahaja ia akan meningkatkan produktiviti, tetapi ia juga akan mengurangkan kos dan masa yang dihabiskan untuk tugas-tugas di kawasan ini. Peningkatan ini akan menyebabkan kepuasan pelanggan yang lebih tinggi, mendorong kesetiaan, dan meningkatkan keuntungan bagi perniagaan.

Untuk maklumat yang lebih terperinci dan untuk memohon, layari laman utama Productivity Grant

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button