Business Strategy and Planning

Mengapa Perniagaan Perlu Pemasaran Berasaskan Pandangan untuk Ramai Pelanggan

Mengenali tingkah laku pelanggan adalah kunci bagi perniagaan yang ingin berkembang. Pemasaran berasaskan data memberikan data yang tidak ternilai. Pandangan menyediakan perniagaan dengan pemahaman yang lebih mendalam mengenai motivasi pelanggan, keutamaan, dan corak pembelian mereka.

Apakah pemasaran berasaskan pandangan?

Pendekatan strategi pemasaran ini membantu perniagaan memahami tingkah laku pelanggan dengan menggunakan data untuk ditransformasikan menjadi pandangan yang boleh digunakan. Untuk memahami dan mengenal pasti tingkah laku pelanggan, gabungan pemasaran berasaskan pandangan dan pemasaran berasaskan data membawa kepada sasaran yang lebih berkesan, peningkatan penglibatan pelanggan, dan pada akhirnya, hasil perniagaan yang lebih baik.

Bagaimana untuk melakukannya?

Kenali Pelanggan

Sebelum mempengaruhi tingkah laku pembelian, anda harus memahami siapa pelanggan anda, dan ini adalah benar bagi perniagaan. Jadi, bagaimana cara mengenal pasti mereka dengan lebih baik? Gunakan analisis data untuk membina profil pelanggan yang terperinci, mengasingkan audiens, dan mengenal pasti demografi utama. Selain itu, menganalisis data pembelian terdahulu, maklum balas pelanggan, dan penyelidikan pasaran mendedahkan corak dan keutamaan dalam audiens anda yang berharga untuk pemasaran berasaskan pandangan.

Fokus Untuk Memacu Emosi

Membuat pelanggan membeli dari anda mungkin memerlukan beberapa langkah sebelum mereka membuat keputusan untuk membeli. Memacu emosi adalah antara langkah pertama ini untuk membuat keputusan dalam pembelian. Teknik penceritaan melalui maklum balas pelanggan, kisah kejayaan atau sorotan produk dapat memacu emosi. Pendekatan ini secara berkesan menangkap penglibatan dan perhatian mereka, membentuk asas untuk interaksi lebih lanjut dan pembelian pada akhirnya.

Bagaimana ia memberi faedah kepada perniagaan?

Pengalaman pelanggan yang meningkat

Memanfaatkan pemasaran berasaskan pandangan membantu perniagaan memahami keutamaan pelanggan dari data seperti sejarah pembelian agar mereka dapat memenuhi keperluan mereka. Apabila perniagaan berjaya mengetahui apa titik kesengsaraan dan minat mereka, ini akan memicu minat mereka untuk membeli. Ini pada akhirnya akan menyebabkan peningkatan kepuasan pelanggan dan pelanggan yang lebih setia.

Mengekalkan perniagaan berada di hadapan pesaing

Memanfaatkan pemasaran berasaskan pandangan memberikan perniagaan kelebihan bersaing yang signifikan dalam landskap pasaran yang sangat kompetitif hari ini. Dengan memanfaatkan data, syarikat dapat mengatasi pesaing mereka dengan segera dan tepat dengan menyesuaikan tren pengguna yang berubah dan dinamik pasaran. Pendekatan proaktif ini membolehkan perniagaan untuk mengekalkan kedudukan teratas dalam industri mereka, terus memenuhi keperluan pelanggan dan kekal di hadapan pesaing.

Lebih kos-efisien

Pemasaran berasaskan pandangan menjimatkan wang dengan membantu perniagaan memahami pelanggan mereka dengan lebih baik. Dengan itu, mereka dapat membuat kempen yang ditargetkan yang mencapai orang yang betul pada masa yang betul. Dengan memberi tumpuan kepada saluran yang berkesan dan mesej peribadi, mereka mengelakkan pembaziran sumber pada strategi yang tidak berfungsi. Oleh itu, perniagaan dapat mencapai hasil yang lebih baik dengan wang yang lebih sedikit.

Penyampaian mesej jenama yang lebih baik

Membina penyampaian mesej jenama yang berbeza adalah penting untuk berkomunikasi dengan berkesan identiti jenama, nilai, dan cadangan unik kepada audiens sasaran anda. Apabila pemasaran berasaskan pandangan digunakan oleh perniagaan, ia membantu mereka menyelaraskan mesej yang sesuai, boleh diperibadikan, dan bermakna dengan audiens. Ini membantu mereka memberi perhatian kepada apa yang jenama atau perniagaan ingin katakan, yang boleh memberikan usaha pemasaran yang berkesan.

Kesimpulannya

Pemasaran berasaskan pandangan memberikan perniagaan dengan alat yang berharga untuk memahami apa yang menarik, menglibatkan, dan mengubah pelanggan. Ia membantu meningkatkan keuntungan, memperluaskan pangkalan pelanggan, dan mengelakkan perbelanjaan yang tidak perlu. Pendekatan pintar ini memastikan usaha pemasaran adalah berkesan dan efisien, membawa kepada pulangan pelaburan yang lebih baik dan pertumbuhan yang mampan.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button