Entrepreneurs

Mengapa Keusahawanan Mikro Sedang Meningkat?

Baru-baru ini, terdapat perubahan yang ketara dalam landskap perniagaan dengan peningkatan keusahawanan mikro. Individu-individu ini, dikenali sebagai usahawan mikro, mengambil langkah untuk memulakan perniagaan kecil mereka sendiri, dan trend ini semakin meningkat. Apakah yang mendorong peningkatan ini dalam keusahawanan mikro?

Apakah usahawan mikro?

Usahawan mikro merupakan individu yang memulakan usaha perniagaan berskala kecil. Seringkali, mereka memulakan perniagaan mereka dengan melakukan perniagaan dalam talian sebagai sumber pendapatan sampingan semasa menjalankan pekerjaan 9 hingga 5 mereka. Apabila mereka mencapai kestabilan, perniagaan akan dijalankan sepenuh masa. Mereka biasanya bekerja dari rumah atau di ruang kerja yang disewa. Usaha-usaha ini biasanya memerlukan pelaburan minimum dan boleh diuruskan oleh satu orang atau lebih, tetapi tidak melebihi sepuluh.

Ramai usahawan ini memilih untuk kekal kecil dan tidak mengembangkan perniagaan mereka lebih jauh. Sebabnya bukan kerana kekurangan kemahiran atau batasan, berdasarkan teori; bagaimanapun, ini kerana mereka kekal dengan tujuan. Ini mungkin disebabkan oleh kemampuan untuk mempunyai kawalan sepenuhnya atau keinginan untuk mengurangkan tekanan dalam menguruskan perniagaan mereka.

Mengapa orang memilih untuk memulakan perniagaan mikro?

Halangan Masuk Rendah

Bagi mereka yang ingin memasuki pasaran dengan cepat dan mudah, memulakan perniagaan mikro adalah cara yang sesuai. Usahawan mikro boleh memanfaatkan platform dalam talian dan alat digital untuk membantu mencapai pelanggan sama ada secara tempatan atau global.

Lebih Fleksibiliti dan Tumpuan Khusus

Kerana perniagaan mikro begitu kecil, mereka boleh bergerak dengan cepat dan mudah menyesuaikan diri dengan perubahan dalam pasaran, berbeza dengan perniagaan yang lebih besar. Mereka juga boleh mengkhusus dalam melayani kumpulan pelanggan tertentu atau menawarkan sesuatu yang berbeza dari apa yang disediakan oleh syarikat-syarikat besar. Berbeza dengan syarikat-syarikat besar, mereka boleh menawarkan pilihan yang lebih khusus, seperti menghasilkan biskut yang bebas daripada kacang dan gluten untuk orang yang alergi. Tanpa memerlukan banyak wang atau sumber, mereka boleh memenuhi keperluan niche mereka dan menonjol lebih di pasaran.

Kos yang Lebih Rendah

Satu sebab besar mengapa lebih ramai orang memulakan perniagaan mikro adalah kerana ia memerlukan kurang wang. Tanpa memerlukan ramai pekerja, usahawan mikro tidak perlu bimbang tentang kos overhead dan menyewa ruang pejabat mewah kerana mereka boleh melakukannya secara atas talian, terutamanya jika dilakukan sebagai sumber pendapatan sampingan. Survei oleh The RBC Small Business Poll menyokong ini, mendedahkan bahawa 47% pemilik perniagaan kecil dan usahawan yang bercita-cita di Kanada berkaitan dengan ini.

Era Digitalisasi

Dengan penggunaan alat-alat digital dan platform dalam talian yang meluas, memulakan perniagaan mikro tidak pernah lebih mudah. Internet memberikan peluang kepada usahawan yang bercita-cita untuk meningkatkan kelihatan perniagaan mereka sama ada secara tempatan atau global. Selain itu, digitalisasi menyediakan faedah yang boleh menyelaraskan pelbagai aspek operasi perniagaan, dari pengurusan kewangan hingga berkomunikasi dengan pelanggan. Seperti yang ditekankan dalam kajian mengenai inklusi kewangan digital di kalangan perniagaan mikro, akses kepada kewangan digital semakin penting bagi perniagaan kecil untuk menavigasi cabaran seperti peraturan dan persaingan. Inilah yang menjadikan lebih mudah bagi perniagaan mikro untuk beroperasi secara cekap pada era digitalisasi ini, walaupun dalam skala yang lebih kecil.

Kos Hidup yang Lebih Tinggi

Tidak lagi merupakan kejutan bahawa orang memilih untuk memulakan perniagaan mikro atau sumber pendapatan sampingan sebagai cara untuk mendapatkan pendapatan tambahan untuk menyokong kos hidup yang meningkat. Juga dari kaji selidik, 74% pemilik perniagaan kecil dan usahawan di Kanada menunjukkan motivasi untuk memulakan perniagaan disebabkan inflasi. Ini terutamanya benar bagi Gen Z, yang menunjukkan 84% responden.

Apakah yang membezakan mereka daripada perniagaan kecil dan usahawan solo?

Apa yang membezakan usahawan mikro daripada perniagaan kecil dan usahawan solo adalah saiz dan tumpuan mereka. Perniagaan mikro jauh lebih kecil berbanding perniagaan kecil. Sesetengah beroperasi dalam pasukan kecil atau malah sendiri, agak serupa dengan usahawan solo. Di Malaysia, perniagaan ini biasanya mempunyai kurang daripada 5 pekerja dan jumlah jualan kurang daripada RM300,00. Berbeza dengan usahawan solo, usahawan mikro boleh lebih mudah dan inovatif disebabkan oleh sifat kerja dalam pasukan yang lebih kecil, membolehkan mereka bertukar-tukar pandangan dan pandangan segar.

Kesimpulan

Peningkatan keusahawanan mikro boleh diperuntukkan kepada beberapa faktor penting yang menjadikan jenis perniagaan ini menarik. Ia mempunyai kebebasan

tertentu, yang membolehkan usahawan mempunyai fleksibiliti dan kawalan sepenuhnya terhadap perniagaan mereka. Walaupun mereka mungkin memilih untuk kekal kecil, ini tidak akan menghalang mereka dari menjadi inovatif dan membezakan diri dari pesaing lain. Ini akan membolehkan mereka berkembang dan menyesuaikan diri dengan cepat dengan landskap perniagaan.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button