Entrepreneurs

Usahawan Ini Menemui Ikigainya dan Kini Hanya Bekerja Empat Jam Sehari

Matt Gray, seorang usahawan berjaya dan pengasas OS, hanya bekerja empat jam sehari, menjana $730,000 sebulan, dan menemui Ikigai adalah sebahagian daripada kejayaannya. Dia menulis minatnya di dalam jurnal dan juga membaca buku terlaris antarabangsa yang berjudul Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life. Sebelum menemui Ikigainya, beliau terperangkap dalam perjalanan perniagaan yang tidak sesuai untuknya, menyebabkan beliau keletihan.

Apa itu Ikigai?

Istilah Ikigai berasal dari cara hidup orang Jepun yang menggambarkan apa yang memberikan kegembiraan, tujuan, dan kepuasan dalam hidup. Tanyakan soalan ini kepada diri sendiri: “Apa yang membuatkan anda bangun pada waktu pagi?” Menemui Ikigai anda sendiri melibatkan empat elemen ini:

  • Passion: Perkara yang anda cintai dan mendatangkan kegembiraan
  • Profession: Perkara yang anda mahir lakukan
  • Mission: Perkara yang dunia perlukan
  • Vocation: Perkara yang anda boleh dibayar untuk melakukannya

Elemen-elemen yang Membentuk Ikigainya

Tanpa melengkapkan Ikigai, beliau tidak akan dapat menghasilkan perniagaan yang membawa beliau membina Automated Empire, sistem perniagaan automasi menggunakan AI dan alat tanpa kod untuk produktiviti dan melancarkan proses. Jika anda tertanya-tanya apa Ikigai usahawan berjaya ini, berikut adalah:

  • Passion: Memanfaatkan sistem
  • Profession: Menjual pendidikan dalam talian
  • Mission: Membantu pengasas melakukan automasi
  • Vocation: Menyelesaikan kesesakan pengasas

Untuk melihat Ikigainya secara penuh, beliau kongsikannya di X (dahulunya Twitter):

Menghidupkan Cita-Cita Semasa Kecil: Membawa Minat kepada Realiti

Menemui Ikigai anda sendiri bermakna anda akan memperoleh pemahaman yang lebih mendalam tentang diri anda melalui penemuan ke mana hati anda memimpin dan tujuan hidup anda. Matt Gray memahami perkara ini dan mengimbas kembali apa yang beliau impikan semasa kecil. Dalam kiriman yang sama di X, beliau berkata:

“Saya merenung pengalaman saya sebagai seorang kanak-kanak yang bercita-cita menjadi pembina perniagaan.”

Sejak usia muda, beliau sudah mempunyai cita-cita besar, dan itulah yang membuatkan beliau termotivasi dan berkembang dalam perjalanan ini. Ia bukanlah laluan yang mudah untuk merealisasikan impian zaman kanak-kanak, tetapi beliau berjaya melaluinya dengan tekad yang kuat dan semangat untuk berjaya.

Kesimpulan

Daripada kisah inspirasi Matt Gray, terbukti bahawa penting bagi usahawan untuk mengenali diri mereka dengan lebih baik dengan merenung apa yang mereka minati supaya mereka berada di tempat yang sepatutnya. Apabila seseorang telah menemui jalan yang betul, mereka bukan sahaja akan berasa tenang tetapi juga penuh dengan kekayaan hidup. Oleh itu, menemui Ikigai adalah salah satu cara yang berguna untuk mengenali dan memahami diri anda dengan lebih baik supaya anda termotivasi dan lebih bersemangat untuk mencapai matlamat yang anda inginkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button