Entrepreneurs

Eksklusif Interview Bersama Munif Hijjaz: Kisah Inspirasi dan Perjuangan dalam Perniagaan

Perjalanan di antara dua orang yang menjadi sahabat apabila bertemu semasa menunaikan umrah telah memulakan jenama Munif Hijjaz bersama-sama pada tahun 2010. Sepanjang perjalanan ini, mereka melalui pelbagai jenis rintangan yang hebat dan kejayaan yang melonjak sepanjang berada di dalam dunia perniagaan. Setelah melalui situasi-situasi tersebut, mereka mendapat pelbagai ilmu dan pengalaman yang membantu membina strategi yang berkesan untuk perniagaan.

MM: Assalamualaikum w.r.b, saya Encik Abdul Malek Bin Manap merupakan pengarah syarikat Munif Hijaz Marketing Sdn. Bhd.

MH: Saya Munif Ahmad, atau dikenali sebagai Munif Hijjaz, juga pengarah di syarikat Munif Hijjaz Marketing Sdn. Bhd.

Selama hampir 15 tahun tertubuhnya syarikat Tuan, boleh kongsikan bagaimana permulaan dan apa susah senang yang telah Tuan lalui dalam menghasilkan dan memasarkan produk-produk halal di Malaysia?

Permulaan Sebelum Munif Hijjaz

MM: Alhamdulillah, syarikat Munif Hijaz Marketing Sdn. Bhd. ini telah ditubuhkan pada tahun 2010. Syarikat ini adalah syarikat di antara saya dan Ustaz Munif. Kami ini, kalau nak tanya, ramai yang bertanya bagaimana syarikat ini boleh tertubuh. Selalunya orang bertanya, saudara ke? Ya, memang saudara, saudara seIslam je. Saya kenal Ustaz Munif, tapi dia tidak kenal saya masa itu. Saya berjumpa dengan Ustaz Munif dengan tidak sengaja pada tahun 2009 di Mekah ketika menunaikan umrah. Masa tu keluarga saya pergi menunaikan umrah menggunakan perkhidmatan travel agent, Hijjaz Travel. Ditakdirkan, pada masa itu Ustaz Munif turut serta sekali lah, dalam perjalanan pergi umrah. Kalau kita pergi umrah, memang rapat. Jadi apabila kita dah sampai di Mekah, kita makan sama, jadi di situlah saya mengenal Ustaz Munif.

Saya ini, kalau nak diceritakan background, saya pada masa itu saya masih lagi bekerja full-time. Saya bertugas sebagai seorang jurutera awam atau civil engineer, selama 20 tahun. Tetapi, hobi saya berniaga sebenarnya. Macam macam saya berniaga. Saya jual kain, saya jual prepaid card, produk-produk jamu. Itu yang saya suka part-time. Pagi pergi kerja, petang balik, pergi singgah kedai, saya ada kedai kecil je, kiosk, saya jual macam macam produk orang. Itu saya buat lima tahun.

Jadi, apabila saya berjumpa dengan Ustaz Munif ni, ada satu malam tu, dia kata dengan saya:

“Jom Sheikh, jom kita cari minyak wangi.”

Saya, secara kebetulan, kedai kiosk saya itu memang menjual minyak wangi. Ada menjual minyak wangi yang beralkohol. Masa itu tengah popular… minyak wangi. So, saya pergi dengan dia masa itu, bila, masa pergi pilih-pilih minyak wangi itu, apa ni, kita ni suka berniaga, kita looking for opportunity, jadi, saya ini opportunist lah masa itu.

Kemunculan Nama Munif Hijjaz

Saya tengok dia saya kata, kenapa tak saya gunakan nama dia ni kita develop satu produk, yang orang kata tu, ada dia punya kelebihan, advantage, kalau menggunakan nama ustaz ni. Saya pun propose. Saya pun lontarkan satu cadangan pada ustaz saya kata,

“Ustaz, kenapa tak gunakan nama ustaz? Kita buat produk, ustaz.” Ustaz kata, “Eh boleh. Jalan je”.

Saya anggap jawapan Ustaz tu macam lepas batu di tangga, main-main lah kan, nak ambil hati. Dah tu dalam hati saya kan, okay lah siapa lah saya. Saya fikir macam tu lah. Umpama dia. Habis cerita, habis. Lepastu balik Malaysia, memang saya dengan Ustaz, kuranglah, jarang contact, tapi, ustaz dengan wife dia baik dengan kakak saya sebab kita pergi (umrah) satu family, jadi, perempuan dengan perempuan ni, mereka rapat. Wife tu start, dengan kakak saya, rapat. So, lepas dua bulan, tiga bulan macam tu, tiba-tiba kakak saya telefon. “Eh haritu kata ada propose nak business dengan ustaz, so apa status dia?” Eh, saya terfikir dah tiga bulan. Saya pun, bukan saya lupa. Saya ingat Ustaz cuma, ini saja kan (tidak ambil serious). Ustaz suruh telefon. Di situlah segalanya bermula. So, saya telefon ustaz, saya kata “Ustaz, macam mana?”

Boleh. Kita berniaga. So, dia tanya saya nak jual apa? Ada lah saya terduduk. (ketawa) Saya tak tahu apa saya nak jual, masa tu. Sebab saya ni, orang kata macam, kita main baling je, kita pitch saje, kita tak sangka. Masa tu pulak saya dah tak tau nak buat apa. Lepastu saya, fikir-fikir nak berniaga apa benda. Kebetulan pula, saya kan ada kiosk kecik, saya ada jual banyak minyak wangi jugak. Masa tu tengah trending di Malaysia, ada satu brand tu, saya tak kisah lah sebut nama brand tu, nama dia One Drop Perfume, masa tu. One Drop Perfume is the first company yang popularkan minyak wangi tanpa alkohol. So, saya memang banyak jual produk tu. Dan saya jugak, jual yang, saya beli tong-tong tu, saya refillkan balik, saya jual, dekat saya punya kiosk tu.

Lepastu saya kata, Why not, saya, work together, gunakan nama ustaz, brand ustaz, ni lah sikit. So kalau macam kata, kalau dia ada brand, dia gunakan artis-artis yang moden. So mengapa kita gunakan ustaz, untuk brand ambassador. Saya cakap dengan ustaz, ustaz kata, bagus tu. Sesuai lah nama tu. Saya dari tak tau apa benda pun, tapi pengalaman saya menjual produk orang tu, itu yang membolehkan saya ada idea, macam mana saya nak setkan pakej-pakej berharga, apa semua kan, macam produk-produk orang tu, so sebab kata kalau nak berniaga, kena jual produk orang dulu. Jangan kita… Orang ada duit tak semestinya boleh terus berniaga. Dia kena jual produk orang dulu, untuk mencari pengalaman. Jadi, disitulah saya kata:

“Ustaz setuju, saya jadikan Ustaz sebagai model.”

Itulah keluarnya Munif Hijaz Perfume, asal 2010, kita lancarkan pada Januari 2010.

Pelancaran Produk Munif Hijjaz

Kita lancarkan. Dan masa kita lancarkan tu Kita terus beli iklan dekat surat khabar, full page, kita lancarkan. Alhamdulillah. Memang meletup lah. Masa tu memang meletup. Sebab masa tu memang tengah viral. Dulu viral tak adalah pakai media sosial. Dulu viral dekat surat khabar sahaja. So, masa tu tengah viral. Produk tu tengah viral. Keluar lah sekali, terpampang full page gambar Ustaz, dengan produk yang konsep yang sama. Oh, saya kata, masa tu memang saya bayangkan lah, memang Alhamdulillah. So, saya kata, memang langkah kita tepat lah, ye Ustaz? Kita lancarkan tempat tu, orang kata, right time lah, right time, right place, opportunity tu datangkan. So memang menjadi. Saya masa tu saya dah… saya kata, saya dah 40. Umur saya 42 masa tu. Dan saya apa… saya dah meniaga pun 5 tahun, sejak part time. Saya rasa, mungkin inilah orang nak bagi saya kot, saya kata. Nak bagi saya selama ni, saya meniaga kecil-kecilan ni tiba-tiba jadi satu besar dah. Dah jadi macam selebriti lah saya. So apa, wartawan ramai cari saya. Wartawan, yang kelakar tu. Masa apa tu, wartawan banyak sebab Ustaz keluar. So, ramai wartawan call nak interview. Sebab Ustaz meniaga ni, dia nak cerita tu. So, kita tak ada ofis. (ketawa)

Dan saya minyak wangi tu pun… kita ada team kita. Kita bancuh kat rumah. Gunakan rumah saya sebagai warehouse. So sampai wartawan kata nak datang ofis. Saya kata, macam mana? Kita tak ada ofis. Saya kata tak apa, kita ada urusan kat luar. Kita jumpa kat luar. So kita jumpa kat luar. Sebenarnya, bukan tak ada masa. Kita tak ada ofis masa tu.

MH: Yalah tak nak ajak pergi ofis. Memang tak ada ofis pun.

MM: Memang tak ada ofis sebab, benda tu mengecut. Benda tu mengecut. Dalam masa 5 bulan tu mengecut. Dan saya pun, saya ambil keputusan, saya resign. Saya bekerja dengan public listed company. Dah 20 tahun, saya bekerja… dan saya berhenti. Nampak potensi tu. Nampak potensi ni. Saya nampak. Mungkin orang ada nak tunjukkan jalan tu. Disitulah saya, orang kata tu bermulanya Munif Hijjaz Perfume.

Bila dah start sahaja tu, Alhamdulillah, business naik. Di situlah bermulanya, bermulanya orang kata tu, gelanggang perniagaan kita. Di situlah ada jatuh. Di situlah ada bangun dia. Memang Itu mungkin ustaz boleh cerita, kesan kereta jatuh pula. Jalan-jalan kita balik pula. (ketawa)

Peristiwa Ketika Semua Industri Jatuh

MH: Saya flashback sikit lah. Encik Malik dah cerita latar belakang dia. Saya pun sebenarnya, bermula nyanyi ni tahun 86’ lagi. 86’ tu kira dah serious. Saya dah bersama dengan Adam Murni. Lepas tu dah pergi RTM apa semua. Lepas tu, 98, eh 97 tubuhkan Hijjaz. Hijjaz sebab Adam Murni tu kita dah tutup. Buat Hijjaz pula, Alhamdulillah, Hijjaz bertahan, dalam dekat 10 tahun jugalah. Bila dah 10 tahun tu, ni company lah, syarikat Hijaz, Production Hijjaz Records Sdn. Bhd., Tapi setelah 10 tahun tu, dia macam industri. Keseluruhan industri. Sama juga perfume tadi, dia jatuh.

Yang ni industri nasyid jatuh. Bukan, saya ingat bukan industri nasyid lah. Semua industri. Semua industri jatuh masa tu. Dia dah banyak masa tu. Dah nak keluar media sosial dah banyak. Jadi, dia dah jatuh jatuh jatuh. Jadi masa nak jatuh tu, dalam Hijaz ni, dalam anggota Hijjaz yang ada semua ni, yang masa, tu ketika tu, yang takde backup bisnes saya sorang je. Faizal masa tu dah ada kedai kek. Isman masa tu dah ada butik. Semua dah masing-masing. Ustaz Arifin memang dah ada cikgu. Jadi yang betul-betul takde apa-apa. Yang betul-betul full time dengan Hijjaz Records ni, yang memang tumpu saya sorang je. Maksudnya, yang lain tumpu, tapi dia orang ada backup. Saya takde backup. Memang takde apa. Memang saya tak reti nak buat apa. Kita memang dalam industri hiburan je. Nasyid je. Jadi, bila dah sampai tahap yang hujung-hujung tu, syarikat-syarikat rakaman masa tu dah bergabung. Masa tu I dah bergabung dengan BMG, Warner Music, dengan Universal. Banyak, semua dah bergabung-gabung tu sebab, dia nak kecikkan operasi. Jadi, masa tu Hijjaz pun… memang terjejas teruk. Kita nasyid lagi kecik.

Jadi, bila industri dah tak ok, dan memang jatuh tu, masa tu baru saya terfikir. Saya sebenarnya nak buat apa. Jadi, saya fikir saya nak buat apa. Saya tak tahu nak buat apa. Saya memang blank. Orang rumah saya pun, cuma pandai-pandai check tudung je. Jadi, masa tu memang saya selalu fikir. Apa benda nak buat. Apa benda nak buat. Jadi, bila dah hujung-hujung tahun 2000 tu kan, itu yang kebetulan masa tu, pergi umrah. Itu kebetulan je. Memang tak kenal. Berkenalan pun sebelum tu. Jadi, bila pergi umrah tu, dekat sana biasalah, kita memang kalau siapa saja yang dalam team kita ni, kita memang rapat. Lagi-lagi orang yang rajin nak menyembang. Contohnya, Encik Malik Raja nak menyembang. Jadi, bila rajin nak menyembang tu, kita rapat kat Mekah tu. Masa tu memang saya tengah mencari, apa benda saya nak buat. Saya tak tahu nak buat apa. Sebab dalam fikiran saya memang blank. Saya tak reti nak buat apa.

Gurauan Menjadi Kenyataan

Jadi nak jadikan cerita dia, itulah masa satu malam tu, kita pergi cari perfume. Encik Malek bergurau-gurau je sebenarnya. Bukannya betul pun. Saya jawab pun… saya jawab bergurau-gurau je. Sebab saya tak kenal. Kalau kita kenal tu, kita tahulah latar belakang macam mana nak buat, kita dah boleh sembang rapat. Jadi, dia habis itu je. Maknanya dalam hati tu tak ada simpan pun, rasa nak buat, sebab tak berapa kenal.

Tapi kebetulan, macam Encik Malik cakap tadi, family, rumah saya lah, rumah saya rapat dengan Kak Encik Malek, Doktor Mariam. Jadi, doktor kalau datang KL, kalau dia pergi apa-apa function ke apa, dia duduk dekat Negeri Sembilan. Tapi dia datang KL, dia macam meeting apa ke, ada waktu-waktu tu dia datang rumah. Jadi, bila datang rumah tu, selalu juga datang. Memang kerap datang. Jadi bila datang tu, sebenarnya dia nak sembang-sembang, tanya bap-bap agama sikit. Mungkin dia nak tanya orang lain tak kenal. Jadi dia tanya-tanya saya lah. Apa yang saya boleh jawab, saya jawab. Jadi masa tu, mungkin Kak Encik Malik Doktor ni, dia nampak macam, dia tengok macam saya ni macam, tengah tak okey. Syarikat tengah tak okay. Jadi dia tanya, dalam sembang-sembang tu tanyalah, tak buat bisnes apa.

Jadi, saya pun cerita lah, rekod dah teruk dah apa semua. Dia segi businessnya lah. Dah tak okey apa semua. Jadi dia kata kalau nak buat bisnes, apa benda nak buat? Saya memang tak nampak. Saya blank lah. Saya blank. Saya tak nampak apa semua yang saya. Masa tu saya cakap, jujur saya cakap, saya cakap, saya cuba boleh masak je. Kalau nak try buka restoran, boleh lah. Sebab saya memang minat masak. Jadi, Doktor Mariam kata, “Tak apa nanti tanya dengan Encik Malik dulu lah, apa benda nak buat.” Habis tu yang dia call Encik Malik tu. Jadi bila dia sembang tu, Encik Malik yang set up kan. Kita buat perfume.

Memang kebetulan masa tu, memang perfume tengah meletup. Memang masa tu duta-duta, memang terkenal. Memang meletup. Banyak selebriti jadi duta. Jadi tu yang Encik Malik cakap, buat perfume, saya rasa ini adalah satu peluang. Saya terang-terang saya cakap. Masa saya dah tak ada idea tu, saya dah sampai fikir saya nak balik kampung. Sampai tahap-tahap macam tu. Sebab tak ada apa benda. Masa tu dah teruk sangat. Jadi, bila Encik Malik ajak tu, saya pun macam, boleh juga kalau kita nak cuba kan? Kalau jadi, Alhamdulillah.

Jadi, yang kata mula-mula tu masa Encik Malik ajak buat tu, Encik Malik nak guna Munif Hijjaz. Mula-mula peringkat awal tu, saya segan juga nak guna nama tu. Sebab nama kita. Tapi bila saya fikir positif, saya cakap, banyak je bangsa-bangsa lain, contohlah kedai tayar ke apa, dia guna nama sendiri je. Jadi saya, dekat situ, saya nampak. Oh sebenarnya, dekat nama tu sebenarnya ada keberkatan juga. Jadi Encik Malik cakap tu, saya pun macam Okay follow lah. Sebab masa mula-mula tu, kawan-kawan kenan-kenan juga nama. Sebab guna nama saya, Munif Hijjaz. Brand pun, Encik Malik guna Macam produk-produk pun nama saya juga. Tapi, Alhamdulillah. Sebab dia orang kenan-kenan pun sekarang. Kita dah kat mana dah kan. Alhamdulillah benda tu menjadi. Jadi mula buat perfume.

Merenung Akan Kesilapan Dahulu

Buat-buat perfume tu. Asal ni memang meletup betul. Alhamdulillah. Kita boleh buat ofis, kita boleh buat macam-macam iklan. Saya teringat masa tu iklan sampai juta je Kalau kirakan beberapa tahun tu. Kita pernah masuk TV, radio. Semua masuk Era dulu. Kalau macam paper tu, satu page pun biasa. Masa tu zaman-zaman tu. Tapi masa tu kita… yelah, bila kita buat-buat tu, kita tak fikir future. Kita fikir nak best masa tu je. Masa tu nak bisnes macam tu je. Tak ada fikir step-step apa. Bisnes yang akan datang, tak ada. Cuma berkesan dengan perfume. Perfume kereta, perfume ni… ada. Dia ada upgrade dia ada, tapi benda yang berkaitan dengan pewangi. Pewangi saja. Kat situ je. Jadi bila sampai tahap tu dia jatuh. Trend dia tak ada. Trend dia tak ada. Dia jatuh. Kami jatuh masa tu memang teruk.

MM: Memang teruk. Masa tu boleh kata yelah. Sebab saya ni bukan seorang peniaga. Bukan bidang saya. Ustaz Munif dengan bidang nyanyian, saya bidang engineering. Bukan perusahaan. Dan saya setakat jual tu pun, orang kata, jual kain jual apa… jual prepaid card, jual handphone itu bukan, kita bukan brand owner. Sekali ni, kita dah brand owner. Ada ambassador pula yang hebat. Ada partner yang hebat. Masa tu. Jadi, saya orang kata bidan terjun je benda ni. Jadi saya tak ada fikir long term. Saya ingat orang kata ni sampai bila-bila lah, rupanya, ingat kan, panas sampai ke petang.

MH: Dia sama tadi, macam bidang industri tadi jatuh, semua jatuh. Macam ni pun sama. Bila perfume jatuh, bukan kita je jatuh, semua. Rasi perfume tu tak habis.

MM: So jadi, lepas 3 tahun, 3 tahun, 3 tahun lebih macam tu, trend dah jatuh, dan saya tak prepare untuk yang akan datang. Saya tak prepare masa tu. And then masa tu duit ada pun kita spend, buat iklan apa semua, dan kita pun, bila kita over spend dah tu. And then, kita… distribution kita tak cantik. Jadi, duit keluar banyak, orang ramai kenal, tapi orang tak tahu mana nak beli. Itu adalah kelemahan kita. Sebagai newbies saya katakan. Jadi, itulah apabila kita dah jatuh tu, masing-masing dah tu duduk apa semua kan, saya fikir balik saya bincang dengan Ustaz.

Saya kata, “Ustaz, saya dah tak boleh patah balik ni dah. Saya, Ustaz pun risau juga. Macam mana bagi saya.” Ustaz, kawan-kawannya, dia ada dia punya expertise. Dia boleh nyanyi, dia boleh mana-mana. Macam saya fikir balik ni, saya dah 2 tahun lebih, dah berhenti kerja, umur dah 40 lebih kan, dekat 45 macam tu. Saya nak masuk kerja balik, memang saya tak boleh kerja lagi dah. Satu, orang takkan ambil saya kerja lagi. Masih teruk jatuh sebab kita satu produk. Pernah gaji sampai 3 kali bayar 2 kali bayar. Ustaz tak dapat apa-apa, saya tak dapat apa-apa.

Saya ada satu kenangan yang paling saya ingat sampai sekarang. Isteri saya ada kat sini, sebab isteri saya yang bekerja masa tu. Orang kata apa tau. Biasa saya zaman bujang tu buat motor. Saya buat motor. Motor kapcai, isi minyak RM5. Ini kita buat Alphard, isi minyak RM5. Mana nak letak muka. (ketawa) Ini saya ingat lagi. Saya sering jadikan, saya kalau saya ramah, saya selalu buat cerita macam ni. Siapa nak bayar RM5 nak pergi cakap kat kaunter tu, kereta? Biasa RM5 ni motor je. Ini saya pakai kereta Alphard, letak RM5. Itu pakai duit bini. Saya tak malu nak cerita kat sini. Saya ingat ni sebagai satu motivasi.

MH: Sebab orang selalu nak dengar (cerita) yang best. Orang selalu nak dengar yang best.

MM: Dan itulah yang saya pernah alami. Dan Ustaz pun tak dapat apa-apa. Tapi Ustaz okeylah dia dapat. Dia ada Ustaz, ada lah jemputan-jemputan. Saya dah tak ada apa benda lagi dah. Saya tak ada apa benda. Kedai yang saya dulu pun, saya dah bagi kat staff tu. Saya terus bagi kat dia orang. Saya jual kat dia. Jual kat dia pun, yelah, bukan dapat… (ketawa) Tapi, saya halalkan segala-galanya. Tak apa. Jadi, saya tetap balik. Jadi saya banyak doa fikir dengan Ustaz, macam mana kita nak naik balik? Kita nak go long term.

Walaupun nama ‘bisnes partner’ Tuan Munif Hijjaz terkenal sebagai penyanyi dan selebriti, pastinya ada cabaran dalam memperjuangkan slogan ‘Simbol Tanpa Keraguan’, boleh Tuan kongsikan?

MM: Tak ada. So far Alhamdulillah.

MH: Bukan sebab gaduh, dia sebab bisnes tu.

MM: Kita… Dia sebab bisnes. Saya bukan nak cakap apa tuan, saya kata, kalau ramai orang bertanya dengan saya, macam mana, saya kata, kita partner ni, sampai dah 13 tahun. Sebab kebanyakan, macam artis. Lalu satu, bukan artis pun, orang-orang biasa. Kalau partner, banyak berlaku macam ni, Kalau artis ni, kalau orang tanya, saya kata… satu, saya suka. Sebab apa? Ustaz Munif Lillahi Ta’ala.

Dia punya konsep Lillahi Ta’ala. Maksudnya, dia taruh 100% kepercayaan pada saya. Itu yang ni, dia yang jadi partner ni, apabila, partner akan tanya, bertanya, dia akan echo kita, dan kita akan echo dia. Itu yang akan membuatkan partner tu tak boleh bersama. Sebab Ustaz Munif. Dan saya pula, bagi Ustaz Munif, dia tak ada apa-apa masalah. Dia ada boleh percaya. Saya yang sebenarnya masalah kat saya. Sebab saya, kalau saya tak laku sesuatu, tak buat satu… orang kata, tak anjakkan paradigma yang luar biasa, yang collapse, saya. Ustaz masih lagi boleh lagi ni (bekerja). Sebab saya dah kata, saya tak boleh kerja lagi dah. Dan umur 45 tahun, siapa nak ambil kerja? Susah sikit lah nak dapat. Lagi satu pun saya dah tak nak kerja construction ni, dia letih. Saya 20 tahun kerja construction. Jaga projek. Macam-macam dia buat. So disitulah saya kata. Saya kata kepada Ustaz:

“Okay Ustaz, kita macam ni. Saya cadangkan kita nak go long term.”

Long term ni apa? Apa produk yang kita boleh go long term? Saya nampak produk makanan dan minuman.

Perbezaan Impak Produk Minyak Wangi dan Produk Makanan Minuman

Disitulah bermula ni. Saya dapat idea. Dia bincang. Ustaz Munif pun setuju. Kita pun tengok sahabat-sahabat kita pun keluarkan produk makanan dan minuman. Disitulah kita keluarkan produk minuman. Ha, tu yang nanti kita keluarkan. Kita punya kopi. Kita punya chocolate milk drink. Kita kena keluarkan susu kambing. Tapi produk makanan dan minuman ni dia tak macam produk perfume. Produk perfume is a trending. Trending dia maksudnya. Dia spark. Dia naik. Dia akan jatuh. Tapi produk minuman ni dia, dia bukan produk trending sangat. Tetapi dia ambil masa. Macam tuan dah biasa minum kopi yang ni. Nak suruh tuan tukar, susah. Tetapi kita kena sikit-sikit. Tapi lama-lama tuan dah terikat, nak tukar tu susah. Di situ lah nak ambik fasa, fasa, supaya orang nak bertukar tu, ke produk minuman kita tu, itu yang fasa tu, fasa yang susah.

Dulu minyak wangi, kita tekan butang, kita launching di Januari, 1 Januari, keluar surat khabar, haritu 60,000 – 70,000 sales masuk. Demi Allah, memang betul. Kita lancar malam itu sahaja, kita dapat cash 60,000. Tapi, produk minuman tak boleh. Melainkan ada sesuatu yang luar biasa lah. So, di situlah kita bermulanya, kita kenalkan produk-produk minuman kita semua ni, Alhamdulillah. Di situlah, masa fasa nak naik tu, nak naik tu, 2-3 tahun tu kita memang struggle lah, kita susah. Ustaz Munif, saya pun tak ada gaji, gaji pun ambil sikit-sikit.

Ustaz Munif pun, Ustaz Munif dia sebagai director, dia pun dia ada imbuh hari setiap bulan dia pun tak dapat juga, sama-sama tapi dia redha itu rahsia dia tu dan dia percaya kat saya dan dia yakin kat saya, saya ni betul-betul nak usahakan naikkan dia. Alhamdulillah lah, kan kesusahan tu akhirnya ni lah, sekarang ni kita dah export ke 6 negara every year kita export, dan produk-produk kita sekarang ni pun ada di pasaraya-pasaraya ni dan kita pun antara produk yang popular di GoShop dapat anugerah di GoShop. Alhamdulillah, sampai sekarang. Tapi, itulah perjalanan dia. Maksudnya daripada segi produk Munif Hijjaz ni dah berkembang dan ada ramai stokist ada agent di setiap negeri itu.

Perubahan Daripada Agen Stok Kepada Pasaran Terbuka

MM: Dulu itu dulu, trend lah kalau dulu-dulunya trend, orang gunakan konsep stokist agent. Itu dulu, tapi sekarang ni dah, zaman dah berubah ok, kita masa dulu kita gunakan konsep agent kena stokist, kita memang ramai. Kita punya sale bergantung pada mereka (stokist agent) sahaja tetapi masalahnya, dia buat kita letih. Macam Ustaz selalu cerita kat saya, kita kadang-kadang sebagai penyanyi, kita kena buat sesuatu untuk anak-anak kita, sebab apa? Anak boleh menyanyi, tapi anak-anak belum tentu dia boleh menyanyi. Anak boleh popular, tapi anak dia belum tentu boleh popular lagi, so anak kena have something untuk survive, walaupun kita ada something (sokongan) kan?

Kata-kata dia tu, saya pegang sekarang. Alhamdulillah saya ada kebolehan untuk rekrut ramai orang-orang jadi agent jadi stokist, tetapi besok kalau saya tak ada, anak saya, kalau anak saya bekerja dengan saya sekarang, dia belum tentu boleh ada bakat nak recruit orang tu semua. Jadi, saya tak nak jadi macam tu. Saya kata, saya nak build up the brand, saya nak masuk pasaran retail terbuka. Sebab kalau pasaran terbuka ni, macam di pasaraya, dia tak perlu nak cari agen stokist. So, itulah, itu yang kita berubah kepada pasar. Pada tahun 2018 tak silap saya. 2018, 2019, kita dah ubah konsep kita, kita fokuskan kepada kedai-kedai kedai-kedai. Agent ni tetap kita ada, tetapi kita nak hantar ke kedai, sebab supaya mudahkan orang dapatkan produk kita.

Cabaran Memasuki ke Pasaraya

Macam kisah perfume kita itulah kita overspend dekat pengiklanan, tetapi orang tak boleh nak beli, tak jumpa produk. Kita kadang call agent. Agent ni bukan all the time dia ready kan, so kita pun belajar daripada situ juga. Jadi, apabila dalam keadaan sekarang ni pun kita fikir juga, kita tak nak jadi macam tu lagi dah. So, kita kena masuk kedai, masuk pasaraya-pasaraya, supaya kalau kita iklan di Facebook, iklan radio ke, apa-apa iklan. Besok, orang dengar kat radio, orang tengok kat TV, orang tengok kat Facebook, orang pergi kat pasaraya terdekat, boleh nampak. Jadi, itu saya rasa dia akan pergi long term, dan selama ni dah 10 tahun, 13 tahun dah kita bina nama Munif Hijjaz ni, Alhamdulillah, dah ramai yang kenal. Tetapi masalahnya kat mana nak dapat (produk Munif Hijjaz)?

Sebab tu 2018 kita start masuk ke pasaraya tapi masuk ke pasaraya ni bukan satu kerja yang mudah, as simple as ABC sebab masuk ke pasaraya ni nombor satu, orang akan tengok produk kita, ada brand tak ada brand? Tu satu. Nombor dua pula dia punya term dia lain kita bayar kemudian, letak dulu, bayar kemudian. Kalau kita sales 100 ribu, kita kena ada 200 ribu. Konsep dia macam tu. Modal terbenam. Kalau nak sales setengah juta, kita kena duit satu juta. Jadi, itu yang kalau nak masuk pun bukan senang macam nak masuk pasaraya. Sampai setahun baru lepas masuk. Itu pun bukan semua SKU.

Jadi itu cabaran, tapi apa yang saya pandang, saya pandang ke depan kalau saya tak buat ni sekarang saya fikir akan datang jadi sekarang ni kita dah masuk (pasaraya). Alhamdulillah, kita dah masuk beberapa pasaraya yang utama. Alhamdulillah. Jadi, ini misi kita. Misi kita lepas ini, kita nak masuk. Hampir kesemua produk-produk kita dah pasaraya.

Jenama Munif Hijjaz Mahu Membina Strategi Masa Panjang

MH: Kita nak misi produk kita ini bukan nak misi sekarang saja. Kita nak produk ini sepanjang hayat. Sampai bila-bila. Jadi, kalau kita tak ada pun besok, maksudnya produk ini akan berterusan. Kalau kita jenis stokis dan apa semua ini, dia kenal kita. Tapi, bila kita dah tak ada, contoh. Mereka belum tentu nak teruskan dengan generasi kita. Sebab mungkin lain. Kita punya perangai itu tak sama. Tapi, bila kita terletak di kedai ini, memang kata sampai bila-bila lah. Macam kita tengok produk yang pada dulu kita lahir-lahir dah ada produk itu. Sampai sekarang, saya rasa ada dia produk itu. Kan? Koko itulah. Yang nama Koko itulah.

MM: Mereka tak kenal apa siapa founder, owner orang itu. Brand itu dah ada di situ. Alhamdulillah. Berbalik kepada kita bercerita tadi yang kita dah jatuh, kita naik itu. Inilah kita struggle lah naik, naik, naik, naik, naik. Dan Alhamdulillah. Macam-macam kita buat perubahan daripada sistem trading biasa, kepada membership. Di situ dapat bantu kita. Jadi, ada kelebihan sikit. Sekarang ini sebab apa? Bila kita masuk general trade dan modern trade ini, yang pasaraya ini, kita dah ada sistem agent kita. Jadi, itu yang income. Sebab yang ini payment lambat. Sebulan, dua bulan. Ada 60 hari pun ada. Nah, tapi yang ini… Ejen kita ini dia yang akan membantu. Sisa ejen kita bantu, kita dapat cash.

MH: Kita ucap terima kasih kepada ejen kita ini. Sebab dia orang ini, kita dah sampai tahap ini. Kalau tak ada support daripada dia orang ini, orang yang memang sentiasa sokong kita daripada kita perfume dulu. Bahkan saya rasa yang jual perfume itu, sampai sekarang pun masih ada lagi. Masih ada lagi. Maksudnya, dia terus memberi sokongan. Jadi, kita memang ucap terima kasih banyaklah. Cuma untuk kita sebagai company, kita tak boleh duduk..selesa. Kita kena fikir macam mana kita nak produk kita ini bertahan. Bertahan macam mana? Maknanya bertahan selama-lamanya. Cara ini memang kita kena masuk pasaran yang terbuka. Pasaran yang terbuka. Kalau kita main stokis-stokis ini, saya rasa mungkin zaman kita okey kan? Zaman kita okey.

Mengikuti Trend Semasa

MM: Sekarang trend sekarang ini, kalau ikut betul-betul sekarang ini, konsen ejen dengan stokis sekarang dah saya boleh katakan, mati (tiada). Sebab sekarang ini, dulu ejen dan stokis, dulu zaman kita kalau kata nak pegang satu negeri, you kena bayar RM20,000, orang boleh keluar. Sekarang ini nak minta orang RM300, keluar modal, orang dah tak nak. Orang kata apa? Dropship ada? Sekarang ini, kita bercakap about dropship, affiliate. Kan? So, nak meniaga, tak ada keluar modal. Dia orang tolong promote, kita hantar. Dia orang tolong promote, kita hantar. Dah total jual. Alhamdulillah, dengan adanya sekarang ini konsep bisnes online ini macam Shopee, TikTok, Lazada, dan GoShop dengan Astro kan? Memang… Itu pun banyak membantu kita. Banyak membantu kita untuk promote, kan?

Macam kita dah masuk Astro GoShop lima tahun. Bagi saya, kita masuk GoShop tu adalah satu… Orang kata, baru tu loncatan kita menaikkan branding kita lagi. Sebab impact dari Astro, GoShop selama lima tahun tu, dia naikkan sales-nya kita di tempat-tempat lain, di pasaraya, naikkan branding kita. And then, juga orang kata tu apa tu? Permintaan contoh macam di Shopee kan? Kita ada jual di Shopee. Disebabkan populariti GoShop tu, membantu jualan kita juga di Shopee. So, benda ni semua berkait rapat. Semua-semua berkait-berkait rapat ni. Ini trend sekarang kita follow. Kemudian selain daripada tu juga, itulah kita kata, kita macam dulu kan?

Saya selalu gunakan ungkapan ni. Maksud dulu kalau tengok drama TV, perasan tak dulu? Kita tengok orang Melayu tengok cerita drama. Drama apa tu? Megah Holding. Dia kata apa? “Papa nak pergi ke luar negara. Jom anak Papa kita pergi ke luar negara. Papa nak ada meeting kat luar negara.” Saya ingat balik skrip-skrip tu, saya fikir apa kan? “Papa nak pergi ke luar negara.” Orang Melayu mana boleh buat benda macam ni. Itu… Sinislah. Kita sinis macam tu kan? Saya fikir saya balik kan? Hmm… Apa ni? Cerita drama. Akhirnya sekarang ni, saya setahun lima enam kali ke luar negara. (ketawa) Saya pun tak sangka sampai macam tu. Dan produk-produk saya dah ada di empat ke lima negara. Sampai ke tahap tu. Saya hantar ke Singapura. Saya hantar ke Brunei. Arab Saudi. Kita ada di Dubai. Kita ada di Kuwait. Kita ada di Afrika. Di Togo. Dan di Indonesia, kita dah ada set-up company kita sendirilah. Di sekarang dalam proses pendaftaran syarikatlah. Haa… Macam tu, insyaAllah.

Boleh kongsikan prinsip atau tips untuk usahawan yang baru bermula di luar sana?

MH: Dia kalau nak bisnes ni, yang saya nampak… sebab kita ada juga pengalaman-pengalaman jatuh-jatuh. Jadi, kalau nak berkecimpung dalam bisnes ni, untuk orang-orang baru, dia kena banyak study jugalah. Dia kena banyak research untuk nak dia berjayakan benda tu. Untuk peringkat awal ni dia perlu join mana-mana company yang dah berjaya, untuk dia check pengalaman. Kalau dia main-main, main redah, kalau jatuh, terduduk kan? Kalau dia dah belajar, dia dah tahu orang tu macam mana susah dia nak berniaga, jatuh, kadang-kadang sampai orang kata tak ada duit. Jadi, bila dia dah kerja dengan orang yang macam ni, dia ada pengalaman. So, dia ada pengalaman bila dia nak buka syarikat. Memang ada risiko-risiko tu. So, dia akan, orang kata dari segi daya tahan dia lebih kuat lah.

Dan macam saya, kalau saya bisnes dengan Encik Malek ni, yang pertama, memang saya bagi kata support dan juga saya bagi 100% kepercayaan kepada Encik Malek. Dan juga, tugas saya selalu mendoakan dia. Supaya sihat, supaya boleh terus berfikir dengan baik, untuk membesarkan kita punya syarikat. Jadi, benda tu penting. Kalau tak sihat, sakit, syarikat tak jalan. Kadang-kadang memang ada orang tanya. Ada memang yang mencucuk-mencucuk ni kita tak nafikan. Ada je orang-orang kat luar. Tapi saya cakap “Tak ada.” Saya percaya 100% kat Encik Malek. So, saya tak dengar cakap orang. Sebab orang yang nak dengki kita ke nak sakitkan kita ni, dia ada. Dia memang akan ada. Kadang-kadang dia bukan nak buat apa pun. Dia sahaja je. Kalau tengok apa-apa sikit dia nak cakap.

MM: Sebab apa, dia seronok. Dia bercakap pun dia rasa seronok.

MH: Apa saya sebab saya pun bermula dengan Encik Malek ni pun, saya tak ada apa-apa. Kita daripada kosong jugak. Kita mula, kita start. Sama-sama, Encik Malek pun perlukan saya. Saya perlukan dia dari peringkat awal. Jadi saya memang beri kepercayaan sepenuhnya lah. So kalau macam Encik Malek cakap tadi di peringkat awal tad, kalau kita ni tak beri apa kata tak beri kepercayaan sepenuhnya, memang dia akan ada sentiasa tak okey je lah. Jadi bila nak okey? Jadi, insyaAllah. Setakat ni, Alhamdulillah semua berjalan baik dan sentiasa doakan untuk kita supaya terus apa, bisnes ni lama lah kalau boleh sampai bila-bila lah. InsyaAllah kekal.

Boleh jelaskan mengenai rancangan jangka panjang dan strategi untuk produk-produk Munif Hijjaz?

MM: Perancangan kita, itulah bagi saya misi kita tak habis lagi. Misi kita untuk memastikan produk-produk kita ni berada di pasaraya. Itu saja saya punya aim saya. Sebab misi ni bukan sebab untuk memastikan produk kita di pasaraya dia mudah didapati di mana-mana. Dia bukan senang punya kerja. Sebab dia memang ambil masa terutama sekali untuk masuk pasaraya-pasaraya yang besar. Dia mengambil masa dan orang kata tu banyak halangan-halangan dia.

Jadi perancangan saya masih lagi perancangan yang sama tetapi kita nak sasarkan kalau boleh dalam masa at least 3 tahun. At least kita kata 3 tahun. 3 tahun ke 10 tahun ni. Kita nak satu jadikan jenama produk Munif Hijjaz satu produk yang popular di mana boleh dapat produk Munif Hijjaz di mana sahaja. Dan kita nak menawarkan produk Munif Hijjaz bukan sahaja kita nak menawarkan produk yang sedia ada sekarang ni. Sekarang ni kita banyak produk minuman powder. Sekarang ni kita nak keluarkan lagi banyak produk. Produk house food pun ada. Kita pun dah keluarkan produk air. Kita ada air ready to drink. Kita ada air squeezy lime. InsyaAllah lepas raya ni besok kita keluarkan lagi air soya.

Kita nak keluar air cincau ada yang baru punya keluar air bird nest pun kita nak keluar dan kita nak, banyak segmen. So orang kata tu kalau saya nak nak kata saya nak ikut konsep mana haa saya doman saya nak cerita sekarang ni saya saya selalu admire. Saya jadikan dia sebagai satu panduan saya. Saya suka Nestle. Nestle walaupun tu syarikat luar negara tapi saya ikut Nestle sebab apa? Apa semua dia ada daripada Maggi, coklat malt, daripada drink semua dia ada.

Jadi, itu macam konsep. Sebab tu sekarang ni, saya dah build up satu brand Munif Hijjaz. So nanti Munif Hijjaz semua barang ada. Itu sebenarnya konsep. So besok akan datang, nak beli apa-apa pun makanan ke apa-apa benda je lah. Orang kata ni sup bunjut pun kita nak keluarkan besok juga, contoh dia lah kan. Jadi semua jenama Munif Hijjaz. So sebab tu kita punya tagline Munif Hijjaz simbol tanpa keraguan, itulah maksud dia so dengan membeli produk Munif Hijjaz insyaAllah kita tak perlu ragu-ragu lagi lah berdasarkan jenama kita dan memang kita pun mematuhi segala peraturan-peraturan yang diperlukan lah untuk mengeluarkan produk yang halal dan lagi suci, insyaAllah. Itulah perancangan saya satu hari nanti. InsyaAllah.

Interview oleh Kapten Bersekutu PA Adli Effendy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button