EntrepreneursPersonal Development

Kesilapan Yang Usahawan Sering Abaikan, Menurut CEO

Steven Bartlet, CEO Flight Group, Thirdweb, dan The Diary of a CEO, menyuarakan dan berkongsi kebimbangan beliau secara dalam talian apabila beliau mula menjadi seorang usahawan. Beliau juga menyatakan bahawa kesilapan-kesilapan ini adalah perkara yang tidak begitu diberi keutamaan oleh usahawan-usahawan lain.

Menjadi seorang usahawan boleh menjadi perjalanan yang kesepian, terutamanya bagi beliau. Beliau berharap bahawa beliau dapat memikirkannya lebih banyak tetapi beliau tidak melakukannya. Beliau melihat perjalanan menjadi seorang usahawan sebagai sesuatu yang disebut Tanah Tiada Siapa (No Man’s Land), yang beliau rujuk ketika beliau pertama kali memulakan perniagaan.

“Ia adalah jurang di antara kedua-dua saluran di mana ia sangat sunyi, sangat berbahaya, dan tiada siapa mahu pergi.”

Membina dan mengekalkan hubungan sosial

Berkemungkinan, usahawan abaikan atau tidak memberi keutamaan untuk melabur masa dan usaha dalam membina hubungan sosial dan rangkaian sokongan. Ini mungkin disebabkan oleh terlalu tertumpu dalam melakukan perniagaan sehingga mereka tidak dapat mencari masa dan ruang untuk mencipta atau mengekalkan hubungan. Ini termasuk mengekalkan hubungan dengan rakan-rakan dari rumah, membentuk hubungan baru dalam perjalanan keusahawanan mereka, dan mencari komuniti atau kumpulan untuk sokongan.

“Saya rasa saya akan dapat muncul dengan lebih baik jika saya telah melabur beberapa jam seminggu dalam cuba untuk bersambung dengan sesuatu kumpulan, sesuatu kumpulan sosial.”

Memiliki komuniti

Usahawan mungkin meremehkan nilai menjadi sebahagian daripada komuniti atau kumpulan. Bartlet menekankan bahawa mempunyai komuniti untuk bergantung dapat membantu mengurangkan tekanan dan kesunyian semasa waktu-waktu mencabar.

Menangani kesunyian

Usahawan mungkin tidak mencukupi mengatasi perasaan kesunyian yang boleh timbul semasa perjalanan keusahawanan. Bartlet mencadangkan bahawa kesunyian adalah pengalaman yang biasa dalam peringkat awal keusahawanan, tetapi penting untuk mengakui dan melawan aktif dengan mencari hubungan sosial dan sokongan.

Mengelakkan Kepenatan Melampau

Apabila segala-galanya diurus sendiri dan terdapat impian besar untuk dicapai, usahawan abaikan keadaan kesejahteraan mereka sendiri dalam usaha mencapai kejayaan boleh menjadi kemungkinan. Kesihatan mental dan fizikal penting dan mudah untuk menjadi penat apabila seseorang bekerja secara berterusan. Dengan itu, Bartlet merenungkan pengalamannya sendiri kepenatan kerana kerja berlebihan dan kesunyian, mencadangkan bahawa melabur masa dalam hubungan sosial dapat membantu mencegah ini.

“Saya fikir itu tidak penting dan jadi saya rasa saya agak membakar diri saya sedikit dan membuatkan diri saya sangat sunyi dengan ketoksikan pekerja keras saya.”

Secara keseluruhan, pengajaran utamanya adalah jika usahawan abaikan dan sering tidak memberi keutamaan dalam membina dan mengekalkan hubungan sosial dan rangkaian sokongan, yang boleh mengakibatkan peningkatan tekanan, kesunyian, dan kejenuhan semasa perjalanan keusahawanan.

Adalah bijak bagi usahawan untuk mencari kumpulan mereka sendiri, agar memiliki individu yang sefikiran dapat menjadikan dunia tempat yang lebih baik untuk dorongan bersama, berkongsi pengalaman dan pengetahuan, dan tetap bersama untuk bermotivasi bersama.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button