Business Strategy and Planning

Apa itu Perancangan Penggantian dan Adakah Perniagaan Memilikinya?

Perancangan penggantian melibatkan penyediaan untuk kepimpinan masa depan sebuah syarikat. Ia boleh berbeza bagi perniagaan kecil, sederhana, besar, milik swasta atau milik keluarga. Walaupun perancangan ini penting untuk memastikan kejayaan jangka panjang dan kebolehkekalan perniagaan, ramai perniagaan tidak memilikinya. Kurang dari satu daripada empat papan pengarah syarikat swasta mengakui mempunyai rancangan pewarisan formal yang tersedia, menurut Persatuan Pengarah Korporat Kebangsaan.

Apa yang dimaksudkan dengan rancangan penggantian?

Sebuah rancangan penggantian seperti peta jalan bagi sebuah syarikat untuk bersedia apabila pemimpin penting meninggalkan syarikat. Ia membantu syarikat memastikan bahawa selalu ada orang yang berkebolehan untuk mengambil alih peranan tersebut. Dengan mengenal pasti posisi utama dan melatih orang untuk mengisi mereka, syarikat memastikan ia dapat terus berjalan lancar, walaupun ketika perubahan besar berlaku. Rancangan ini bertujuan untuk menjadikan syarikat kukuh dan terus maju.

Mengapa sesetengah perniagaan tidak memilikinya?

Menurut Laporan Perniagaan Keluarga Amerika Utara 2023, majoriti perniagaan keluarga tidak mempunyai rancangan penggantian bertulis, walaupun jenis perniagaan ini biasanya memilikinya. Ini juga walaupun mereka bimbang tentang penurunan pasaran, dengan inflasi yang lebih tinggi dan kadar faedah yang meningkat menjadi kebimbangan terutamanya bagi 75% daripada mereka.

Tidak diberi keutamaan yang mencukupi

Apabila perniagaan tidak melihat manfaat rancangan pewarisan, sukar untuk memberi keutamaan padanya. Laporan menunjukkan bahawa, walaupun bimbang tentang kepimpinan masa depan, perniagaan keluarga kerap kali mengelak topik ini atau tidak mengemukakannya untuk dibincangkan bersama.

Risau akan kos

Mengupah perunding atau pakar undang-undang untuk membantu dalam perancangan penggantian boleh menjadi mahal. Oleh itu, sesetengah perniagaan mungkin ragu untuk melabur dalam perkhidmatan ini, terutamanya jika mereka mempersepsikan perancangan penggantian sebagai keutamaan yang rendah.

Dikira sebagai topik yang sensitif

29% daripada responden menunjukkan bahawa mereka tidak berasa selesa untuk membincangkan tentang itu. Ini benar bagi perniagaan keluarga, yang biasanya lebih suka individu yang merupakan antara keluarga mereka. Mereka mungkin tidak terbuka untuk menerima orang lain kerana kebimbangan penggantian dan identiti yang berkaitan dengan pengasas atau pemimpin semasa mereka.

Tidak cukup bersedia

Apabila terdapat kekurangan pemahaman tentang kepentingan mempunyai rancangan pewarisan, ia boleh mengakibatkan ini tetapi itu tidak selalu berlaku. Ia juga boleh dilihat sebagai proses yang kompleks. Oleh itu, sesetengah pemilik perniagaan mungkin menangguhkan dan lebih suka memberi keutamaan kepada perkara yang mendesak berbanding perancangan jangka panjang.

Apa jadinya jika perniagaan-perniagaan ini mempunyai rancangan penggantian?

Menurut IMD – Institut Pengurusan Antarabangsa dan Deloitte, inilah manfaat perancangan penggantian perniagaan:

  • Lebih ramai orang yang berkelayakan tersedia untuk jawatan teratas
  • Kurang kemungkinan kehilangan pemimpin berpengalaman
  • Menjimatkan wang dan sumber dalam mencari dan melatih orang baru
  • HR boleh menetapkan prosedur formal yang jelas untuk memilih pengurus teratas dan pertengahan
  • Membantu kesejahteraan dan pertumbuhan perniagaan
  • Menjaga harmoni dalam perniagaan keluarga
  • Mengurangkan cukai harta dan pendapatan
  • Memudahkan pemimpin semasa untuk bersara

Kesimpulan

Perancangan penggantian adalah penting bagi perniagaan kerana ia membantu melindungi nilai perniagaan dan kepentingan orang yang memiliki sebahagian daripadanya. Walaupun ia banyak membantu perniagaan, ramai yang tidak memilikinya. Namun, manfaat pelaksanaan rancangan penggantian, seperti yang disorot oleh institusi-institusi terkemuka seperti IMD dan Deloitte, menekankan kepentingannya. Sebuah rancangan penggantian membantu perniagaan memastikan bahawa mereka tidak kehilangan pengetahuan apabila orang penting meninggalkan syarikat. Rancangan penggantian ini dapat membantu menjaga kepuasan pelanggan dan menjadikan perniagaan beroperasi secara berterusan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button