Personal Development

Anda Mahukan Kejayaan, Tetapi Adakah Manifestasi Itu Benar?

Sejak beberapa tahun lalu hingga hari ini, idea manifestasi telah menjadi popular secara meluas dalam talian untuk digunakan untuk menarik perkara yang kita inginkan dalam hidup. Tetapi adakah ini perkara yang benar-benar wujud? Ini penting, terutamanya kepada usahawan Muslim yang mungkin mengamalkan tindakan ini, yang mungkin boleh bertentangan dengan agama.

Apakah manifestasi?

Manifestasi adalah seperti mengharap sesuatu akan berlaku dan percaya bahawa ia akan menjadi kenyataan. Orang yang mengamalkan manifestasi sering membayangkan apa yang mereka inginkan dalam hidup mereka, seperti menjadi kaya atau mempunyai hubungan yang lebih bahagia, dan menumpukan kepada itu seolah-olah ia sudah berlaku. Mereka percaya bahawa dengan berfikir secara positif dan memvisualisasikan matlamat mereka, mereka boleh menjadikannya kenyataan.

Ia adalah cara menggunakan kuasa pemikiran dan kepercayaan untuk membawa perkara yang mereka inginkan. Walaupun kuasa pemikiran adalah kuat untuk membawa perkara menjadi kenyataan, kerana kuasa untuk mempengaruhi emosi, yang mempengaruhi tingkah laku dan pilihan menuju kejayaan, manifestasi adalah perkara yang benar-benar berbeza.

Adakah manifestasi boleh diterima dalam Islam?

Soalan ini diajukan kepada Ustadh Nouman Ali Khan dalam perbincangan mengenai “Adakah Manifestasi Wujud dalam Islam?” di Bayyinah TV, yang beliau adalah pengasasnya. Beliau berkata tentang manifestasi, “Apa yang dikeluarkan daripada persamaan itu adalah Allah.” Ini kerana konsep manifestasi adalah anda tahu bahawa ia pasti akan berlaku tanpa mengira apa.

Daripada manifestasi, beliau bercakap mengenai istikharah, memberitahu umat Islam sama ada situasi atau perkara itu akan baik untuk kehidupan mereka. Istikharah adalah doa yang dibuat oleh umat Islam, meminta petunjuk dari Allah S.W.T. apabila membuat pilihan besar atau penting dalam hidup mereka. Dalam Islam, umat Islam percaya bahawa segala-galanya ditentukan oleh Allah. Oleh itu, umat Islam harus meminta Allah sama ada itu baik untuk mereka. Jika itu baik, maka apa yang mereka inginkan akan berlaku lebih awal atau kemudian. Oleh itu, ini dengan jelas menyatakan bahawa manifestasi tidak diterima. Ia tidak hanya mengecualikan Allah dari fikiran anda tetapi juga memaksa anda untuk percaya bahawa ia akan berlaku.

Ia kekurangan akauntabiliti

Walaupun manifestasi dapat menggalakkan pemikiran positif yang akan memotivasikan individu untuk kejayaan masa depan, individu mungkin mengabaikan faktor luaran lain. Dengan kata lain, apabila seseorang terlalu memfokuskan diri pada pemikiran positif dan membayangkan kejayaan, mereka mungkin mengabaikan atau tidak sedar bahawa faktor seperti peluang yang kurang sebenarnya adalah satu cabaran yang perlu mereka selesaikan. Sebaliknya mencari cara untuk mendapatkan lebih banyak peluang, mereka hanya duduk dan tidak melakukan apa-apa sambil membayangkan kejayaan dalam kepala mereka.

Perbezaan antara manifestasi dan pemikiran positif

Pemikiran positif bermaksud mempunyai pandangan yang ceria tentang hidup. Sebagai contoh, jika seseorang menghadapi kegagalan, seperti tidak mendapat pekerjaan yang mereka lamar, pemikir positif mungkin berkata, “Tidak mengapa, saya akan terus mencuba. Sesuatu yang lebih baik akan datang.” Mereka memberi tumpuan kepada perkara-perkara baik dalam hidup mereka dan percaya bahawa perkara akan berjalan dengan baik pada akhirnya. Sikap ini membantu mereka kekal berharap dan berdaya tahan, walaupun dihadapi dengan kesulitan.

Di sisi lain, manifestasi membawa pemikiran positif satu langkah lebih jauh, seolah-olah seseorang sudah hidup di dalamnya. Sebagai contoh, seorang lelaki bermimpi untuk memulakan perniagaannya sendiri. Dia mungkin menggunakan teknik manifestasi seperti memvisualisasikan diri mereka menjalankan syarikat yang berjaya dan mengulangi penegasan seperti “Saya seorang usahawan yang berjaya.” Dengan menyalurkan pemikiran, kepercayaan, dan niat mereka ke arah hasil yang diingini, mereka percaya bahawa mereka boleh menarik kejayaan ke dalam hidup mereka.

Jika tidak ada tindakan, ia tidak berbaloi

Usahawan tidak sepatutnya hanya memikirkan atau mengharap sesuatu tetapi juga mengambil langkah-langkah konkrit untuk menjadikannya kenyataan. Walaupun pemikiran positif dan mengulangi penegasan boleh menjadi penyemangat yang kuat, mereka harus disertai dengan tindakan yang sedar untuk membawa perubahan atau kejayaan yang sebenar. Tanpa tindakan, impian dan keinginan akan terus berada di dalam kepala. Gabungan pemikiran positif dan tingkah laku proaktiflah yang benar-benar membawa mereka ke arah matlamat dan aspirasi mereka.

Kesimpulannya

Sebagai seorang Muslim, terutamanya seorang usahawan, adalah penting bagi mereka untuk mengamalkan membuat strategi dan rancangan yang betul untuk kejayaan daripada memberi tumpuan kepada manifestasi, duduk dan berharap akan hasil. Walaupun neurosains telah menunjukkan bahawa visualisasi boleh memberikan beberapa faedah kognitif dan boleh digunakan sebagai sebahagian daripada amalan manifestasi oleh sesetengah orang, ia tidak diterima secara meluas sebagai cara yang dijamin untuk membawa tentang hasil yang diingini. Mencapai kejayaan memerlukan bukan sahaja impian besar tetapi juga usaha yang berterusan dan ketabahan.

*Pandangan yang diny

atakan oleh pengarang Muslim Insiders mewakili pendapat peribadi mereka.*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button