Productivity

Waktu Kerja Terbaik untuk Prestasi yang Lebih Baik, Menurut ‘Chronotype’

Setiap individu bekerja berdasarkan rentak sirkadian mereka sendiri, satu corak yang diikuti oleh badan kita berdasarkan hari 24 jam. Ini boleh dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti genetik, umur, dan gaya hidup. Menurut Klinik Cleveland, pengambilan makanan, tekanan, dan ubat-ubatan juga mempengaruhi jam badan. Rentak sirkadian mempengaruhi chronotype seseorang, menentukan sama ada mereka secara semulajadi cenderung untuk bangun awal, night owl, atau di antara keduanya.

Apakah itu chronotype?

Diperkenalkan pertama kali oleh Dr. Alfred J. Lewy pada tahun 1974, ia dikembangkan oleh penyelidik lain dan popular oleh Dr. Michael Breus, seorang ahli psikologi klinikal dan pakar tidur. Chronotype dibahagikan kepada empat jenis, iaitu beruang, serigala, singa dan lumba-lumba. Kuiz chronotype boleh diambil di sini.

Berikut adalah empat jenis chronotype:

Beruang

Tumpuan kerja: 10 pagi hingga 2 petang

Beruang adalah orang pagi, dan mengejutkan, ini adalah jenis yang paling biasa. Biasanya, mereka adalah individu yang ekstrovert dan optimis. Mereka bangun awal, melakukan kerja terbaik sebelum waktu makan tengah hari, merasa sedikit penat selepas waktu makan tengah hari, dan kemudian berehat pada petang. Oleh itu, orang-orang ini sesuai dengan waktu pejabat tradisional 9-5, yang merupakan waktu kerja ideal mereka.

Oleh itu, mereka boleh memberi tumpuan kepada tugas-tugas yang lebih berat dari jam 10 pagi hingga 2 petang untuk produktiviti yang tertinggi. Kemudian, mereka memberi tumpuan kepada tugas-tugas yang lebih ringan selepas waktu makan tengah hari kerana tenaga mereka sedikit berkurangan.

Semasa waktu makan tengah hari, mereka sepatutnya mengambil makanan kecil dan mengelakkan makanan berkabohidrat tinggi untuk tumpuan yang lebih baik. Makanan yang kaya tenaga, iaitu protein, dapat membantu mengawal tahap tenaga dan mencegah mengalami kemerosotan selepas waktu makan tengah hari.

Serigala

Tumpuan kerja: 2 petang hingga 6 petang

Serigala adalah orang yang berjaga di malam hari, yang bermaksud mereka cenderung lebih bertenaga dan produktif pada waktu petang. Mereka bukan jenis yang paling biasa dan sering dikaitkan dengan keintrovertan. Tidak seperti beruang, mereka sukar untuk bangun awal di pagi hari dan mungkin berasa mengantuk dan tidak produktif semasa waktu pejabat tradisional. Mereka sering mencapai prestasi terbaik pada petang atau malam.

Bagi serigala, waktu antara jam 2 petang dan 6 petang adalah waktu di mana mereka boleh memberi tumpuan yang paling banyak dan menyelesaikan tugas-tugas yang paling mencabar. Pada masa ini, mereka harus memanfaatkan fokus dan tahap tenaga yang tinggi untuk menangani projek atau mesyuarat penting.

Untuk mengekalkan produktiviti mereka, serigala perlu memberi keutamaan kepada sarapan pagi, kerana ia boleh meningkatkan tenaga selepas bangun daripada tidur yang mengantuk. Mereka mendapat faedah daripada memulakan hari mereka lebih lewat dan jadual kerja yang fleksibel yang membenarkan mereka mengambil kesempatan dari rentak semula jadi mereka. Serigala sepatutnya makan makanan tengahari yang lebih ringan untuk mengelakkan rasa lesu dan memberi keutamaan kepada snek yang memberi tenaga untuk mengekalkan tumpuan mereka sepanjang petang.

Singa

Tumpuan kerja: 8 pagi hingga 12 tengah hari

Singa adalah orang yang bangun pada awal hari dan biasanya adalah orang yang ekstrovert, mengikut penyelidikan. Mereka bersedia di awal hari, sering bangun secara semulajadi sebelum waktu fajar. Individu ini biasanya adalah pemimpin, yang sangat bersemangat, pencapaian tinggi, ambisius, dan teratur. Singa berada pada tahap prestasi tertinggi mereka semasa waktu pagi, menjadikannya waktu yang sesuai bagi mereka untuk menangani tugas-tugas yang paling mencabar.

Waktu fokus utama mereka adalah dari jam 8 pagi hingga 12 tengah hari, di mana mereka boleh menyelesaikan tugas-tugas kompleks dengan cekap dan berkesan. Seiring dengan berjalannya waktu pagi, tenaga mereka secara beransur-ansur menurun, jadi adalah penting bagi mereka untuk memberi keutamaan kepada tugas-tugas penting dalam jangka waktu ini.

Untuk mengekalkan produktiviti mereka, Singa harus memastikan mereka memiliki sarapan pagi yang seimbang yang banyaknya untuk memastikan mereka akan produktif sepanjang hari dan mengekalkan tahap tenaga mereka. Mereka juga boleh mendapat manfaat dari rehat singkat dan aktiviti fizikal ringan untuk mengecas semula dan mengekalkan fokus sepanjang pagi.

Ikan lumba-lumba

Tumpuan kerja: 10 pagi hingga 2 petang

Ikan lumba-lumba bersifat agak bertentangan dengan Beruang, dan merupakan jenis yang jarang ditemui. Mereka adalah night owl, sering menghadapi cabaran untuk tidur dan bangun awal. Individu ini cenderung menjadi perfeksionis dan banyak berfikir, yang boleh mengganggu waktu tidur mereka. Oleh itu, mereka mungkin berasa mengantuk dan tidak fokus di pagi hari, tetapi tenaga mereka mencapai puncaknya pada waktu petang.

Walaupun cenderung berhadapan dengan masalah di pagi hari, Ikan lumba-lumba masih boleh mencapai produktiviti tertinggi pada waktu pagi dan tengah hari. Fokus mereka cenderung menajam dari sekitar jam 10 pagi hingga 2 petang, menjadikannya masa terbaik untuk menangani tugas-tugas yang mencabar. Selepas waktu makan tengah hari, mereka kekal produktif dengan tekanan yang sedikit, dan jika mereka mencapai produktiviti puncak mereka pada waktu ini, mereka boleh bertahan hingga malam, kira-kira jam 9 malam, menurut Ontologi Nilai.

Untuk mengekalkan fokus mereka sepanjang pagi, Ikan lumba-lumba perlu memastikan mereka mengambil sarapan pagi yang ringan dan berkhasiat, mengelakkan makanan berat atau manis yang boleh menyebabkan kelesuan kemudian. Mereka juga boleh mendapat manfaat dari memasukkan rehat ringkas dan amalan kesedaran ke dalam rutin kerja mereka untuk menguruskan tekanan dan mengekalkan tumpuan.

Kesimpulan

Menyelaraskan chronotype dengan waktu kerja boleh meningkatkan prestasi kerja dan meningkatkan produktiviti. Untuk mencapai ini, mempunyai waktu kerja yang fleksibel boleh memberi faedah kepada organisasi dan individu. Bukan itu sahaja, apabila kita bekerja mengikut waktu di mana kita paling memberi tumpuan kepada kerja, ia boleh menghasilkan kepuasan terhadap pekerjaan dan meningkatkan kebajikan keseluruhan kita.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button