Entrepreneurs

Visi Jutawan Muslim: Dari Ruang Pejabat ke Hotel Berpatutan

Pelabur Muslim Asif Aziz, 56 tahun, yang juga seorang jutawan, telah memperoleh Haymarket House di Soho, London. Beliau merancang untuk menukar sebahagian tapak itu menjadi hotel bernilai £400 juta. Lokasi yang akan diubah akan menjadi tingkat atas ruang pejabat. Menurut City A.M., beliau berniat untuk memanfaatkan permintaan semakin meningkat untuk ruang perjalanan di ibu kota.

Beliau memberitahu City A.M. bahawa pasaran pejabat telah terpolarisasi dan orang menginginkan bangunan yang terbaik. Kebanyakan bangunan kosong di pusat London dan bandar tidak akan pernah menjadi yang terbaik. 

Oleh itu, penggunaan alternatif perlu dijumpai, dan yang dicadangkan adalah hotel. Ini disebabkan lokasi bangunan itu, yang terletak dalam kawasan kunjungan pelancong tertinggi di Eropah. Ini menjadikannya gabungan terbaik kerana kawasan tersebut tidak sesuai untuk pejabat.

Haymarket House kini menjadi rumah bagi restoran ‘Happy’ dan sebuah kelab komedi di tingkat bawah bangunan. Kedua-dua restoran dan kelab komedi tersebut akan tetap beroperasi sebagai sebahagian daripada perjanjian.

Menurut Boutique Hotelier, beliau membayar kira-kira £135 juta untuk Haymarket House. Pembayaran itu dilakukan melalui perniagaan pelaburan beliau, Criterion Capital. Bangunan itu dijual melalui usaha sama antara CPPIB dan Hermes Real Estate Investment Management Limited, dengan Savills berperanan sebagai penasihat.

Criterion Capital dipercayai sedang menerokai peluang pelaburan lain.

Hanya beberapa bulan yang lalu, pada bulan Julai, beliau membuat berita utama. Rancangannya adalah untuk menukar Trocadero di pusat ibu negara England menjadi masjid tiga tingkat untuk 390 jemaah solat, yang diluluskan oleh Majlis Westminster. 

Aziz menyokong masjid itu melalui yayasan amalnya, Yayasan Aziz. Tindakannya berfungsi sebagai contoh, yang disambut baik oleh komuniti Muslim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button