Leadership and Management

Pemimpin Berkongsi Untuk Jadi Terbaik, Yang Orang Lain Tidak Boleh Abaikan

Dalam dunia di mana menjadi sangat mahir dalam sesuatu dan diperhatikan kerana itu adalah pencapaian yang dihargai, Matt Gray, pengasas OS, berkongsi di halaman LinkedIn beliau pandangan yang amat berharga tentang bagaimana untuk menjadi versi terbaik diri yang orang tidak boleh abaikan. Melalui hikmah yang dikongsi secara dalam talian, Matt menekankan kepentingan introspeksi, pembangunan kemahiran, mengatasi keraguan diri, menetapkan anti-sasaran, penjejak masa, dan peranan penting menetapkan matlamat yang khusus.

Bertanyakan Soalan kepada Diri Sendiri

Bertanyakan diri sendiri adalah bermakna untuk memiliki kesedaran diri. Apabila anda bertanya kepada diri sendiri, anda sedang terlibat dalam introspeksi dan merenungkan pemikiran, perasaan, dan tindakan anda. Matt Gray berkongsi di pos LinkedIn beliau untuk bertanya soalan seperti “Apakah yang saya benar-benar mahu?” “Bagaimana ia akan kelihatan jika ia menyeronokkan?” yang membantu anda memahami diri anda dengan lebih baik. Dengan soalan-soalan ini, individu dapat mengenal pasti bidang-bidang yang boleh membawa kepada perkembangan diri dan kemudian menjadi versi terbaik diri mereka.

Meningkatkan Kemahiran Setiap Hari

Apabila kemahiran dibina setiap hari secara konsisten dari semasa ke semasa, ia meningkatkan nilai seseorang, menurut Matt. Ia bergantung kepada individu untuk amalan apa yang harus mereka lakukan setiap hari untuk mencapai matlamat mereka sendiri. Beliau menasihati orang supaya melakukan ini dengan memilih kemahiran yang akan membolehkan pertumbuhan. Cara untuk melakukan ini adalah dengan memilih satu kemahiran untuk diamalkan dalam satu bulan. Sebagai contoh, untuk meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah, seseorang boleh memasukkan rutin seperti menyelesaikan teka-teki dan membaca. Seseorang juga boleh merenungkan cabaran dan memikirkan penyelesaian yang mungkin lebih berkesan.

Menghapuskan Keraguan Diri

Adalah penting untuk diingatkan bahawa keraguan diri bukanlah tanda kelemahan. Matt mengatakan bahawa keraguan diri harus dilihat sebagai tanda untuk tidak berhenti. Untuk mengurangkannya, sedarilah cara anda berfikir dan sekiranya anda mengenali pemikiran negatif, gantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Ini boleh menjadi pengesahan positif. Matt menasihati agar bertanya kepada orang lain untuk bantuan, mempelajari asas-asas, berlatih dan melaksanakannya, dan mengajar orang lain.

Menetapkan Anti-Sasaran

Kenal pasti perkara-perkara yang menghalang anda daripada kejayaan. Beliau mengatakan bahawa cara yang paling mudah untuk kehilangan momentum adalah dengan terganggu. Oleh itu, anti-sasaran akan menjadikan seseorang lebih fokus. Contoh-contoh anti-sasaran adalah untuk mengelakkan berbual kosong, menangguhkan tugasan dan menggulung media sosial tanpa tujuan. Ini adalah perkara yang seharusnya dielakkan untuk mencapai matlamat dengan lebih baik.

Untuk meningkatkan, menetapkan dan mengikuti matlamat dengan lebih baik, beliau menasihati agar seseorang bertanya kepada diri sendiri:

Apakah hasil terburuk? Dengan soalan ini, individu dapat mengenal pasti kemungkinan akibat negatif atau hasil yang boleh berlaku dari gangguan.

Apakah sistem yang membawa kepada itu? Seseorang dapat mengenal pasti sistem atau proses yang mendasari yang menyumbang kepada hasil terburuk.

Apakah tindakan harian yang membuatkan sistem itu berlaku? Periksa tabiat dan tingkah laku yang membawa kepada gangguan.

Jejak Masa dengan Teliti

Menurut Matt, untuk mencapai status menjadi yang terbaik yang orang tidak boleh abaikan, seseorang harus mengawal masa mereka dengan teliti. Dalam usaha ini, akauntabiliti diri adalah sangat penting, kerana tiada sesiapa yang akan bertanggungjawab terhadap kemajuan seseorang. Dengan mengawal masa dengan teliti, wawasan yang berharga muncul: ia mendedahkan jam produktiviti puncak, kaedah pembelajaran yang paling berkesan, dan bidang minat yang paling besar. Data ini menjadi sangat berharga, berfungsi sebagai panduan untuk mengoptimumkan produktiviti, mempercepatkan kurva pembelajaran, dan menyelaraskan usaha dengan keghairahan dan kekuatan.

Menetapkan Matlamat Khusus

Matlamat khusus memberikan arahan, tujuan, dan motivasi dalam hidup, memastikan individu mempunyai laluan yang jelas untuk diikuti. Niat anda bertindak sebagai bintang penunjuk, menghantar anda ke destinasi yang diinginkan. Untuk melakukan ini, elakkan matlamat arbitratif, seperti melancong lebih banyak, mempelajari sesuatu yang baru atau mengurangkan berat badan. Sebaliknya, Matt menasihati untuk menukar arah matlamat yang tepat dan khusus. Sebagai contoh, menetapkan sasaran untuk mencapai $5 juta dalam pendapatan menjelang tahun 2023 dengan $3 juta dalam keuntungan membentuk landasan yang jelas dan memberikan suatu penanda beton untuk dikejar.

Menjadi versi terbaik diri anda dan diperhatikan melibatkan fokus pada beberapa perkara kunci. Pertama, ia adalah tentang memikirkan diri sendiri dan apa yang anda boleh lakukan dengan lebih baik. Kemudian, ia adalah tentang bekerja pada kemahiran anda untuk meningkatkan. Anda juga perlu percaya kepada diri sendiri dan menetapkan matlamat bijak untuk dicapai. Akhirnya, menguruskan masa anda dengan baik adalah penting.

Dengan melakukan perkara-perkara ini setiap hari, anda boleh menjadi diri anda yang terbaik, mengatasi cabaran, dan berkembang secara peribadi dan profesional.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button