Leadership and Management

Menjadi Thought Leader Bantu Pemimpin ini Menyebar Positiviti Dalam Talian

James Cheo, Ketua Pegawai Pelaburan, Asia Tenggara dan India, HSBC Global Private Banking and Wealth, baru-baru ini menjadi thought leader di LinkedIn, dengan lebih dari 3.4 juta orang yang telah dijangkau dalam beberapa tahun terakhir.

Baginya, platform ini penuh dengan perkara negatif, yang menginspirasinya untuk menyebarkan perkara-perkara positif dengan pandangan bijaksana dalam talian. “Ini kerana saya ingin menyampaikan mesej kepositifan. Saya dapati bahawa terlalu banyak kenegatifan di luar sana,” katanya dalam salah satu posnya.

Apa yang bermaksud positif dari sudut pandangnya?

Memberi dorongan dan berempati

Beliau juga menggabungkan idea bahawa perkara yang positif melibatkan dorongan dan empati, bersama dengan hidup dalam masa kini dan mengekalkan optimisme untuk masa depan. Dengan sikap ini, orang lebih cenderung untuk menyokong orang lain dengan belas kasihan.

Menjadi rentan, tetapi berdaya tahan

Keutamaan positif baginya adalah bersetuju dengan menunjukkan kerentanan dan emosi. Berdaya tahan bermaksud bahawa walaupun menghadapi kesukaran, anda mempunyai kekuatan dan keazaman untuk bangkit semula dan bergerak ke hadapan. Beliau juga menekankan bahawa memupuk dengan perkara positif adalah penting untuk keberdayaan. Ini termasuk belajar untuk melabur dengan bijak, memberi keutamaan kepada kesejahteraan kewangan seseorang dan melakukannya secara mampan.

Menerima kekurangan

Dunia boleh menjadi sangat keras apabila seseorang membuat kesilapan, terutamanya di platform dalam talian. Baginya, orang harus bersetuju dengan tidak sempurna, tetapi itu tidak bermakna bersetuju dengan tidak menjadi versi terbaik diri mereka.

Meraikan pencapaian orang lain

Baginya, perkara positif melibatkan mengiktiraf dan mengakui kejayaan orang lain. Beliau percaya bahawa ini membina suasana positif dan menggalakkan komuniti yang menyokong. Ia juga mencerminkan pandangan optimis, memberi tumpuan kepada kebaikan dalam orang dan situasi.

Bagaimana menjadi seorang thought leader?

Thought leader biasanya ditemui di platform dalam talian seperti LinkedIn, Twitter, dan Instagram, yang merupakan platform teratas untuk memulakan. Thought leader ini sering berkongsi jenis kandungan seperti kandungan pendidikan, pendapat, petikan, meme, kandungan promosi, berita terkini, dan kandungan interaktif. Mana-mana kandungan yang berkaitan dengan industri mereka akan menjadikan seseorang sebagai thought leader.

Untuk menjadi seorang, terutamanya di platform LinkedIn, inilah yang perlu dilakukan seseorang:

  1. Mengetahui mengapa anda ingin menjadi thought leader
  2. Pastikan anda benar-benar memahami industri atau topik yang anda terlibat
  3. Pertimbangkan jenis kandungan yang sesuai dengan gaya, anda apabila memilih platform yang betul
  4. Konsisten dalam mengeluarkan kandungan dalam talian
  5. Berkongsi kandungan yang memberikan nilai dan kualiti

Kesimpulan

Menjadi thought leader bermaksud memberi impak dalam bidang yang anda sedang bekerja. Perjalanan James Cheo sebagai thought leader di LinkedIn menunjukkan beliau tahu mengapa beliau perlu menjadi antara salah satu thought leader. Ini adalah melalui menyebarkan perkara positif dalam dunia dalam talian yang sering diselubungi oleh perkara negatif. Dengan ini, beliau memupuk komuniti dalam talian yang menyokong yang juga memberi inspirasi kepada orang lain untuk meletakkan keutamaan kepada belas kasihan dan optimisme.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button