Networking

Cara Untuk Membina Rangkaian Buat Usahawan Yang Pertama Kali Memulakan Perniagaan

Membina rangkaian sebagai usahawan pertama kali boleh terdengar sangat mengujakan kerana anda akan berjumpa dengan ramai orang dengan latar belakang, nilai, dan pemikiran yang berbeza. Bagi usahawan, ini adalah peluang yang menarik, tetapi ia juga boleh menakutkan dan memunculkan rasa gelisah jika mereka tidak mempunyai matlamat yang jelas dalam fikiran.

Apakah tujuan rangkaian?

Sebagai seorang usahawan, rangkaian adalah penting sebagai sebahagian daripada perjalanan. Hampir mustahil bagi seseorang untuk membina segalanya sendirian, tetapi dengan bantuan orang di sekeliling mereka. Berikut adalah beberapa manfaat berhubung dengan orang baru:

  • Kerjasama berpotensi
  • Sumber-sumber baru
  • Membina kredibiliti
  • Memperoleh pandangan dan pengetahuan yang berguna
  • Hubungan yang jujur untuk sokongan

Kenali pasti siapa yang anda ingin letak dalam rangkaian

Bagi kali pertama, apabila anda ingin memulakan perjalanan rangkaian ini, sentiasa ambil kira orang-orang yang anda mahu dalam rangkaian anda. Mulakan dengan mempertimbangkan tujuan anda dan jenis orang atau kumpulan dari mana anda boleh mendapatkan sokongan yang diperlukan untuk mencapai tujuan: pakar industri, pelanggan berpotensi, pelabur, mentor, atau rakan sejawat yang berkongsi minat yang sama. Mengetahui rangkaian sasaran anda menjadikan tumpuan anda jelas; oleh itu, anda akan dapat mencari acara, forum, atau platform di mana individu-individu ini mungkin dapat ditemui. Ini membolehkan anda mengenal pasti orang-orang yang diperlukan untuk perniagaan anda dan dengan itu membina hubungan yang bermakna dan saling menguntungkan, dengan itu mencipta landasan kejayaan keusahawanan anda.

Amalkan untuk tanggapan pertama yang baik

Tanggapan pertama yang cemerlang adalah keupayaan untuk menjalankan rangkaian dengan berkesan sebagai usahawan baru. Letakkan lebih banyak tenaga untuk meningkatkan kemahiran komunikasi anda dengan berlatih menyampaikan cerita, menjadikannya ringkas, dinamik, dan bersedia untuk menjelaskan keunikan anda. Pakaian dengan baik, beri perhatian kepada bahasa badan anda, berjabat tangan dengan tegas, duduk tegak, dan senyum dengan ikhlas apabila cuba mempengaruhi orang lain untuk berada di pihak anda. Bersedia dengan mempelajari orang-orang yang ingin anda berhubung dengan, kerana ini akan membantu anda mempunyai perbualan yang faktual dan relevan. Selain itu, tetaplah rendah diri, fokus, dan sangat berminat dengan apa yang pihak lain ingin katakan. Mendengar secara aktif akan membina hubungan dan, akibatnya, tanggapan pertama yang positif.

Dapatkan kad nama mereka, gunakan media sosial, dan ikuti

Mendapatkan maklumat hubungan pihak lain adalah penting, kerana ini akan memberi kesan bahawa anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang mereka dan perniagaan mereka. Untuk membuatnya lebih baik, terangkan niat anda untuk ingin berhubung dengan mereka. Sebagai contoh, perniagaan teknologi anda ingin memberi usaha pemasaran, dan pihak lain memiliki pengetahuan yang luas dan alat yang anda boleh manfaatkan. Oleh itu, mereka boleh memberikan pandangan, alat, dan sumber yang berharga untuk meningkatkan kempen pemasaran anda, mengoptimumkan strategi anda untuk mencapai dan keberkesanan yang lebih baik.

Hadiri acara

Sama ada acara fizikal atau dalam talian, rangkaian boleh berlaku di kedua-duanya. Menghadiri seminar, persidangan, bengkel, atau acara industri akan meningkatkan peluang untuk berjumpa dengan ramai orang dengan pelbagai kepakaran. Terutamanya dengan interaksi bersemuka, ini sangat kuat untuk menjalin hubungan yang kukuh dan memberikan kesan pertama yang hebat. Dari menghadiri pelbagai acara, akan ada banyak peluang untuk berjumpa dengan rakan kongsi perniagaan berpotensi, pelanggan berpotensi, meningkatkan kesedaran jenama anda, dan kekal terkini dengan industri semasa. Akibatnya, usahawan pertama kali memperluaskan rangkaian mereka yang boleh memberi manfaat kepada perniagaan dan pembangunan profesional mereka sendiri.

Sediakan kata-kata menjual

Sediakan kata-kata untuk memperkenalkan diri dan perniagaan anda yang ringkas, mudah, dan padat. Ia boleh dilakukan sependek 30 saat atau maksimum 1 minit. Dengan cara ini, memperkenalkan perniagaan anda akan menjadi lebih cepat apabila anda menghadiri acara, mesyuarat dengan pelabur, atau bahkan semasa pertemuan santai dengan individu berpengaruh dalam suasana sosial. Cerita naik lif anda harus menonjolkan apa yang anda lakukan, mengapa ia penting, dan apa yang anda cari (contohnya, nasihat, rakan kongsi, pelaburan). Oleh kerana cerita naik lif hanya berlangsung kurang dari satu minit, jadikan ia menarik agar dapat menarik perhatian mereka dan menimbulkan rasa ingin tahu, supaya perbualan berterusan.

Anda juga boleh menawarkan nilai kepada mereka

Dalam rangkaian, ia adalah hubungan timbal balik dan ia bukan hanya tentang mencari pandangan dan maklum balas, tetapi juga tentang memberi sesuatu sebagai balasan. Memandangkan anda sendiri usahawan, mereka juga akan berminat untuk mendapatkan sesuatu yang bernilai daripada apa yang anda bawa ke meja. Ini adalah peluang bagi usahawan pertama kali untuk hanya memulakan rangkaian untuk memperkenalkan produk atau perkhidmatan yang mungkin menarik minat. Mulakan dengan bertanya kepada mereka, “Pernah dengar tentang…?” “Apa pendapat anda tentang…?” dan jika mereka kelihatan berminat, anda boleh terus bercakap tentang bagaimana perniagaan anda melakukannya. Ini adalah cara halus untuk mengukur minat dan membuka pintu untuk membincangkan perniagaan anda dengan lebih lanjut. Dengan meningkatkan rasa ingin tahu, anda juga dapat membina perbincangan yang bermakna dan berharga.

Kesimpulan

Memulakan rangkaian sebagai usahawan baru boleh menjadi tugas yang menakutkan, tetapi dengan pemahaman yang jelas tentang matlamat anda dan pendekatan yang strategik, ia boleh menjadi cara yang kuat untuk membina hubungan, mendapatkan pandangan, dan memacu pertumbuhan perniagaan. Dengan mengikuti panduan di atas, anda boleh mengubah rangkaian menjadi aset berharga yang menyokong perniagaan dan pertumbuhan peribadi anda, akhirnya membawa kepada kejayaan dan kepuasan yang lebih besar.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button