Leadership and Management

Penghormatan Pasukan 101: Bagaimana Perkara Kecil Boleh Membuat Perbezaan Besar

Kadangkala ia memerlukan satu perbuatan untuk membuat semuanya sempurna.

Pemimpin mudah untuk terperangkap di dalam sesuatu situasi dalam mengejar matlamat besar dan mengabaikan perkara-perkara kecil. Pemimpin yang fokus pada kejayaan secara keseluruhan mungkin terlepas perkara penting seperti mengiktiraf usaha anggota pasukan atau memperbaiki isu kecil.

Jika anda pernah perasan dan mengalami situasi di mana ahli pasukan anda mula mengabaikan mesej anda, menunjukkan usaha yang minima dalam melaksanakan tugas mereka, atau bercakap di belakang anda, ini mungkin merupakan tanda ketidak hormatan.

Jadi, apa sebenarnya yang salah? Anda telah berusaha sebaik mungkin sebagai pemimpin, tetapi mungkin inilah yang perlu anda beri perhatian:

Jangan Sembunyikan Motif Utama Anda

Bersikap telus dan beritahu mereka apa objektif utama anda. Setiap tugas boleh dilihat sebagai penting, terutamanya jika kita tidak mengetahui butiran mendalam tentang tugas tersebut. Walau bagaimanapun, dengan lebih kejelasan, mereka dapat menyusun semula keutamaan kerja mereka. Bukan sahaja itu, mereka akan memperoleh pemahaman dan menyumbang untuk mencapainya. Ini akan sentiasa menjadi kunci untuk mengelakkan kekeliruan dan salah faham.

Bina Hubungan, Tetapi Kekalkan Jarak

Pemimpin membentuk hubungan baik dengan pasukan mereka dengan tujuan untuk memupuk kerjasama, kepercayaan, dan penghormatan bersama. Walau bagaimanapun, terdapat garis yang tidak boleh dilangkahi oleh kedua-dua pihak, dan kita semua tahu bahawa kita tidak sepatutnya menjadi terlalu peribadi. Ia boleh membawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Apabila garis menjadi kabur, mudah untuk terluka oleh pihak lain dan juga melangkahi batas, terutamanya apabila tiada penghormatan. Apabila seseorang ingin mendapat penghormatan, mereka harus melakukan perkara yang tidak menjejaskan tindakan tersebut.

Ketahui Tugasan Semasa Mereka

Sebagai pemimpin, anda mempunyai tugas dan matlamat anda sendiri untuk dikejar. Sama seperti pasukan anda, mereka juga melakukan tugas utama mereka dan memerlukan pemberitahuan awal supaya mereka dapat menguruskan tugas mereka dengan berkesan. Dalam erti kata lain, pemimpin harus menghormati masa mereka dan mengambil kira jadual mereka. Dengan tindakan kecil ini, mereka akan perasan bahawa anda mengambil berat tentang masa dan aliran kerja mereka. Seorang pemimpin yang prihatin tahu bahawa apabila aliran kerja ini terganggu, ia boleh menjejaskan aspek lain organisasi.

Sediakan Ruang Selamat

Apa yang diperlukan oleh pasukan adalah ruang untuk mereka menyuarakan kebimbangan dan cabaran yang mereka hadapi supaya mereka tidak menghadapi masalah sendirian. Apabila pemimpin mencipta persekitaran di mana, ahli pasukan berasa selesa untuk menyuarakan pendapat mereka, berkongsi kebimbangan mereka, mereka boleh menyumbang idea tanpa rasa takut dihakimi. Pemimpin bukan sahaja menyediakan ruang untuk menyuarakan diri, tetapi mempertimbangkan setiap pandangan mereka akan membuatkan mereka berasa dihormati. Pemimpin yang benar-benar menghargai dan mengutamakan kesejahteraan dan perkembangan profesional mereka, sering dijadikan teladan oleh orang di sekeliling mereka, bukan sahaja ahli pasukan.

Jangan Menyisihkan Sesiapa

35% pekerja daripada etnik minoriti berasa tersisih oleh majikan mereka sekarang, menurut Laporan Kelly Global Re:Work 2024. Pemimpin yang membuat pasukan mereka berasa dilihat dan didengari lebih dihormati, tidak kira latar belakang atau kaum mereka. Tindakan mudah seperti mendengar idea semua orang, mengiktiraf sumbangan mereka, dan mewujudkan persekitaran inklusif boleh membuat perbezaan yang ketara. Tingkah laku ini menetapkan contoh yang kuat, menunjukkan bahawa pemimpin mengutamakan semua orang dan menggalakkan ahli pasukan melakukan perkara yang sama.

Kesimpulan

Walaupun tindakan kecil dan butiran ini mungkin kelihatan tidak penting berbanding matlamat yang lebih besar, mengabaikannya boleh membawa kepada masalah yang menjejaskan moral dan produktiviti. Pemimpin boleh mengamalkan tindakan kecil ini untuk hubungan yang lebih harmoni dan menyeluruh di kalangan ahli pasukan.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button