Human Resources and Workforce

Bagaimana ‘Languishing’ Boleh Mempengaruhi Kerja Anda, Menurut Adam Grant

Jika anda ingin berjaya dalam hidup, anda mahu kereta itu, rumah itu, dan kerjaya itu, tetapi ada sesuatu yang menghalang. Anda mungkin mengalami perasaan ‘languishing’. Ia membuat anda seolah-olah sukar untuk terlibat dalam aktiviti yang boleh membawa kegembiraan dalam hidup anda, salah satu komponen mencapai aspirasi seseorang.

Apakah ‘languishing’?

Setelah pulang dari kerja, kelas, atau pergi tidur, pernahkah anda merasa seolah-olah anda kehabisan tenaga, berasa tertekan atau sebenarnya tidak dapat mengetahui apa yang sebenarnya berlaku? Itulah yang dikatakan oleh Adam Grant, seorang ahli psikologi, tentang ‘languishing’ dalam sebuah ceramah Ted. Ia adalah perasaan tidak mempunyai tenaga, tidak mempunyai arah dalam hidup, dan tidak berasa gembira untuk menjalani hidup anda. Seorang sosiolog dan pengarang buku Languishing: How to Feel Alive Again in a World That Wears Us Down,” Corey Keyes yang telah mencipta perkataan tersebut.

Apakah yang menyebabkannya?

Pelbagai situasi boleh menyumbang kepada perasaan ‘languishing’. Sebagai manusia, adalah penting untuk mempunyai tujuan untuk mencapai kebahagiaan dan prestasi puncak dalam hidup. Oleh itu, jika anda ingin mengelakkan perasaan tersebut, ianya hanya perlu memiliki tujuan yang jelas dalam hidup. Berikut adalah beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan itu:

Stress yang Lama: Mengalami tempoh stres yang lebih lama, sama ada dari kerja, kehidupan peribadi, atau keadaan luaran, boleh menyebabkan perasaan kosong dari semasa ke semasa.

Ketidaktentuan dan Ketidakjelasan: Hidup dalam keadaan ketidakpastian atau ketidakjelasan, seperti semasa zaman peralihan atau perubahan, boleh menyebabkan kebimbangan dan ketidaktentuan.

Harapan yang Tidak Terpenuhi: Merasa seperti harapan, impian atau aspirasi seseorang tidak tercapai boleh menyebabkan perasaan kecewa dan kekecewaan.

Cara Ia Boleh Mempengaruhi Kerja Anda

Menurut Adam Grant, perasaan ‘languishing’ boleh mengganggu fokus, merosotkan motivasi, dan menempatkan anda dalam risiko mengalami kemurungan. Ini akan memberi impak besar kepada kerja anda.

Ketidakupayaan Mengatasi Cabaran

Salah satu kesan paling mendalam dari ‘languishing’ adalah ketidakupayaan untuk menangani cabaran secara efektif. Apabila motivasi merosot, begitu juga kapasiti kita untuk mencari kegembiraan dan menyelesaikan isu-isu kompleks. Akibatnya, proses penyelesaian masalah menjadi berlarutan, menghalang kemajuan, dan kecekapan.

Pengurangan Produktiviti

Apabila motivasi merosot, pekerja cenderung untuk hanya melakukan tugas yang diperlukan untuk mengekalkan status pekerjaan daripada melebihi dan melampaui. Ini mengakibatkan penurunan tahap produktiviti, mempengaruhi hasil pasukan dan pertumbuhan organisasi secara negatif.

Kebakaran

Apabila motivasi berkurangan, kebakaran sering mengikutinya. Tempoh masa yang panjang dengan motivasi yang rendah boleh menyebabkan keletihan mental, pengasingan diri, dan penurunan produktiviti. Gejala-gejala ini boleh berakhir dengan kebakaran, yang lebih mengkompromi kesejahteraan fizikal dan mental kita.

Enggan terhadap Pekerjaan

Satu lagi akibat dari ‘languishing’ adalah timbulnya rasa enggan terhadap pekerjaan kita. Tanpa motivasi, pekerja mungkin kehilangan minat dalam peranan mereka, yang menghasilkan prestasi yang hampir minimum dan ketidakpuasan.

Kesan Kesihatan

Akhirnya, motivasi yang rendah boleh muncul dalam pelbagai bentuk, termasuk peningkatan ketidakhadiran kerana faktor-faktor seperti kemurungan. Kebimbangan kesihatan mental yang timbul daripada ‘languishing’ boleh mengganggu keupayaan kita untuk berfungsi secara optimal di tempat kerja.

Cara Mengatasi

Adam Grant mendapati melalui penyelidikan bahawa aliran adalah apa yang meningkatkan kesejahteraan individu. Orang perlu terlibat dalam melakukan aktiviti untuk menghasilkan aliran. Ia boleh menjadi aktiviti atau hobi seperti melukis, berlari, atau memasak. Dia juga berkata dalam ceramah Ted bahawa menonton Netflix juga merupakan satu aliran kerana ia membawa anda ke dunia lain, tetapi ia tidak akan membuang perasaan ini.

Hadapi Kebenaran

Kadang-kadang, menjadi optimis sepanjang masa dan mengabaikan perkara-perkara negatif dalam hidup tidak akan memotivasikan kita untuk bangun dan mencapai impian itu. Adam menentang toksik positiviti dan menggalakkan orang untuk mencari perkara-perkara baik dalam hidup supaya mereka merasa bahawa kehidupan mereka sebenarnya baik.

Kenal Pasti Emosi

Mengakui dan memberi nama perasaan ‘languishing’ boleh memberi kuasa kepada individu untuk mengawal emosi mereka. Berikut adalah beberapa contoh yang anda boleh tanya kepada diri anda:

  • Adakah saya sering berasa penat atau lesu, walaupun selepas berehat secukupnya?
  • Adakah saya sering mengabaikan keperluan sendiri atau berjuang untuk mencari makna dalam aktiviti harian saya?
  • Adakah saya dapati sukar untuk membayangkan masa depan

yang positif atau menetapkan matlamat yang bermakna untuk diri saya sendiri?

Sebagai contoh, jika anda berasa kesepian, akui ia. “Saya telah banyak menghabiskan masa dengan diri sendiri akhir-akhir ini, dan saya mula merasa sangat kesepian.” Kemudian, langkah seterusnya adalah untuk mengambil tindakan untuk memberi kuasa kepada diri anda dan mendapatkan semula motivasi dengan mencari penyelesaian. Untuk kesepian, ia boleh menjadi menghubungi rakan untuk panggilan, pertemuan, atau melakukan aktiviti dengan orang lain.

Elakkan Aktiviti yang Menghabiskan Tenaga

Mundur dari aktiviti yang menghabiskan tenaga, seperti penggunaan media sosial yang berlebihan sebelum tidur, boleh mengelakkan daripada terperangkap dalam ‘languishing’. Dengan menjauhkan diri dari pembeban ini, individu dapat mengekalkan tenaga mereka dan mencipta keadaan yang baik untuk mengatasi lalai.

Tetapkan Matlamat Kecil

Menetapkan matlamat kecil adalah penting, kerana ia memberikan arah yang jelas dan langkah-langkah yang dapat diuruskan untuk mencapai objektif yang lebih besar. Mengambil langkah-langkah kecil dan menetapkan matlamat harian yang dapat dicapai dapat membantu, anda secara beransur-ansur mendapatkan tenaga dan keghairahan kembali. Dengan memecahkan tugas menjadi tonggak-tonggak kecil yang dapat dicapai, individu dapat merasai rasa kejayaan, membina keyakinan diri, dan terus memberi tumpuan kepada membuat kemajuan.

Dengan memahami hubungan antara ‘languishing’ dan prestasi kerja, kita dapat lebih mengenali tanda-tanda perasaan ‘languishing’ ini untuk mengurangkan kesan negatif terhadap hidup kita. Strategi seperti mencari aktiviti bermakna, mencari aliran, menetapkan matlamat kecil, mengelakkan aktiviti yang menghabiskan tenaga, dan mencari bantuan profesional dapat membantu dalam memerangi ‘languishing’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button