Corporate CultureHuman Resources and Workforce

Siapa yang Mendapat Manfaat daripada Fleksibiliti Kerja?

Menurut Laporan Pemantauan Future Forum Musim Sejuk 2022-2023, tenaga kerja telah mengalami peningkatan burnout sejak tahun 2021, ketika laporan tersebut dimulai. Burnout menyebabkan pekerja mengalami kepuasan kerja yang rendah, yang juga membuat mereka lebih cenderung untuk beralih ke pekerjaan baru. Laporan tersebut menunjukkan bahwa pekerja yang mengalami burnout 3.4 kali lebih mungkin mencari pekerjaan baru daripada mereka yang tidak.

Oleh itu, laporan juga menunjukkan bahawa fleksibiliti dapat membantu mengurangkan burnout di kalangan pekerja. Ia didapati bahawa 43% daripada orang-orang yang mempunyai jadual kerja yang sukar diubah lebih cenderung mengalami burnout di tempat kerja.

Mengapa fleksibiliti penting?

Fikirkan apa yang anda lakukan selepas pulang dari bekerja. Sama ada memasak, membaca, belajar, mengeksplorasi minat baru atau berehat, setiap orang mempunyai rutin dan kebiasaan mereka sendiri. Inilah yang menjadikan mereka siapa mereka dan apa yang menjadikan mereka unik. Oleh itu, inilah sebabnya mengapa jadual individu di luar waktu bekerja boleh berbeza untuk setiap individu. Ini kerana jenis individu yang berbeza mempunyai tahap tenaga dan komitmen yang berbeza selepas bekerja. Fleksibiliti boleh memberikan keseimbangan bagi individu-individu ini untuk berkembang dan berprestasi lebih baik di tempat kerja apabila mereka sepenuhnya diisi semula atau berehat.

Siapa yang paling memerlukan fleksibiliti?

Fleksibiliti kerja bermaksud bahawa orang mempunyai lebih banyak kawalan terhadap bila, di mana, dan bagaimana mereka bekerja. Ia termasuk perkara seperti dapat memilih waktu sendiri, bekerja dari rumah bukan dari pejabat, atau bekerja separuh masa bukan sepenuh masa. Orang yang tidak mempunyai fleksibiliti mungkin menghadapi cabaran yang lebih sukar untuk menguruskan tahap tenaga mereka dan membuat waktu bekerja mereka sesuai dengan kehidupan mereka.

Pekerja meja
Individu yang menghabiskan masa paling lama di meja adalah mereka yang bekerja dalam pentadbiran dan perkhidmatan pelanggan, sebagai contoh. Laporan menunjukkan bahawa 81% dari mereka mahu fleksibiliti kerja, kerana 56% mengatakan mereka mempunyai sedikit atau tidak ada keupayaan untuk mengubah atau menyesuaikan waktu bekerja mereka. Fleksibiliti kerja menduduki tempat kedua selepas gaji bagi mereka untuk berasa berpuas hati dengan pekerjaan mereka. Laporan sebelumnya juga menunjukkan trend yang sama.

Ibu bekerja
Bagi ibu bekerja yang memegang tanggungjawab kedua-dua untuk keluarga dan pekerjaan, 84% dari mereka lebih suka berpindah dari tempat ke tempat untuk melakukan pekerjaan mereka. Mereka perlu bekerja di luar pejabat lebih daripada bapa bekerja mereka. Mereka mungkin perlu menjemput anak-anak dari sekolah, menghadiri temu janji doktor, atau mengendalikan tugas-tugas yang berkaitan dengan keluarga lain semasa waktu bekerja.

Ibu bapa
Sebagai penjaga, ibu bapa sering memerlukan fleksibiliti kerja untuk menyeimbangkan tanggungjawab profesional mereka dengan tugas dan komitmen mereka. Kira-kira 67% daripada ibu bapa mahu jadual kerja yang tidak terlalu ketat supaya mereka boleh lebih fleksibel dalam menguruskan tanggungjawab keluarga dan kebajikan peribadi mereka. Walaupun menunjukkan peratusan yang lebih tinggi daripada individu yang tidak mempunyai anak, individu yang bukan ibu bapa juga menunjukkan peratusan yang tinggi sebanyak 62%, menandakan kepentingan fleksibiliti kerja.

Pekerja sepenuhnya di pejabat
Majoriti (56%) daripada mereka yang bekerja di pejabat juga menunjukkan bahawa mereka memerlukan fleksibiliti kerja. Berbeza dengan pekerja meja yang menghabiskan masa mereka duduk di meja, pekerja sepenuhnya di pejabat ini dijangka hadir di pejabat dalam waktu bekerja mereka.

Asia/Asia Amerika
Berbanding dengan bangsa lain seperti putih, hitam, Hispanik, dan Latinx, responden AS menunjukkan bahawa 86% dari Asia atau Asia Amerika lebih suka hibrid atau sepenuhnya bekerja dari rumah. Peratusannya berbeza sebanyak 7% pada maksimum, dengan orang kulit putih pada 79%.

Kesimpulan

Fleksibiliti kerja adalah penting dalam menangani masalah burnout yang merebak di kalangan tenaga kerja. Walaupun pekerja meja, ibu bekerja, ibu bapa, pekerja sepenuhnya di pejabat dan orang Asia Amerika menunjukkan kepentingan yang tinggi terhadap fleksibiliti, peratusan bagi mereka yang tidak berada dalam kategori ini hampir sama tingginya. Dengan memberi keutamaan kepada fleksibiliti di tempat kerja, majikan dapat mendorong persekitaran kerja yang lebih sihat dan produktif di mana individu boleh berkembang secara peribadi dan profesional.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button