Leadership and Management

Apakah yang berlaku jika pemimpin di ‘tempat pemandu’?

Dalam dunia perniagaan, pemimpin memainkan peranan yang sangat penting. Mereka seperti kapten kapal, membimbing pasukan mereka ke arah kejayaan dan membantu mereka mengatasi cabaran. Tetapi terkadang, pemimpin boleh mengambil terlalu banyak kawalan, dan ini bukan perkara yang baik. Sebaliknya, pemimpin seharusnya memberi tumpuan kepada membantu ahli pasukan mereka berkembang dan melakukan yang terbaik.

Apa maksud berada di ‘tempat pemandu’?

Berada di tempat pemandu melibatkan pengambilan kawalan penuh ke atas semua aspek, termasuk membuat keputusan dan tanggungjawab. Walaupun kedudukan autoriti ini boleh memberikan faedah seperti arahan dan kepemimpinan, memikul semua tanggungjawab seorang diri boleh membawa kelemahan kepada diri mereka sendiri dan pasukan.

Terlepas Peluang Pertumbuhan dan Inovasi

Apabila seorang pemimpin hanya memberi tumpuan kepada agenda peribadi mereka dan tidak terlibat secara aktif dalam rangkaian strategik untuk menerokai peluang perniagaan baru, mereka mungkin terlepas hubungan dan pandangan berharga yang boleh memacu pertumbuhan dan inovasi dalam organisasi. Bukan itu sahaja, mereka mungkin tidak menerima pelbagai pandangan dari pasukan mereka kerana hanya memberi tumpuan kepada mencapai matlamat peribadi. Apabila ini berlaku, pemimpin akan terlepas idea atau pandangan baru yang boleh meningkatkan produk atau perkhidmatan untuk perniagaan.

Penurunan Produktiviti

Orang yang bekerja dalam pasukan perlu berasa diberi kuasa oleh orang yang memimpin. Namun, apabila seorang pemimpin mengambil alih, orang lain tidak akan mempunyai peluang untuk membuat pilihan atau membuat penambahbaikan. Ini boleh merencatkan kreativiti dalam pasukan dan mereka juga tidak berasa memiliki kerja mereka. Ini membuat mereka berasa tidak puas hati dan mungkin menghalang mereka daripada melakukan kerja dengan cepat atau lebih baik.

Kekurangan Penglibatan dari Pasukan

Kerap kali, pemimpin yang mengawal segalanya, menyumbang kepada pengurusan mikro. Mereka yang tidak berada dalam kedudukan kepemimpinan perlu mengikut setiap keputusan yang telah dibuat oleh pemimpin. Ini mencipta persekitaran hierarki dan autoritarian di mana ahli pasukan berasa tidak berdaya, tidak dihargai, dan tidak mempunyai autonomi. Oleh itu, mustahil untuk pasukan berkomunikasi tentang kebimbangan mereka secara terbuka atau mencadangkan sebarang idea yang berwawasan. Ini kerana mereka tahu bahawa walaupun mereka menyuarakan pendapat atau cadangan mereka, mereka akan ditolak. Pengurusan mikro juga bermaksud ahli pasukan tidak terlibat dalam proses membuat keputusan. Ini mengakibatkan penurunan motivasi dan ketidakpenglibatan dari pasukan.

Risiko untuk tidak relevan dalam pasaran

Apabila pemimpin memegang kedudukan dominan, mereka mungkin memberi tumpuan lebih kepada mengekalkan status semasa mereka daripada menyesuaikan diri dengan dinamik pasaran yang berubah atau inovasi yang muncul. Kekurangan kecekapan dan responsif terhadap perubahan pasaran boleh menyebabkan kehilangan relevansi dari masa ke masa, kerana pesaing yang lebih fleksibel dan inovatif mungkin akan melangkah lebih jauh daripada mereka.

Budaya Kerja Toksik

Apabila seorang pemimpin terlalu memberi tumpuan kepada membuat keputusan sendiri, mereka mungkin terputus hubungan dengan pasukan. Akibatnya, mereka akan gagal untuk menyedari tingkah laku yang tidak menyenangkan dalam syarikat dan boleh menetapkan nada negatif semasa berkomunikasi. Ini berlaku disebabkan oleh tekanan dan tanggungjawab yang mereka pikul. Ini boleh mempengaruhi budaya organisasi, mempengaruhi moral pekerja, kesejahteraan, dan prestasi organisasi secara keseluruhan.

Apa yang seorang pemimpin perlu lakukan?

Daripada menjadi pemandu, pemimpin sepatutnya menjadi penyelaras, mentor, dan pendorong. Ini bukan sahaja akan memberatkan pemimpin tetapi juga menyumbang kepada pasukan yang berdaya saing. Ini kerana ia akan memberi dorongan kepada orang-orang dalam pasukan untuk membuat keputusan dan menetapkan matlamat mereka sendiri.

Kesimpulannya, apabila seorang pemimpin diletakkan di ‘tempat pemandu’, mereka melepaskan banyak perkara kerana hanya memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang mereka fikir sepatutnya. Ini bukan sahaja memberi kesan kepada ahli pasukan tetapi juga pertumbuhan dan prestasi keseluruhan syarikat.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button