Personal Development

4 Strategi untuk Kekal Kuat dalam Masa-Masa Sukar

Ini tidak bermakna anda perlu sentiasa kuat

Halangan tidak perlu mematahkan semangat anda; dengan strategi yang betul, ia boleh membantu anda menjadi lebih kuat. Jika anda boleh bekerja dengan lancar di bawah tekanan dan dalam situasi yang mengatasi anda, anda lebih cenderung untuk mencapai kejayaan. Ini akan mengurangkan tekanan dan risiko keletihan, sekali gus meningkatkan kesejahteraan keseluruhan anda.

Bagaimanakah rupa orang yang berdaya tahan?

Orang yang mahir dalam berdaya tahan mempunyai kriteria berikut:

  • Sabar
  • Optimistik
  • Kesedaran
  • Boleh menyesuaikan diri
  • Mencari pertumbuhan
  • Toleransi tekanan tinggi
  • Kecerdasan emosi tinggi

Bagaimana untuk membinanya?

Amalkan penerimaan

Berasa selesa menerima perubahan, walaupun ia kelihatan mustahil. Punca utama ketidakmampuan menerima perubahan ialah perasaan tidak berdaya kerana tidak dapat mengawal situasi. Daripada memikirkan mengapa perkara buruk berlaku kepada anda, sentiasa bertanya kepada diri sendiri mengapa perkara berlaku dan berikan justifikasi dengan hasil yang positif. Elakkan menyalahkan situasi atau orang lain untuk perkara yang sudah berlaku. Belajar untuk mengambil tanggungjawab dan mengawal keadaan.

Berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya:

  • Realistik: Cuba lihat perkara dengan jelas dan objektif.
  • Kehadiran minda: Sedar dan peka terhadap fikiran dan perasaan anda tanpa penghakiman.
  • Tidak melawan: Biarkan apa yang tidak boleh diubah.

Sedar akan persekitaran

Semasa masa sukar, boleh jadi sukar untuk kekal positif, kerana situasi yang tertekan boleh menjadi sangat mengatasi sehingga sukar untuk berfikir dengan jelas. Inilah sebabnya seseorang perlu hadir dan sedar akan situasi semasa yang mereka hadapi. Untuk menjadi sedar, terutamanya apabila menghadapi kesukaran, cuba berhenti melakukan tugas yang anda lakukan dan tarik nafas dalam beberapa kali. Ini membantu membina kesedaran diri dan pengaturan emosi. Ini juga membantu anda memperlahankan dan memberi perhatian kepada emosi semasa dan percakapan diri yang sedang bermain di kepala anda. Semasa tekanan, anda akan dapat mengenal pasti, dan di sinilah anda boleh mengubah cara anda berfikir jika ia negatif.

Terbuka kepada pengalaman baru

Anda tidak boleh kekal dalam zon selesa sendiri dan mengharapkan bahawa anda akan menjadi lebih kuat dengan masa. Untuk seseorang membina daya tahan, mereka perlu keluar dan melakukan perkara baru. Melalui ini, mereka bukan sahaja akan dapat mengalami perkara baru, tetapi mereka juga akan terbuka kepada dunia baru yang akan membantu mereka untuk terus belajar. Juga, menjadi terbuka dan fleksibel adalah cara orang menjadi berjaya. Daripada cuba mengelakkan masalah yang ada, mereka akan berani menghadapi masa-masa sukar secara langsung. Mereka tahu bagaimana untuk kekal fleksibel. Apabila perkara tidak berjalan seperti yang mereka inginkan, mereka boleh menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan mudah kepada perubahan dalam persekitaran mereka.

Berbicara dengan diri sendiri secara positif

Apabila menghadapi halangan dalam hidup, memberitahu diri sendiri dengan kata-kata positif seperti dorongan dan pengesahan sebenarnya membantu lebih daripada yang anda fikirkan. Mengulang “Saya boleh mengatasi ini,” “Saya sedang membuat kemajuan,” dan “Tidak mengapa membuat kesilapan” boleh meningkatkan dan mengurangkan tahap tekanan. Menurut penyelidikan, bercakap dengan diri sendiri membantu individu dengan beberapa manfaat. Ia membantu mengubah fikiran, tingkah laku, dan tindak balas emosi mereka. Bukan sahaja itu, ia menyokong fungsi kognitif untuk memproses maklumat, membantu dalam penyelesaian masalah, meningkatkan memori, menggalakkan kesedaran diri, dan mengawal emosi dengan lebih baik. Secara keseluruhan, bercakap dengan diri sendiri bermanfaat untuk menenangkan tahap tekanan anda, yang membantu anda menguruskan tugas dengan lebih baik semasa masa mencabar. Walau bagaimanapun, ingat bahawa positif tidak boleh dipaksa, tetapi ia boleh dipupuk, dan ia tidak berlaku dalam sekelip mata.

Kesimpulan

Membina daya tahan tidak bermakna anda perlu sentiasa kuat. Ambil semua rehat yang anda perlukan sambil kekal kuat setiap kali anda melibatkan diri dengan amalan yang sihat. Untuk memupuk ciri-ciri ini, amalkan penerimaan dengan menerima perubahan, sedar akan persekitaran anda untuk mengurus tekanan, terbuka kepada pengalaman baru untuk terus belajar dan berkembang, dan berbicara dengan diri sendiri secara positif untuk mengekalkan minda yang konstruktif. Ingat, daya tahan adalah perjalanan yang memerlukan kesabaran dan ketekunan, tetapi manfaatnya kepada kesejahteraan dan kejayaan anda sangat berbaloi.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button