Personal Development

Penyembuhan dari PTSD Tempat Kerja dan Berkembang dalam Pekerjaan Baru

Meninggalkan tempat kerja yang toksik mungkin memberi lega, tetapi kesan yang ada pada anda masih akan ada. Ia penting untuk mengakui bahawa kesan pengalaman sedemikian boleh berterusan. Mengapa? Kerana ia mungkin menyebabkan masalah dengan pekerjaan baru anda.

PTSD Tempat Kerja

Percayalah atau tidak, ada istilah untuk itu dan orang panggil ia PTSD tempat kerja, atau gangguan stres pasca-trauma tempat kerja. Ia berlaku apabila seseorang mengalami peristiwa trauma di tempat kerja, seperti penganiayaan, buli, atau kemalangan. Ini boleh mempengaruhi bagaimana mereka bekerja dan hubungan mereka.

Di tempat kerja yang toksik, individu mungkin menghadapi pelbagai jenis situasi, seperti penganiayaan, pemerintahan mikro, diskriminasi, dan budaya tempat kerja yang negatif. Sebagai contoh, individu yang telah mengalami sifat narsisistik di tempat kerja mungkin lebih berwaspada tentang persekitaran di pekerjaan baru mereka. Individu tersebut mungkin cuba mengenal pasti dan mengiktiraf tanda-tanda orang dengan kecenderungan toksik, menjadikan mereka kelihatan lebih jauh dan berhati-hati apabila berinteraksi dengan orang lain.

Berikut adalah beberapa tanda yang seseorang mungkin dapat selepas meninggalkan tempat kerja yang toksik:

  • Berwaspada
  • Mempersoalkan harga diri
  • Kebimbangan dan ketakutan
  • Kemurungan
  • Kilasan masa lalu
  • Simptom fizikal
  • Mengasingkan diri
  • Gangguan tidur

Apa yang boleh anda lakukan?

Elakkan sabotaj diri

Mekanisme penanganan negatif ini boleh menghalang seseorang daripada mencapai matlamat mereka sendiri. Sebagai contoh, daripada mencapai matlamat itu dengan berjaya, seseorang mungkin mencuba untuk bekerja secara berlebihan dan bekerja berjam-jam untuk mengagumi majikannya. Apabila ini berlaku untuk masa yang lama, mereka akan bekerja pada kadar yang lebih perlahan, membuat lebih banyak kesilapan, dan mengurangkan produktiviti di tempat kerja.

Akui ia

Jangan terlalu keras pada diri sendiri. Perhatikan emosi negatif yang muncul dan akui mereka. Dengan cara ini, individu dapat mencari cara yang lebih baik untuk mengubah emosi negatif ini menjadi mekanisme penanganan yang lebih sihat. Sebagai contoh, walaupun bekerja keras, anda menerima maklum balas yang mengecewakan. Daripada berasa frustrasi dan meragui diri sendiri, amalkan belas kasihan diri untuk memupuk daya ketahanan.

Amalkan penjagaan diri

Ini melibatkan memberi keutamaan kepada aktiviti dan strategi yang mempromosikan kesejahteraan emosi dan pemulihan. Ia mungkin termasuk menetapkan batasan untuk melindungi diri dari pemicu, mencari sokongan dari rakan sekerja atau profesional yang dipercayai, terlibat dalam teknik penenangan seperti pernafasan dalam atau kesedaran diri, dan mengambil cuti berkala untuk berehat dan mengisi semula diri.

Mempunyai strategi untuk menanganinya

Dengan mempelajari teknik seperti latihan pernafasan dalam, teknik penstabilan, dan amalan kesedaran diri, individu dapat menangani pemicu dan gejala yang berasal dari trauma tempat kerja dengan berkesan. Mekanisme penanganan ini membantu individu kekal hadir dan stabil dalam masa, mempromosikan rasa tenang dan kestabilan di tempat kerja.

Kelilingi diri anda dengan orang yang memberi sokongan

Jangan pernah menghadapi situasi seorang diri. Kelilingi diri anda dengan rakan-rakan yang memberi sokongan, ahli keluarga, atau rakan sekerja yang boleh memberikan sokongan emosi dan pengertian. Walaupun mungkin membebankan untuk membuka hati kepada orang terdekat, berbual atau berbincang dalam komuniti dengan orang asing dalam talian boleh menjadi cara lain.

Cari bantuan profesional

Jika simptom berterusan atau menjadi lebih buruk, buat temujanji untuk bertemu dan mencari sokongan dari orang lain atau bantuan profesional.

Kesimpulannya

Menyembuhkan dari PTSD tempat kerja dan berkembang dalam pekerjaan baru melibatkan mengakui kesan pengalaman toksik sebelumnya dan mengenal pasti tanda-tanda PTSD tempat kerja. Untuk mengatasinya, penting bagi individu untuk amalkan penjagaan diri dan kesejahteraan mereka sendiri agar ia tidak mempengaruhi prestasi mereka di pekerjaan baru mereka.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button