Halal

Rakyat Malaysia Perlu Berhati-hati Terhadap Logo Halal Tidak Sah

Sehingga tahun ini, terdapat kira-kira tiga kes yang dilaporkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDN Perak) berkenaan penggunaan logo halal tidak sah di Malaysia. Antara kes-kes ini termasuk pengeluaran telur kulit salmon masin, cili yang dikisar, dan pengeluaran produk makanan ringan di premis tertentu.

Makanan Mungkin Halal, Tetapi Sumbernya Tidak Dikenali

Walaupun makanan mempunyai logo Halal, kita tidak dapat pasti sumbernya jika logo tersebut tidak disahkan. Walaupun logo mungkin menunjukkan makanan tersebut memenuhi syariat makanan Islam, adalah penting untuk memastikan sijilnya datang dari pihak berwibawa. Tanpa sijil yang betul, ada keraguan tentang keautentikan tuntutan Halal dan sumber bahan-bahan.

Ketidakpastian ini boleh memberi kesan kepada status Halal produk. Oleh itu, adalah penting bagi pengguna untuk mengesahkan kebolehpercayaan sijil bagi yakin dengan integriti Halal makanan yang dipilih.

Bagaimana untuk mengenal pasti logo Halal dari JAKIM?

Usahawan atau pemilik perniagaan dinasihatkan untuk memohon Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) dari pihak berkuasa yang diiktiraf kerana ia akan menyatakan status halal bagi sesuatu produk dan/atau perkhidmatan.

Menurut Portal Pejabat Halal Malaysia, pihak yang mengeluarkan logo halal tersebut adalah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN), dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN).

Kriteria logo itu haruslah:

  • Huruf Roman perkataan ‘Malaysia’ dan ‘Halal’ dalam huruf besar.
  • Huruf Arab perkataan Malaysia di bahagian bawah dan Halal di tengah.
  • Bintang dengan 8 bucu terletak pada tengah lingkaran yang melingkungi huruf Arab dan Romawi perkataan ‘Halal’.
  • Dua bintang kecil dengan 5 bucu pada sisi kiri dan kanan logo.

Logo Halal Antarabangsa yang Dikenali oleh JAKIM

Kompilasi logo halal antarabangsa yang dikenali oleh JAKIM mempunyai tujuan penting dan memberikan faedah. Ia memberikan kejelasan dan jaminan kepada pengguna di Malaysia mengenai status halal produk import.

Pada Jun 2023, JAKIM telah mengiktiraf 84 Badan Pensijilan Halal Luar Negeri (FHCB) dari 47 negara. Walau bagaimanapun, mengikut kemas kini terkini, FHCB untuk Belgium telah ditarik balik tetapi masih boleh mengeksport produk mereka ke Malaysia jika mereka memperoleh pensijilan halal dari badan-badan pensijilan yang diiktiraf lain di Belgium atau dari negara-negara berdekatan.

Halal Focus telah menyusun senarai komprehensif logo halal dari pelbagai negara yang secara rasmi diiktiraf oleh JAKIM, terkini pada 17 Mac 2023. Ia boleh dijumpai di sini.

Apa yang perlu dilakukan jika menemui logo Halal yang meragukan?

Jika penjual atau perniagaan ditemui menggunakan logo halal yang tidak disahkan, pengguna di Malaysia dinasihatkan untuk melaporkannya melalui whatsapp (019-848 8000), Hotline KPDN (1-800-886-800), aplikasi mudah alih EZ ADU KPDN, atau di laman web KPDN.

Sebagai pengguna, adalah penting untuk sentiasa berwaspada dan peka terhadap produk yang kita beli. Jika anda menjumpai logo Halal yang kelihatan mencurigakan atau tidak dikenali, ambil masa untuk mengesahkan keautentikannya. Ini bukan sahaja memastikan integriti tuntutan Halal tetapi juga membantu melindungi masyarakat daripada amalan penipuan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button