Entrepreneurs

Eksklusif Interview Bersama Armiena Group: Bakal Pemacu Revolusi Teknologi Malaysia

Muhammad Shamim bin Syafiee, yang berasal dari Johor dan kini menetap di Kuala Lumpur, adalah pengasas dan pengarah urusan Armiena Group Sdn. Bhd., sebuah syarikat yang ditubuhkan pada tahun 2022 untuk menggerakkan revolusi industri di Malaysia. Bersama rakan sejawatnya, Muhammad Zakry bin Muhammad Syed, yang merupakan pengarah urusan Armiena Academy Sdn. Bhd., mereka berusaha membina ekosistem keusahawanan yang mampan melalui latihan dan pandu bimbing.

Armiena Group bermula dengan sederhana dalam bidang ICT, teknologi, dan pembangunan perisian, tetapi kini berkembang dengan sokongan pelbagai pihak. Syarikat ini bercita-cita untuk melebarkan sayap ke peringkat antarabangsa dan mendigitalkan sektor-sektor utama melalui inovasi teknologi.

Bilakah tertubuhnya Armiena Group?

SS: Sejarah tertubuhnya Armiena Group ini pada 2015 apabila saya ketika itu menubuhkan satu syarikat iaitu Armiena Solution Enterprise dan Armiena Technologies Enterprise di mana kita banyak membuat pembangunan-pembangunan sistem untuk keusahawanan dan projek-projek di bawah agensi-agensi kerajaan.

Bermulanya daripada pengalaman-pengalaman yang saya timba semasa mengendalikan syarikat sendiri, dan pengalaman saya bekerja di syarikat-syarikat GLC, MNC, dan terlibat banyak dengan pengurusan-pengurusan pembangunan teknologi ketika itu, kita mendapat satu inspirasi daripada dasar baru ketika itu 2016 iaitu Industry4WRD yang dilancarkan oleh kerajaan Malaysia ketika itulah.

Pada 2022 kita tubuhkan syarikat Armiena Group Sdn. Bhd. untuk membawa revolusi industri ini ke satu tahap yang lebih tinggi ketika itu. So kita come up dengan beberapa solusi ataupun inisiatif untuk membantu sebagai satu pemangkin kepada usaha kerajaan ketika itu.

Apakah bisnes yang dilakukan oleh syarikat ini pada awalnya?

SS: Bisnes paling awal, sama, kita terlibat dengan ICT, teknologi, pembangunan perisian dan pengaturcaraan.

ZS: Armiena Academy Sdn. Bhd. yang ditubuhkan pada dan didaftarkan di bawah akta syarikat 1965 pada September 2023. Jadi ini adalah sayap baru bagi Armiena Academy Sdn. Bhd. yang mana kami memfokuskan kepada khidmat-khidmat latihan dan juga pandu bimbing keusahawanan dan juga modul-modul yang kami sediakan adalah lebih terarah kepada pendigitalan, bagi menyahut suruhan kerajaan Malaysia Madani untuk mendigitalkan Malaysia ini, termasuk dalam segmen keusahawanan, yang dikatakan sebagai revolusi industri 40-an kosong.

Jadi, antara fungsi penubuhan syarikat kami, selain daripada menawarkan khidmat latihan dan pandu bimbing, kami juga menyediakan khidmat nasihat dari segi teknologi, mengadaptasi teknologi-teknologi baru ke dalam tadbir urus sesebuah organisasi. Terutamanya, fokus kami adalah kepada pemain-pemain industri kecil dan sederhana dipanggil perusahaan mikro, kecil dan sederhana PMKS.

Kami adalah panel syarikat yang berdaftar di bawah HRD Corp yang mana membolehkan kami untuk menyediakan khidmat latihan kepada syarikat-syarikat yang berdaftar di bawah HRDF, di bawah Kementerian Pembangunan Sumber Manusia Malaysia. Terima kasih.

Bila kita mula berniaga, jatuh bangun itu merupakan satu perkara biasa. Boleh cerita bagaimana permulaan untuk syarikat ini?

SS: Kalau merujuk kepada kisah hidup say, bermulanya Armiena ni menjadi ke tahap yang sekarang ni segalanya bermula dari sudut kewangan ni adalah diri sendiri. Sebab saya memang dari dari awal lagi bukannya seorang yang gemar membeli. Ada gaji kita tak tahu nak buat apa. Dah memang sejarah daripada ayahnya, daripada datuk saya, (merupakan) orang berniaga.

Mungkin, terpengaruh ataupun terikut-ikut dengan cara saya dibesarkan, so duit-duit yang saya ada tu saya laburkan, untuk saya belajar meniaga. Dan kita invest kepada kita punya diri sendiri. Kebanyakan sumber-sumber kewangan tu adalah daripada simpanan saya sendiri ketika bekerja, dan duit yang sama, saya memberanikan diri untuk kata orang tu ambil subcon project ambil project-project freelance ketika itu lah, 2012.

Sehingga kita nampak perjalanan ni boleh dikembangkan menjadi sebuah perniagaan yang serius., tu saya terus set up syarikat ketika itu lah. So dan bila kita dah banyak berkecimpung lebih lama kita nampak peluang-peluang pembiayaan dari investor kan pelabur-pelabur dalam atau luar negara, yang memberi sedikit suntikan kepada pengembangan syarikat. Dan Alhamdulillah, sekarang ni kita banyak terima bantuan-bantuan dari pihak-pihak yang menyokong inisiatif yang kita buat.

Sebab apa yang kami buat ni adalah boleh saya katakan, satu perjuangan, iaitu kita ingin merangkul kembali usahawan-usahawan kita ni yang dah banyak ketinggalan untuk kedepan.

Dengan cara? Resepi kami dengan cara melibat uruskan ke semua pihak. Sebab kita tahu kebanyakan pihak kita terpecah belah. Saya bagi contoh pihak ekonomi, dia dengan urusan dia, agensi dengan urusan dia, usahawan ni dengan dunia dia. So, kami ni kami even dengan bank sekali, kita jumpa bank, menghadap pihak bank, buat satu MOU. Menghadap pihak korporasi, mengadap pihak agensi, mengadap pihak usahawan sendiri. Kita kolaborasikan ke semua pihak.

So macam kami, Alhamdulillah. Mana-mana usahawan yang join kita punya program, yang guna kita punya perisian, kita boleh channel terus ke bank-bank panel kami, untuk mudahkan dapat loan. Dan kita channelkan terus ke agensi-agensi kerajaan ni untuk program-program sedia ada. Dan kita channelkan terus dengan macam rakan niaga kami di Brunei Indonesia untuk bawa import-export keluar. So kita libatkan urus produk-produk usahawan tempatan ni.

So banyak pihak yang menyokong kami untuk lakukan ni dan kami saya sendiri bersyukur ke hadrat Ilahi atas sokongan yang diberikan. Tapi ia semua bermula dengan duit poket sendiri. Satu impian, satu cita-cita.

Bagaimana pula dengan Armiena Academy yang merupakan sayap kepada Armiena Group. Apakah projek terawal yang mungkin boleh dikongsikan?

ZS: Kami sebenarnya bermula, bila ditubuhnya Armiena Group Sdn. Bhd. beberapa tahun yang lalu, perbincangan telah pun berlangsung sebelum itu, untuk syarikat mengembangkan sayap kepada bidang latihan dan juga pandu bimbing. Dan sebab apa? Di mana-mana tempat pun, di mana-mana negara pun, pendidikan adalah salah satu elemen yang paling penting untuk pembangunan ekonomi sebuah negara.

Jadi kita mengambil semangat dari segi untuk mendayakan usahawan perlu ada bimbingan dan latihan yang berterusan dan kita pun sedia maklum kerajaan melalui beberapa agensi seperti MARA dan juga SME Corp sentiasa membuat, libat urus bersama pihak usahawan dalam bentuk program-program latihan. Dan kami sendiri secara khasnya telah pun dilantik sebagai panel pemudah cara. Jadi oleh kerana ada keperluan itu, kita tubuhkan secara rasmi Armiena Academy Sdn. Bhd. untuk… maknanya menyampaikan khidmat kami, menyebarluaskan apa yang kami ada, khidmat yang disediakan, dalam bentuk latihan, supaya ianya sampai kepada kita punya target group.

Kita punya kelompok sasaran adalah usahawan-usahawan baru, usahawan sedia ada, yang mana nak mengembangkan lagi perniagaan. Ini semua di semua peringkat perlukan latihan dan bimbingan yang berterusan. Jadi disitulah keperluannya, wujudnya dan tertubuhnya Armiena Academy Sdn. Bhd.

Adakah Armiena Academy Sdn. Bhd. pernah bekerjasama dengan mana mana pihak, seperti pihak universiti?

ZS: Alhamdulillah, kami telah pun mengorak langkah untuk bekerjasama dengan yang pertamanya, kita dah bekerjasama dengan pihak UTEM, Universiti Teknikal Malaysia Melaka.

SS: Akan datang, insyaAllah, dengan UMT dan UTHM.

ZS: Dan kami juga telah berbincang dengan pihak PERDASAMA (Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia), yang mana mereka baru saja melancarkan akademi mereka sendiri, AKEB (Akademi Keusahawanan PERDASAMA), iaitu Akademi PERDASAMA. Jadi, mereka memerlukan modul-modul latihan dalam bentuk pendigitalan, teknologi dan sebagainya. Jadi, perbincangan merangkumi bidang-bidang teknologi revolusi industri.

Jadi kami insyaAllah, mengorak langkah untuk mengembangkan lagi, potensi perniagaan dan juga dalam masa yang sama kita juga dalam peringkat untuk mewujudkan center of excellence, pusat kecemerlangan, melalui akademi. InsyaAllah.

Boleh menceritakan bagaimana Armiena Group ini bertahan selama lebih 10 tahun?

SS: Armiena Group Sdn. Bhd. secara on paper kita baru 3 tahun. Pengalaman syarikat-syarikat sebelum ini yang saya set up.

Sekarang ini, dah berapa ramai tenaga kerja dan juga apa yang memotivasikan mereka?

SS: Alhamdulillah, ok di peringkat kita punya headquarters di Danau Kota, kita ada 6 orang tenaga kerja. Dan kita ada tenaga kerja dari sudut kejuruteraan, kita mengambil pekerja-pekerja luar secara remote yang kita panggil digital nomad ni. So terdiri daripada ada di Indonesia, Pakistan beberapa negara lain. So mereka ni bekerja secara full time, tapi di tempat masing-masing. Engineer-engineer ataupun software-software engineer ni, mereka terlibat langsung secara untuk uruskan bahagian operasi. Kami di headquarters ni kita ada pengurus-pengurus utama sahaja. So kebanyakan dari sudut jualan, pemasaran dan kita punya head operation semua di base di HQ. So di HQ saja, kita ada 6 orang.

Alhamdulillah, kita pun tahun lepas kita dianugerahkan oleh MPC, satu agensi di bawah MITI, sebagai Productivity Champion dan sebagai satu syarikat enterprise, contoh. So dua anugerah ni adalah memberi tanda adalah, kita mempunyai satu amalan yang baik, yang boleh dicontohi oleh syarikat-syarikat lain. So dua anugerah ni sangat-sangat memberi… kata orang tu, kita rasa bangga. Kita ingat segala apa yang kita buat tak dipandang orang. Rupanya, ada pihak memerhati dan menghargai.

Sebab kita bekerja semua melalui sistem. So kami jarang adakan meeting… semua sistem. Dan ada masa, ofis kosong takde orang. Semua di luar. Macam Encik Zakry dia ada meeting dia, saya dekat Kelantan. Macam team saya Encik Khalid, apa semua dia di luar. So, kami akan akan update semua di sistem, semua tahu what’s happening. Kami pun team di Indonesia tahu dia akan update. So bagaimana kami bekerja sama sebagai satu pasukan, semua diuruskan melalui kita punya satu sistem.

Dan inilah yang memberi saya inspirasi, sebab pengalaman ni saya timba pengalaman ketika bekerja di syarikat MSC, saya bekerja dengan orang engineer daripada Germany, daripada India, daripada negara Jepun, kita melihat cara mereka bekerja bagaimana. So bila kita belajar benda tu kita nak, “Eh tak mustahil.” Kita nak jadi sebab, kehebatan tu bukannya pada pada ilmu semata mata. Kehebatan tu tentang saya rasa semua orang boleh berjaya dengan teknik yang betul.

Dengan alat yang betul, kerja jadi mudah. So bila kita mencuba benda tu dan kita berjaya, itulah menjadi inspirasi kita, kita nak “Eh usahawan kena cuba cara ni.” Insya Allah boleh pergi. Dan bila, of course, cabaran yang kita tempuh tu orang susah nak percaya. Sebab dia budaya kerja baru. So apa yang kami buat, itulah kami berkolaborasi, libat urus apa semua tu. Alhamdulillah, usahawan ni sekarang kita dah ada 700, hampir 700 daripada pengilang, pengusaha, pemborong, peruncit, sektor perhotelan, apa semua… guna kita punya sistem. So itu antara rewards dia.

Tuan Zafiq, mungkin boleh kongsikan apa yang akan berlaku selepas ini bagi Armiena Academy?

ZS: Misi dan objektif kita adalah jelas, untuk mewujudkan satu ekosistem keusahawanan yang mampan. Kalau dalam bahasa Inggeris, kita panggil sustainability. Kita bergerak seiring dengan keperluan di peringkat dunia, yang mana kalau kita tengok SDG, Sustainability Development Growth. Kita berteraskan kepada ESG, Environment, Social, Governance. Governance itu adalah paling penting kepada akademi. Kenapa? Kita memerlukan latihan dan pandu bimbing berterusan supaya semua yang terlibat dalam ekosistem keusahawanan kita mengutamakan tadbir urus yang baik, bersistem, cekap dan amanah.

Selaras juga dengan apa yang diusahakan oleh pihak kerajaan untuk memerangi korupsi, untuk memerangi segala gejala pecah amanah, dan sebagainya. Sebab apa? Di mana-mana tempat pun, di mana-mana sektor pun, kalau diutamakan governance, insyaAllah akan lebih terurus ke arah yang lebih baik.

Di pihak kita, di pihak Armiena Academy Sdn. Bhd., hala tuju kita jelas. Kita ada short term plan dalam masa lima tahun. Kita nak menjadi antara leading academy untuk keusahawanan di Malaysia, insyaAllah. Dan untuk jangka panjang, itulah yang saya sebut tadi adalah center of excellence.

Salah satu objektif kita adalah untuk melibat urus bersama dengan agensi dan juga IPTA dan IPTS. Institusi Pengajian Tinggi di seluruh negara untuk kita wujudkan satu ekosistem keusahawanan yang mampan. Kita kena train ataupun kita kena latih di peringkat awal, di peringkat industri. Mungkin kolej, kalau tidak pun di sekolah. Sebab keusahawanan ini, kalau kita tanya balik kepada kita masing-masing, kita pernah berada di semua tahap pendidikan kan? Di sekolah lagi kita dah ada, kalau dulu projek usahawan muda dan sebagainya. Jadi inilah yang kita nak teruskan dengan budaya kecemerlangan itu. Itulah kita punya harapan.

Misi dan objektif kita jelas, kita nak membudayakan keusahawanan dengan cara yang betul.

SS: Mungkin saya boleh tambah apa yang saudara Zakry sebutkan tadi. Iaitu visi dan misi kami ini telah kami bawa ke beberapa platform di luar negara dan Alhamdulillah disambut baik, terutama di Indonesia. Di Indonesia, kita ada beberapa universiti yang menunjukkan minat dan ini dikuatkan lagi dengan kami baru memenangi beberapa anugerah keusahawanan di negara jiran kita, Indonesia.

InsyaAllah kita melihat potensi syarikat untuk berkembang lagi ke arah melebarkan sayap, bukan sahaja untuk di Malaysia tapi di luar, di Asia, di Asia Tenggara terutamanya di peringkat Indonesia. Ya, serantau. Itu penambahan sedikit.

Apakah sebab Armiena Group mencari peluang ke luar negara? Adakah sebab persaingan di Malaysia agak sengit ataupun pasaran di luar lebih luas untuk bidang ini?

SS: Kalau tanya saya, market pasaran ini dalam apa saja. Dia umpama laut yang luas. Macam kita tahu, laut di dunia pun manusia baru teroka 30%. 70% belum diketahui lagi. Sama juga dengan pasaran ini, setiap hari kita berdepan dengan pelbagai servis atau perkhidmatan yang berevolusi. Setiap hari ada benda baru, teknologi baru. Jadi market itu ada setiap masa. Dan the reason kita ke sana bukanlah kerana persaingan. Kami agak kurang menerima persaingan sebab Alhamdulillah, mungkin Allah bantu. Bila kita pitching idea kita dengan agensi dan universiti, rata-rata feedback yang kami terima adalah,

“Eh, kita memang tengah mencari tapi tak jumpa.”

Feedbacknya begitu. Alhamdulillah, kita diberi mandat oleh pihak MARA sendiri menjadi panel perunding cara untuk pendigitalan. Dan kita diberi mandat oleh MTDC sebagai satu ekosistem MTDC untuk bantu mendigitalkan industri di Malaysia. Mudah cara. So bila kita ke arah tu, kita tak rasa sangat persaingan. In fact, kita suka dengan lokal. Bila kita mengembangkan lagi, mungkin bila kita ke negara serantau, kita boleh buat penukaran teknologi.

Sebab kita tahu mungkin ada kebaikan di sana yang kita boleh masukkan ke dalam ekosistem keusahawanan di negara kita. Jadi ada penukaran. Solusi yang kami tengah melihat sekarang ni adalah import-export. Jadi bila kita menjalankan kerjasama di sana, mungkin kami boleh membantu membuka jaringan usahawan kita untuk eksport produk ke sana. Dan produk ke sana boleh import ke sini. Jadi ada penukaran dari segi ekonomi dan sebagainya. Itu kita tengah usahakan.

Semua inisiatif ini berlandaskan atau berorientasikan teknologi. Kita manfaatkan teknologi ini untuk membina… Dia sejajar dengan kita punya tagline membina keluarga digital.

“Membina keluarga digital di rantau Asia,” InsyaAllah.

Di manakah rasanya visi Armina Group ini akan lihat dalam masa 5-10 tahun ke depan?

SS: Visi kita adalah melihat Armiena ini menjadi satu syarikat yang membantu negara memperkenalkan atau mempromosikan tenaga-tenaga mahir, terutama dalam bidang teknologi, ke persediaan dunia. Jadi kita melihat kita menjadi sebuah syarikat bertaraf antarabangsa, sedikit sebanyak yang banyak memberi nama ke dalam industri-industri.

Sebab tak banyak local player yang bawa teknologi-teknologi data. Kebanyakannya daripada luar. Jadi kami menyahut cabaran ini untuk masuk dalam industri big data.

Kita melihat 5-10 tahun ini kita boleh menjadi sebahagian daripada pemain antarabangsa, dengan rakan-rakan kongsi di luar negara ataupun bank-bank pihak-pihak pelabur dari luar negara. Kita melihat kami ke arah itu. Alhamdulillah, kita akan tumbuhkan beberapa anak syarikat baru.

Kita akan masuk ke bahagian agrikultur. Tapi semua ini berorientasikan teknologi. Baru-baru ini, kita baru jumpa rakan-rakan kongsi yang mempunyai beberapa hektar tanah yang ingin dikomersialkan dan dibangunkan ladang tebu untuk dikomersialkan. Penanaman dan proses itu akan menggunakan teknologi seperti IOT, drone, dan sebagainya. Jadi kita cuba cari jalan untuk berkolaborasi bersama. Itu antara yang kita explore. Mungkin kami akan terlibat dengan agrikultur dan lain-lain sektor, tapi berorientasikan teknologi.

ZS: Antara produk ataupun perkhidmatan utama yang kami tawarkan kepada pasaran adalah Senang Urus. Satu sistem yang mengawal selia dan tadbir urus, sistem tadbir urus automasi perniagaan. Ditekankan elemen ESG dalam Senang Urus ini, iaitu Environment, Social, Governance. Tekanan diberikan kepada governance, tadbir urus yang cekap, baik, dan menjimatkan kos operasi syarikat atau organisasi. Antara elemen-elemen yang kami tekankan adalah automasi perniagaan dari segi pengurusan kewangan, penjagaan dokumen untuk perniagaan, dan pengurusan sumber manusia. Ini adalah elemen-elemen di mana, menjurus ke arah tadbir urus yang lebih sistematik.

Mungkin sebelum ini dia semi-manual, menggunakan Excel katakan, untuk tadbir urus perakaunan. Dalam sistem ini, semuanya tersedia dalam satu sistem. Jadi tak perlu risau kalau berlaku perubahan dari segi organisasi. Tak perlu kejar orang yang dah resign atau dah tak ada dalam syarikat. Semuanya merujuk kepada satu sistem sahaja, yang mana semua data berada di bawah satu database yang boleh dirujuk oleh mana-mana yang ada akses kepada sistem tersebut.

Melihat kepada dunia sekarang, ramai anak muda kita lebih ke arah gig industri. Jadi, mereka mahu bebas bekerja sendiri. Tapi dalam jangka panjang, mereka tiada pengalaman untuk memasuki alam pekerjaan. Apa pendapat tuan?

SS: Soalan itu memang tepat dengan dasar baru hala tuju Armiena Group pada 2024. Alhamdulillah, perbincangan kami telah dibuat bersama pihak-pihak seperti UMT (Universiti Malaysia Terengganu), di mana mereka ada korporasi atau alumni di bawah universiti, kosiswa, dan beberapa alumni lain. Apa yang kami bincangkan adalah kami akan tubuhkan anak syarikat baru iaitu Amiena BPO, di mana kita melatih pelajar-pelajar ini untuk masuk ke dalam industri.

Contohnya, kita akan bekalkan solusi ini kepada pelajar-pelajar dan latih mereka dalam amalan industri seperti procurement dan proses procurement. Kami sendiri akan menghubungkan pelajar dengan SME (Small and Medium-sized Enterprise).

Mereka boleh bekerja di mana sahaja dan terima pembayaran langsung dari SME. Contohnya, masalah SME adalah mereka tidak mampu membayar atau mengambil pekerja tetap untuk HR. Perlu bayar seorang budak RM1,500 atau akaunter, admin. Biasanya dia akan ambil seorang admin buat semua. Kena bayar RM1,500, RM1,800, RM2,000. Mereka tak mampu.

Jadi kebanyakan SME kita, owner mereka itulah yang buat akaun, HR, dan sebagainya. One man show. Pekerja kebanyakan semua operation. Biasanya kami jumpa senario begitu. Jadi apa yang kami buat adalah, kami pergi ke universiti ini, latih mereka menggunakan sistem ERP, ESG, dan sebagainya. Bila dia mahir, dia boleh bekerja dengan SME, dan SME boleh bayar.

“Eh tolong buatkan aku payroll, aku ada 3 orang staf je. Aku perlukan kau sehari. Sehari RM80, contoh.”

Jadi saya hire HR ni saya bayar RM80 je kepada pelajar tu. Pelajar tu login di sistem kita di mana sahaja dia berada, dia buat data entry, payroll, proses, siap.

ZS: Kita panggil outsource lah.

SS: So dia boleh bayar gaji harian, dan pelajar ni dah memang mahir. So bila pelajar ni keluar, at least dia dah ada pengalaman HR, pengalaman akaun. So kita mewujudkan satu gig ekonomi, tapi dalam bidang-bidang kemahiran industri. Jadi kita menjadi pilihan kepada gig ekonomi sedia ada, macam rider, makanan dan sebagainya. Tapi ni dia boleh menjadi akauntan, dia boleh jadi HR, data entry. At least pengalaman bekerja tu boleh menyiapkan dia untuk bekerja akan datang. Itu antara inisiatif yang kita buat, dan Alhamdulillah pihak universiti menyambut baik idea ini.

Dan InsyaAllah bulan 6 ini kita akan sign satu MoU dengan UTeM di mana perdana menteri sendiri akan melancarkan program tu dan di samping program tu kita ada MoU bersama UTeM. InsyaAllah. Kita jangkakan begitu. So itu di mana macam mana kita bantu… dia kena dengan trend sekarang, sebab saya tengok generasi sekarang ni, mereka bukan tak nak kerja, tapi mereka tidak mahu terikat. 9 to 5 tu bukan lagi. Mereka suka bebas. Mereka suka bangun pukul 11, pukul 12, dan suka mobile. So kita bagi kebebasan bekerja, tapi kita tidaklah sampai tiada masa depan. Sebab sedikit sebanyak juga mereka kena belajar industri. Ini antara inisiatif yang kita buat.

ZS: Industri gig ni, gig ekonomi lah orang kata, kan? Kita meraikan, mana-mana pemain industri untuk memperkenalkan… mungkin dalam masa sekarang kita tahu industri gig ini dipelopori oleh e-hailing, p-hailing dan sebagainya. Dalam jangka masa panjang, saya melihat akan adanya perubahan dari segi apa yang ditawarkan itu. Tidak semestinya akan berterusan selama-lamanya kerja grab rider dan sebagainya. Jadi di pihak akademi memandang, kita perlu ada satu usaha untuk upskilling, naik taraf pengetahuan seseorang atau skill seseorang itu.

Itu yang kita fokus kepada upskilling dan kepada re-sekilling, dua program ini, yang mana kami juga pernah terlibat dengan pihak MOSTI (Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi) sebelum ini, di bawah satu program dinamakan MySTIE (Malaysian Science, Technology, Innovation & Economy), yang mana kita mengambil beberapa syarikat teknologi yang nak mengambil graduan-graduan daripada universiti ini.

Sebab kita tahu pasaran kerja di Malaysia ini sangat-sangat sengit. Satu universiti mengeluarkan lebih daripada 1,000 graduan setiap tahun, mungkin satu semesta. Kita tidak tahu data tempat.

Tapi kita memandang ini adalah peluang kita untuk membantu graduan-graduan ni, dengan cara apa? Dengan cara menawarkan option lain. Makna mereka tidak terikat di satu industri sahaja. Dengan ilmu yang kita dah lengkapkan, upskill dan reskill mereka, mungkin mereka graduan perniagaan, business management katakan, kita tambah dengan ilmu IoT (Internet of Things).

Syarikat kita yang melatih mereka. Jadi mereka ni ada satu kebolehan atau skill baru. Di situlah cabang-cabang yang mana kita boleh sediakan untuk pasaran. Kita sebagai pemudahcara, kita nampak ini suatu peluang. Dan inipun merupakan adalah salah satu benda pihak kerajaan syorkan supaya lebih banyak syarikat teknologi terlibat. Jadi kami adalh salah satu yang menyahut cabaran itu.

Boleh berikan tips untuk bagi mereka yang mahu bermula di bidang yang sama?

SS: Ini bagi saya lah pendapat peribadi. Perniagaan ini bukannya kerjaya. Dia cara hidup. Meniaga ini cara hidup. Iaitu cara awak bercakap. Cara awak berkawan. Cara awak berumah tangga. Cara awak membesarkan anak. Semua terlibat dalam perniagaan. Kalau career, 9 to 5 balik kita dunia lain.

Tapi meniaga ini itulah dunia kita. Kita tidur makan apa semua dengan perniagaan. Dengan perniagaan kita. So dia adalah cara hidup. Bagi saya, kalau nak tanya tips adalah, yang dah memang tahu… yang memang berhasrat nak meniaga itu. Meniaga. Benda ini bukannya perlu. Sebab bila kita dah terjun dalam dunia perniagaan ini. Baru kita tahu macam mana.

Sebab umpama budak kecil yang belajar berjalan, bertatih. Mestilah jatuh, luka. Itu proses. Sampai dia mahir berlari. Perniagaan pun begitu.

Kalau kita tak mula, kita asyik pergi training ini tapi tak mula, kita tak rasa jatuh. Dia kena mula, jatuh. Kemudian baru kita tahu “Oh begini caranya.”

So dia bukanlah satu kejayaan yang kita boleh. Sebab setiap perjalanan keusahawanan ini lain-lain. Ada orang ambil masa 10 tahun. Eh orang ini 3 tahun. Ada orang 5 tahun. So misi dan misi pun berbeza. So tips saya ini kena berani. Nombor satu berani. Berani untuk kejar cita-cita sendiri. Tapi dalam keberanian itu, make sure agama itu jangan tinggal.

Kepercayaan kita pada yang maha kuasa, ditambah dengan ilmu-ilmu lah, dan kena banyak berkawan. Sebab perniagaan yang berjaya, bukannya hasil daripada hebatnya kita, bijaknya kita. So kalau nak kira bijak, Profesor. Dia banyak formula ada dalam kepala dia. Dia boleh buat macam-macam buku. Kita tak pandai. Itu orang paling bijak. Tapi nak kata orang yang paling tinggi ilmu agamanya.

Of course lah guru agama. Tapi kita bukan orang tu. Orang bisnes ni adalah orang yang berani sahaja. Dia berani belajar benda baru. Dia berani mengaku silapnya. So bila kita banyak berkawan tu. Kita ambil lah sedikit. Sedikit dari sini. Itu benda tu lah yang menjadi bekal kepada kita. So tip saya adalah berani, banyak berkawan dengan orang, dan kena selesa mencuba benda baru. Itu tip saya.

ZS: Saya pegang dua. Dan saya nak sharekan dua ni sahaja. Iaitu disiplin dan konsisten. Disiplin adalah apa juga yang kita buat. Apa juga bidang yang kita ceburi. Disiplin masa. Disiplin ilmu dan sebagainya. Sebab cabang ilmu tu pun dipanggil disiplin kan. Kan? Jadi yang keduanya konsisten. Kita sentiasa percaya yang apa juga yang kita usahakan. Kena konsisten, sebab kita kena yakin lah. Di situ ada orang kata dia punya hala tuju kita tu. Kita dah jelaskan. Jadi kita konsisten. Macam kita bawa kereta. Naik sampai daripada KL ke Alor Setar. Dah lama empat jam. Kalau kita asyik berhenti di setiap arena jadi lambat sampai. Kalau nak cepat, kita kena atur dengan cara konsisten. Berapa speed yang kita nak pergi. Jadi kita dah target. Kita disiplin. Ikut apa yang kita dah tentukan. Dan konsisten. Itu sahaja. Terima kasih.

Temu bual bersama Kapten Bersekutu PA Adli Effendy, Ketua Pengarang Muslim Insiders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button