Personal Development

Bagaimana Gaya Hidup Kerja Seimbang Profesional Muslim?

Dalam Islam, kerja sangat digalakkan dan dihargai, kerana ia membolehkan individu mendapatkan rezeki, menyumbang kepada masyarakat, dan menunaikan tanggungjawab. Walau bagaimanapun, Islam juga menekankan kepentingan mengekalkan keseimbangan antara kerja dan kesejahteraan rohani. Semasa mengejar usaha dunia, profesional Muslim diingatkan agar tidak membiarkan kerja mereka mengatasi tugas rohani dan hubungan dengan Allah.

Apakah keseimbangan hidup-kerja yang ideal bagi seorang Muslim?

Seorang Muslim harus mencari keseimbangan antara kehidupan dan agama mereka. Untuk melakukannya, kedua-duanya tidak sepatutnya diabaikan.

Al-Quran, dari Surah Al-Qasas (28:77), telah menyebut bahawa manusia harus mencari ganjaran akhirat dan juga tidak mengabaikan urusan dunia:

“Bahawasanya, carilah balasan akhirat dengan apa yang Allah telah berikan kepada kamu, dan janganlah kamu lupa bahagianmu di dunia ini. Dan berbuat baiklah seperti Allah telah berbuat baik kepadamu. Dan janganlah kamu berusaha merosakkan di muka bumi, kerana Allah tidak menyukai orang-orang yang merosakkan.”

Peruntukkan masa untuk kerja dan kehidupan

Ini adalah bahagian yang paling asas tetapi penting dalam menyeimbangkan kerja dan kehidupan. Ia sangat penting untuk menetapkan batasan yang sihat dengan kedua-duanya. Untuk melakukan ini, peruntukkan masa untuk tugas berkaitan perniagaan serta untuk aktiviti peribadi dan keluarga. Dengan cara ini, profesional Muslim dapat memberi tumpuan kepada kerja sambil menjaga diri, membina hubungan yang bermakna, memupuk ketenteraman dalam diri, dan mencapai kejayaan dalam usaha duniawi dan akhirat sana.

Menambah baik diri sendiri

Komitmen kepada pertumbuhan dan perkembangan diri akan meningkatkan kemahiran profesional dan menjaga kesejahteraan rohani dan emosi. Komitmen ini melibatkan peningkatan pengetahuan secara berterusan, sama ada melalui membaca, menghadiri bengkel, atau mencari mentor, untuk menyempurnakan kemahiran kerja dan memperdalam pemahaman terhadap iman seseorang. Peningkatan diri ini boleh menyumbang kepada kejayaan keseluruhan, seperti pengurusan masa, kemahiran berkomunikasi, dan ketahanan dalam menghadapi kesukaran.

Memiliki tidur yang berkualiti

Buat rutin waktu tidur yang boleh membantu meningkatkan kualiti tidur. Penyelidikan menunjukkan bahawa tidur 7 hingga 8 jam sehari akan meningkatkan produktiviti, dan sebaliknya. Sebelum tidur, amalkan amalan kebersihan tidur yang baik, seperti memastikan untuk mengelakkan peranti elektronik, minum air secukupnya, dan menjaga bilik dalam kegelapan dan keselesaan. Untuk menyeimbangkan dengan agama, tambahkan amalan seperti melakukan wudu, membaca doa tidur dan berzikir untuk mencapai keseimbangan spiritual. Selain itu, ikuti sunnah Nabi Muhammad dengan tidur di sebelah kanan dan menghadap Qibla.

Apa yang diperlukan untuk memiliki keseimbangan hidup-kerja?

Memiliki kedisiplinan diri

Untuk menyeimbangkan kerja dan kehidupan sebagai seorang profesional Muslim, mereka perlu mengelakkan pembaziran masa dan menangguhkan kerja. Sebaliknya, mereka harus memberi keutamaan kepada produktiviti dan menyelesaikan tugas dengan cekap.

Konsistensi

Kejayaan sering kali merupakan hasil daripada konsistensi. Dalam konteks ini, kejayaan adalah apabila seseorang dapat menyeimbangkan kerja dan kehidupan mereka. Contoh rutin adalah memberikan masa yang tetap untuk tugas-tugas perniagaan untuk memastikan kejayaan dan memastikan untuk berdoa setiap hari. Apabila seseorang menjaga konsistensi ini, ia menjadi kebiasaan, menjadikan lebih mudah untuk menguruskan kedua-dua kerja dan kehidupan rohani dengan berkesan. Ini membantu mencapai keseimbangan yang baik antara perniagaan dan agama.

Merancang hari atau jadual

Tidak hanya untuk profesional Muslim, malah, setiap individu harus merancang jadual mereka untuk menyeimbangkan kerja dan kehidupan peribadi. Tidak merancang boleh menyumbang kepada perasaan terlalu tertekan, dan lebih teruk, seseorang mungkin tidak dapat menyelesaikan kerja mereka. Mulakan dengan menyediakan masa untuk solat dan aktiviti keagamaan. Kemudian, jadualkan tugasan kerja. Jangan lupa untuk menyertakan masa untuk keluarga, rakan-rakan, dan acara komuniti.

Penjagaan diri

Mungkin meletihkan untuk didengar, tetapi ini adalah sebahagian daripada menjaga kesejahteraan seseorang untuk mengelakkan keletihan. Manusia perlu berehat untuk berfungsi dengan lebih baik. Oleh itu, ambillah masa yang diperlukan, walaupun hanya 5 minit, untuk mengambil nafas. Aktiviti penjagaan diri seperti bersenam dan aktiviti rehat seperti membaca buku, tidur, meditasi, atau melihat matahari terbenam adalah beberapa perkara mudah yang boleh dilakukan.

Kesimpulan

Untuk mencapai keseimbangan hidup-kerja yang seimbang sebagai seorang profesional Muslim, mereka harus menyertakan rutin dan amalan ajaran Islam dan kesejahteraan peribadi. Dengan cara ini, mereka dapat mencapai kejayaan di dunia dan juga di akhirat.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button