Human Resources and Workforce

Cara Pengambilan Pekerjaan Akan Berubah. Berikut adalah Kualiti yang Perlu Dipertimbangkan

Menurut The Future of Recruiting 2024 di LinkedIn Talent Solutions, telah diperlihatkan bahawa cara syarikat-syarikat mengambil pekerja sedang berubah. Dengan perubahan keutamaan di kalangan majikan, para profesional pengambilan bakat (TA) menghadapi keperluan untuk menyesuaikan diri dengan keperluan baru. Ini termasuk mempunyai kemahiran baru dan alat teknologi baru. Untuk menarik, mengambil, dan mengekalkan bakat terbaik dengan berkesan, TA harus berubah seiring dengan keperluan majikan yang berubah.

Apa itu pengambilan berkualiti?

Kualiti pekerjaan merujuk kepada penilaian tentang seberapa baik dan sesuai individu yang diambil oleh sebuah syarikat untuk pekerjaan tersebut. Penting diingat bahawa walaupun seorang pekerja memiliki semua kemahiran yang mereka inginkan, jika mereka tidak memenuhi nilai-nilai syarikat, ia akan bertentangan dengan pengambilan berkualiti. Berdasarkan laporan tersebut, pengambilan berkualiti hari ini termasuk rekruiter mengetahui sama ada bakal pekerja akan memenuhi jangkaan prestasi kerja, sesuai dengan pasukan dan budaya, sasaran produktiviti mereka dan berapa lama mereka akan tinggal di syarikat.

Memperluaskan kelompok bakat

Lebih banyak syarikat akan memberi tumpuan kepada mengambil orang berdasarkan kemahiran yang mereka miliki bukan sahaja kelayakan atau pengalaman mereka. Mereka juga akan melabur dalam melatih pekerja sedia ada untuk meningkatkan kemahiran mereka. Dengan cara ini, mereka dapat mencari calon yang lebih sesuai untuk kekosongan pekerjaan dan mempunyai lebih banyak bakat untuk dipilih.

Apakah kualiti yang mereka cari?

Syarikat mahu pekerja berkomunikasi secara berkesan

Majikan kini mencari pekerja yang boleh berkomunikasi dengan jelas supaya terdapat lebih banyak kestabilan dan ramalan dalam persekitaran kerja.

Kenapa ini penting? Komunikasi yang berkesan membolehkan pekerja berinteraksi dengan berkesan di tempat kerja, menyesuaikan diri dengan perubahan, bertindak proaktif terhadap pelbagai situasi, dan meningkatkan hubungan dengan rakan sekerja dan pelanggan. Bukan itu sahaja, kurang kekeliruan antara pasukan akan meningkatkan kerja berkumpulan dan produktiviti dalam organisasi.

Kemahiran insaniah adalah yang paling diperlukan

Kemahiran insaniah, yang merupakan sifat peribadi dan kebolehan interpersonal, sangat diminati oleh majikan. Ini termasuk komunikasi, perkhidmatan pelanggan, kepimpinan, kerja berkumpulan, pemikiran analitik dan penyelesaian masalah, menurut laporan tersebut.

Manfaat apa yang akan diberikan kepada syarikat?

“Pekerja yang memahami, hidup, dan berkongsi nilai-nilai kami adalah orang-orang yang paling dapat merasai dan memberikan perkhidmatan kepada pelanggan kami, berkembang melalui maklum balas, dan membantu kami menavigasi perubahan,” kata Bryan Mayo, ketua pengambilan bakat di Atlassian.

Penglibatan dan komunikasi

Pekerja yang mempunyai nilai-nilai sejajar lebih cenderung terlibat dan berkomunikasi lebih kerap. Mereka melakukan ini dengan memberikan maklum balas yang lebih berharga, berkongsi idea mereka dan memberikan bantuan dan sokongan apabila diperlukan. Ini akan menghasilkan sokongan yang saling meningkatkan yang meningkatkan kerja berpasukan, yang membawa kepada produktiviti dan kepuasan kerja.

Perkhidmatan pelanggan yang lebih baik

Melatih pekerja adalah sangat penting untuk memastikan pelanggan mendapat perkhidmatan yang hebat. Tetapi tidak hanya tentang latihan. Jika syarikat-syarikat mengambil orang yang sangat baik yang peduli tentang pekerjaan mereka dan membantu pelanggan, ia membuat perbezaan besar juga. Apabila setiap orang dalam pasukan memahami peranannya dan suka membantu pelanggan, mereka melakukan kerja yang hebat memastikan pelanggan gembira.

Syarikat-syarikat sedang mengubah cara mereka mengambil orang. Sekarang, mereka lebih memikirkan kualiti seperti kemahiran, nilai, dan kemahiran lembut yang sepadan dengan budaya dan keperluan mereka. Bukan hanya tentang kemahiran teknikal lagi; mereka juga melihat perkara seperti seberapa baik anda sepadan dengan pasukan dan seberapa komited anda dalam jangka panjang.

Pekerja yang berkongsi nilai-nilai syarikat, berkomunikasi dengan baik, dan memberi tumpuan kepada perkhidmatan pelanggan adalah kunci kejayaan perniagaan. Mereka membantu syarikat berkembang, menyesuaikan diri dengan perubahan, dan mencipta budaya di mana setiap orang bekerja bersama untuk melakukan yang terbaik. Mengambil orang yang mempunyai kualiti yang betul tidak hanya membantu syarikat, ia juga membuat pelanggan lebih gembira, meningkatkan produktiviti, dan menjadikan tempat kerja lebih baik untuk semua orang.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh Artificial Intelligence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button