IslamMedia

KOLEJ HAFIZ LAHIRKAN GRADUAN HUFFAZ PROFESIONAL MELALUI AMALAN SISTEM AL-TA’DIB

PU Hafiz Haneefa, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Hafiz

Selepas kejayaan melahirkan lebih 11,800 alumni melalui kampus inovatif dan teknologi, Kolej Hafiz, sebuah Institut Pendidikan Tinggi Tahfiz Al Quran tidak berpeluk tubuh dalam meneruskan usahanya bagi melahirkan lebih ramai profesional Islam yang hafiz Al Quran.

Kolej Hafiz adalah sebuah pusat pembangunan modal insan Huffaz berkemahiran yang beroperasi sejak Mac 1983 lagi.

Menurut Presiden Kolej Hafiz, Puan Hajjah Asemah Binti Haji Mohd Din, selepas 41 tahun penubuhannya, Kolej Hafiz akhirnya menerima pengiktirafan The Malaysia Book of Records sebagai ‘the First Private Integrated Tahfiz Institute’ pada 21 Oktober 2023.

“Alhamdulillah..seramai 1000 graduan huffaz manakala 800 lagi graduan profesional telah dilahirkan melalui Kolej Hafiz sehingga kini. Kami optimis, Kolej Hafiz akan mampu melahirkan lebih ramai golongan huffaz menjelang 2050 selaras dengan Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) kerajaan yang dilancarkan sejak 2018 lalu,” tegas beliau.

Sistem al-ta’dib menghias jiwa dengan sifat-sifat yang mulia sebagaimana yang dituntut oleh Islam

Sistem pendidikan di Kolej Hafiz ini mengamalkan sistem al-ta’dib yang menekankan pembentukan peribadi dan akhlak serta karakter para pelajar. Ini dibuktikan dengan pengiktirafan daripada Jabatan Pendidikan Tinggi yang menganugerahkan penarafan ‘highly competitive’ iaitu penarafan 6 bintang dalam Malaysian Quality Evaluation System MyQuest 2018/2019.

“Hanya 12 Kolej dari institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS) sahaja menerima penarafan ini termasuk Kolej Hafiz daripada 500 kolej IPTS di Malaysia,” ujar PU Hafiz Haneefa, selaku Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Hafiz yang juga Penerima Anugerah Guru Berwibawa (Swasta) Peringkat Kebangsaan ke-53 Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) 2024.

“Kita memberikan kemudahan yang kondusif kepada para pelajar dengan kelas, smart board, makmal komputer, makmal sains, makmal kemahiran hidup dan kemudahan gymnasium yang lengkap, kawasan riadah. Bagi memastikan keselamatan, kami memasang 70 kamera CCTV yang ada di kawasan Kolej Hafiz,” tambah beliau.

Peluang menyambung pelajaran ke Madinah & Mesir

Kolej Hafiz kini menawarkan kepada lepasan SPM yang boleh membaca Al-Quran walaupun tanpa asas berbahasa Arab, memiliki sekurang-kurangnya 3 Kredit dalam SPM untuk pengajian Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat.

Diploma itu telah menerima pengiktirafan JPA dan MQA (MQA/FA2143), tawaran pengajian selama 3 tahun bakal melayakkan pelajar untuk melanjutkan pengajian di dalam atau luar negara termasuk tawaran biasiswa kepada yang layak.

Ini membuka peluang pelajar untuk melanjutkan ke bidang 5 fakulti; Syariah, Usuluddin dan Falsafah, Hadis, Bahasa Arab dan Al Quran Al Qiraat di Universiti Islam Madinah dengan mendapat penajaan dari Madinah dan juga ke Universiti Al-Azhar, Mesir.

Malah, pelajar turut berpeluang melanjutkan pelajaran ke aliran sains dan juga perniagaan. 

Untuk maklumat lanjut, layari www.kolejhafiz.edu.my  atau hubungi 0176144846 / 0162615903.

Tonton video Kolej Hafiz di sini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button