Personal Development

Bagaimana Pemimpin yang Berjaya Meletakkan Naratif dalam Pembentangan

Kuncinya adalah membuatnya mudah diingati dan difahami.

Pernahkah anda begitu tertarik dan memberi tumpuan kepada apa yang seseorang itu katakan, sehingga anda ingat segala yang orang tersebut katakan? Maka, anda pasti pernah berjumpa dengan individu yang memiliki kemahiran untuk menarik perhatian anda sepenuhnya pada apa yang mereka tawarkan kepada anda. Yang hebatnya, anda bahkan tidak merasa masa anda telah dibazirkan.

Sebelum menggunakan teknik ini, mulakan dengan mengetahui apa tujuan pembentangan tersebut. Ia mungkin untuk merangsang penonton untuk mengambil tindakan tertentu, menyampaikan maklumat khusus, atau membangkitkan emosi tertentu.

Berikut adalah perkara-perkara yang dimasukkan dalam pembentangan mereka, dengan menggunakan naratif sebagai teknik:

Letakkan ‘hook’ di awal pembentangan anda

Setiap cerita, filem atau drama yang anda tonton mengandungi ‘hook’ untuk membuat anda lebih ingin tahu apa yang akan berlaku selepas ini. Beberapa ‘hook’ yang berkesan yang boleh digunakan dalam pembentangan adalah, sebagai contoh, menyatakan fakta atau data yang mengejutkan, bertanya soalan, atau menceritakan kisah. Memandangkan kita sedang bercakap tentang naratif, apa yang membuat naratif sebagai ‘hook’ berkesan? Kisah yang berdasarkan pengalaman peribadi—sebuah kisah yang autentik atau benar—boleh menarik perhatian penonton. Sebagai contoh.

Hadirkan masalah dan berikan penyelesaian

Steve Jobs adalah contoh terbaik sebagai seseorang yang memberikan penyelesaian dalam pembentangannya, menjadikannya menarik dan mudah diingat. Cara beliau melakukannya adalah dengan mempamerkan masalah dan menunjukkan produknya sebagai penyelesaian kepada masalah tersebut. Ini mencipta perasaan ingin tahu bagi audiens, menjadikannya tidak membosankan. Sebagai contoh, beliau menekankan isu teknologi semasa, dan pada akhirnya, beliau mendedahkan produk Apple yang dapat menyelesaikan segala yang beliau tunjukkan dalam pembentangannya.

Tambahkan elemen tambahan yang menarik perhatian

Satu pembentangan yang boleh menjadi terlalu panjang boleh mengurangkan penglibatan dan tumpuan. Oleh itu, menambahkan ‘hook’ tambahan dan elemen menarik perhatian di antara atau dalam slaid boleh membantu mengekalkan minat penonton. Menurut Institut NeuroLeadership, otak dapat memproses imej secepat 13 milisaat, setara dengan 75 bingkai setiap saat. Inilah sebabnya mengapa menambahkan elemen visual dapat menjadikan naratif lebih berkesan, kerana ia dapat membantu orang lebih terlibat dan mengingatnya dengan lebih baik. Selain elemen visual, terdapat ‘hook’ atau elemen lain yang boleh dimasukkan, seperti:

  • Menggunakan petikan dari individu terkenal atau terkenal
  • Menyatakan kebolehpercayaan suatu kenyataan
  • Elemen atau objek interaktif
  • Anekdot peribadi
  • Humor

Buat storyboard untuk pembentangan anda

Pembentangan yang berkesan mengandungi storyboard, salah satu teknik yang memberikan struktur yang jelas untuk naratif. Ia melibatkan mencipta gambaran visual untuk setiap slaid, termasuk titik-titik utama, imej, dan peralihan, untuk memastikan aliran yang logik dan kohesif. Proses ini membantu anda merancang struktur, memvisualisasikan susunan, dan mengenal pasti elemen yang menarik, menjadikan pembentangan lebih menarik dan teratur. Dengan storyboard yang menarik dan teratur, ini boleh meningkatkan keyakinan pembentang untuk menyampaikan mesej yang lebih menarik dan meyakinkan. Untuk menambah, menggunakan storyboard dengan kemahiran berkomunikasi awam yang berkesan akan menjadi kombinasi yang sempurna untuk menyampaikan idea kompleks dalam bentuk yang mudah difahami.

Jangan lupa faedah tambahan

Dalam setiap cara menceritakan cerita, kunci kepada pembentangan yang berjaya adalah membuat audiens memahami dan terlibat dengan apa yang anda tunjukkan kepada mereka. Untuk mencipta pembentangan yang berjaya, menceritakan cerita membantu menarik perhatian emosi audiens. Ini dapat dicapai melalui penggunaan petikan yang memberi impak dari individu berpengaruh atau dengan memasukkan muzik dan kesan bunyi yang membangkitkan respons emosi yang diinginkan. Selain itu, menceritakan cerita membantu membuat maklumat itu mudah diingati dan difahami. Dengan menyampaikan maklumat dalam format naratif, anda dapat membantu audiens anda lebih baik mengingati dan memahami kandungan yang disampaikan.

Penafian: Terjemahan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu ini dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button