Business Strategy and PlanningHalal

Mendapatkan Sijil Halal Akan Meningkatkan Prestasi Perniagaan Anda

Pada masa ini, pasaran halal sedang berkembang dan dijangka akan terus meningkat pada masa depan, antara tahun 2023 dan 2031, menurut Pasaran Halal Global. Oleh itu, adalah disyorkan bagi perniagaan untuk mengambil peluang ini untuk mendapatkan sijil halal, yang akan meningkatkan prestasi perniagaan jika mereka belum mendapatkannya.

Perniagaan yang menjual makanan dari pelbagai negara, seperti Jepun, Korea Selatan, China, dan Amerika Syarikat, mendapat manfaat daripada ini. Ini terutamanya benar bagi restoran yang menjual makanan Korea seiring dengan gelombang Korea semasa, seperti K-pop, drama Korea, muzik, dan filem Korea, yang mempengaruhi pilihan pengguna dan keputusan pembelian.

Membina Kepercayaan

Bagi orang Islam, mengambil makanan daripada bahan Halal adalah keutamaan utama. Perniagaan yang mendapat sijil halal tidak hanya menyediakan makanan untuk orang Islam. Kriteria-kriteria ini, seperti amalan perniagaan yang bersih dan etika serta kawalan kualiti, membawa lebih banyak kepercayaan kepada kedua-dua orang Islam dan bukan Islam.

Peningkatan Pangkalan Pelanggan

Dengan sijil halal, perniagaan secara semula jadi akan menarik banyak pengguna Muslim. Penduduk Muslim secara global terdiri daripada lebih daripada 25% dari jumlah penduduk dunia, iaitu sebanyak 2.18 bilion orang. Selain itu, ini akan membolehkan perniagaan mendapatkan lebih banyak pelanggan yang setia. Ini terutamanya relevan untuk industri seperti makanan dan minuman, pelancongan, hospitaliti, kewangan, dan kosmetik serta penjagaan diri.

Meningkatkan Kecekapan Perniagaan

Memenuhi piawaian halal seringkali memerlukan amalan kawalan kualiti dan pengoptimuman rantaian bekalan. Ini membawa kepada peningkatan kecekapan operasi perniagaan, pengurangan pembaziran yang tidak perlu, peningkatan produktiviti, dan pengurangan kos. Selain itu, prinsip halal mendorong perlakuan yang adil terhadap pekerja dan pembekal, persekitaran kerja yang positif, dan amalan perniagaan yang bertanggungjawab.

Kebersihan

Untuk mendapatkan status halal, perniagaan harus mengekalkan standard kebersihan yang tinggi. Bukan sahaja persekitaran yang bersih, tetapi juga cara makanan disediakan. Kebersihan yang tinggi, yang akan mengurangkan risiko jangkitan penyakit. Ini juga akan menarik banyak pelanggan kerana persekitaran yang menyenangkan. Ini akan meningkatkan jumlah ulasan yang baik, yang akan meningkatkan reputasi perniagaan. Selain itu, perniagaan yang menjaga kebersihan akan mengurangkan pembaziran dan kos.

Meningkatkan Imej 

Dari perspektif luaran, perniagaan yang mengkhususkan diri dalam mendapatkan sijil halal menunjukkan bahawa mereka meletakkan kepentingan yang besar kepada keperluan individu dengan latar belakang yang pelbagai. Dengan itu, ia mencipta imej jenama atau perniagaan yang positif.

Proses pemberian sijil halal melibatkan audit yang ketat dan pematuhan terhadap piawaian pematuhan yang ketat. Mencapai sijil ini menunjukkan komitmen perniagaan kepada amalan etika, kawalan kualiti, dan kebersihan. Ini menghasilkan kepercayaan dan kredibiliti di kalangan pengguna, yang semakin menghargai ketelusan dan integriti dalam perniagaan yang mereka sokong.

Ingatlah, sijil halal bukan satu pencapaian sekaligus yang meningkatkan prestasi perniagaan; ia adalah komitmen berterusan kepada kualiti, etika, dan ketelusan. Dengan merangkul nilai-nilai ini dan berusaha untuk penambahbaikan berterusan, pelbagai manfaat sijil halal dapat diperoleh dan perniagaan dapat menempatkan diri untuk kejayaan dalam pasaran halal global yang berkembang pesat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button